image Να πέσουν οι τόνοι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εσωτερικής ασφάλειας -στην Ολομέλεια image ΝΔ: Η ακροδεξιά είμαι εγώ! – Στο Κόκκινο

Θέλουμε βουλή των λόρδων και βουλή των λόμπι; Στο Κόντρα24

Στην εκπομπή Κόντρα24 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μίλησε με τον Αιμίλιο Λιάτσο.

Για τη Νοβάρτις:

Το μείζον είναι να διαπιστωθεί το μέγεθος και το βάθος αυτού του σκανδάλου, να προχωρήσει η διαδικασία για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Να μη μείνει σκιά πάνω στη Δημοκρατία, τους θεσμούς και τις τρεις εξουσίες. Όλο το βάρος θα πέσει στους ώμους των δικαστών, του τρίτου πυλώνα της πολιτείας. Να έχουν το κουράγιο, το σθένος και την ανταπόκριση στο κοινό αίσθημα να προχωρήσει αυτή η τεράστια ιστορία χωρίς σκιές. Αυτή είναι η αίσθησή μου. Δεν μπορούν οι πολιτικοί να δικάσουν πολιτικούς υπό μία έννοια. Μπορεί να διαπιστωθεί κάτι, αλλά όλο το υπόλοιπο όπως το συνταγματικό και το νομικό πλαίσιο γύρω από την απιστία, την δωροληψία -με την τελευταία να είναι και ασαφής καθότι υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες- και το ξέπλυμα χρήματος που είναι τα βασικά πεδία στα οποία στο παρελθόν έχει γίνει εξέταση ή παραπομπή και εκδίκαση, θα πρέπει να τα προχωρήσει η Δικαιοσύνη. Να κάνει τις έρευνες για τα μη πολιτικά πρόσωπα και εφόσον τελειώσει από τη Βουλή η εξέταση να εξετάσει αν υπάρχουν παραπτώματα και για πολιτικά πρόσωπα. Ψυχραιμία, σοβαρότητα και κουράγιο στη δικαιοσύνη.

Για τον ανασχηματισμό σας προτάθηκε κάτι;

Δεν μου προτάθηκε τίποτα.

Πώς τον είδατε;

Είναι ανασχηματισμός που έπρεπε να γίνει γιατί δημιουργήθηκαν κενά και έπρεπε να συμπληρωθούν.

Κατά τη γνώμη σας καλώς ζήτησε ο πρωθυπουργός την παραίτηση της Ράνιας Αντωνοπούλου που οδήγησε και στην παραίτηση του κ. Παπαδημητρίου;

Είχε δημιουργηθεί ένα θέμα. Ανεξαρτήτως του πώς έληξε θα πρέπει να γίνει μία πιο ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση από όλους τους μετέχοντες στο πολιτικό σύστημα για το πώς ρυθμίζονται οι αμοιβές του πολιτικού προσωπικού, με ποιους όρους διαφάνειας, λογικής και καλής ενημέρωσης του ελληνικού λαού. Με αφορμή αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες είδα σε διάφορα δημοσιεύματα να γράφονται και να αναπαράγονται τα συνηθισμένα ανακριβή. Υποστηρίζεται π.χ. ότι οι βουλευτές παίρνουν τη βουλευτική σύνταξη ενώ έχει καταργηθεί από το 2012. Νομίζω ότι πρόκειται και για αδυναμία της ίδιας της Βουλής που δεν ενημερώνει επαρκώς τον ελληνικό λαό.

Καταργήθηκε το αφορολόγητο και οι φορολογικές επιβαρύνσεις θα είναι πάρα πολύ σκληρές.  Πρέπει να το ξέρει ο Έλληνας πολίτης τι πληρώνεται ο εκλεγμένος του. Και μετά να γίνει μία άλλη συζήτηση, πιο ουσιαστική, πολιτική και πολιτειακή για το ποιες πρέπει να είναι οι αμοιβές των αιρετών, του δημάρχου, του περιφερειάρχη, του βουλευτή ή του υπουργού.

Πρέπει να δημοσιοποιηθούν οι αμοιβές των τελευταίων χρόνων. Να γνωρίζουν όλοι ποιες είναι οι αμοιβές. Να δούμε λ.χ. από το 2000 ποια είναι η εξέλιξη των αμοιβών σε σχέση με τους μέσους μισθούς της κάθε εποχής και του ΑΕΠ και στο τέλος να κάνουμε μία πολιτική συζήτηση. Προχείρως μπορώ να σας πω ότι από το 2000 μέχρι το 2008 σε σχέση με σήμερα οι βουλευτικές αμοιβές ήταν υπερδιπλάσιες. Η συμμετοχή σε μία επιτροπή είχε φτάσει στο παρελθόν 300 με 350 ευρώ. Αν κάποιος συμμετείχε σε πέντε επιτροπές έβγαζε ένα θηριώδες μηνιάτικο. Σήμερα είναι το ένα πέμπτο.

Εν τούτοις η συζήτηση που πρέπει να κάνουμε είναι πιο συνολική. Δεν είναι μόνο τι παίρνουν οι βουλευτές. Αν ο μισθός του δημάρχου είναι 1.200 ευρώ  και αυτός διαχειρίζεται έναν προϋπολογισμό 40- 50 εκατομμυρίων, όπως αντιστοίχως ισχύει για έναν υπουργό όταν παίρνει 3.000 μισθό και διαχειρίζεται 20 δις στο υπουργείο του, θα πρέπει να δούμε αν θέλουμε να θωρακίσουμε τον αιρετό από τους πειρασμούς ή να τον αφήσουμε ακάλυπτο.

Θέλουμε να έχουμε αιρετούς οι οποίοι θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ανεπάγγελτοι; Γιατί αυτός που έχει μία καλή δουλειά, μία καλή καριέρα και μπαίνει στην πολιτική και θα πρέπει να παρατήσει κάτι, θα πρέπει να το πληρώσει. Ο δικαστής είναι διαφορετική περίπτωση. Μπαίνει στο δικαστικό σώμα και βάσει συνταγματικής δέσμευσης ορίζει το μισθό του πάντα με το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης. Θα ολοκληρώσει τη δουλειά του και θα πάρει σύνταξη. Ο αιρετός δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.

Τι βουλή θέλουμε;

Όλη αυτή η συζήτηση είναι θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας και έχει απασχολήσει πολλές δυτικές χώρες. Το πραγματικό ερώτημα είναι, θέλουμε βουλή της Δημοκρατίας; Ή μήπως θέλουμε βουλή των λόρδων και βουλή των λόμπι; Διότι μπορεί να φτάσουμε στο άκρο και να πούμε ότι ο δήμαρχος με ένα χιλιάρικο μπορεί να κάνει τη δουλειά που τον καλούμε να κάνει. Να τον θωρακίσουμε, αλλιώς μόνο οι γαλαζοαίματοι και οι πλούσιοι θα μπορούν να γίνονται υπηρετούν ως αιρετοί. Ας το δούμε. Επιπλέον ένας ανώτατος αξιωματούχος πχ. ένας υπουργός εκτίθεται και δουλεύει σκληρά. Πρέπει να έχουμε μία μέριμνα γι’ αυτό.

Έχει απαξιωθεί ο πολιτικός κόσμος, είναι εντονότατο το αντιπολιτικό αίσθημα. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Προ μηνός σε μία δημοσκόπηση οι πολιτικοί βρίσκονταν στο 6% της θετικής εκτίμησης, στο 11% οι δημοσιογράφοι ενώ πάνω-πάνω ήταν ο στρατός, οι πυροσβέστες και οι ιερείς. Σε μία δημοκρατία όμως την οποία έχει πληγώσει η κρίση, θα πρέπει να προσπαθήσουμε πλέον με όλες μας τις δυνάμεις να ανέβει η εκτίμηση, να ανέβει η διαφάνεια, να ανέβει η σοβαρότητα και να ανέβει η λογοδοσία και η ευθύνη. Πολιτικός είναι αυτός που έχει πολιτική νομιμοποίηση, που εκλέγεται από τον κόσμο και λογοδοτεί στον κόσμο. Και ούτε πρέπει να είναι ανέγγιχτος. Το πολιτικό σύστημα πρέπει και μπορεί να αγγίζεται. Και να πονάει.

Θα πρέπει να γίνει μετά από λίγο καιρό ένας νέος ανασχηματισμός; Χρειάζεται διόρθωση το κυβερνητικό σχήμα;

Θα σας απαντήσω πολιτικά, θεσμικά και εμπειρικά με την εμπειρία που μας έχει δώσει όλη η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία. Η ιστορική περιπέτεια που περάσαμε είναι και θεσμική περιπέτεια. Παρήγαγε πολιτειακό έλλειμμα το οποίο πρέπει να αναπληρώσουμε. Νομίζω ότι ο πολιτικός πρέπει να νομιμοποιείται με ψήφο από το λαό και να λογοδοτεί διαρκώς. Όχι μόνο στο κόμμα του και όχι μόνο στον πρωθυπουργό αλλά στον πολίτη, στα μάτια του πολίτη. Πρέπει να λειτουργούν όλα τα θεσμικά και τα κομματικά φίλτρα αλλά πρέπει να λειτουργεί και η διαρκής επικοινωνία με τον πολίτη.

Πολιτικές κυβερνήσεις

Τούτων δοθέντων θα πρέπει οι άνθρωποι που κυβερνούν να έχουν την πολιτική νομιμοποίηση και να λογοδοτούν κάπου. Δεν πιστεύω στις κυβερνήσεις τεχνοκρατών. Δεν πιστεύω στην κυβέρνηση Μόντι, δεν πιστεύω στην κυβέρνηση Παπαδήμου, για να χρησιμοποιήσω κάποια κοντινά παραδείγματα. Μπορεί να είναι κυβερνήσεις ειδικών αποστολών για 3 ή 6 μήνες για να κάνουμε το PSI ή ό,τι άλλο, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι πολιτικές. Οι άνθρωποι πρέπει να κουβαλάνε το πολιτικό τους κεφάλαιο, να έχουν την πολιτική ευθύνη και να πληρώνουν το πολιτικό κόστος. Όλα τα υπόλοιπα για μένα είναι φαλκίδευση της δημοκρατίας και ο κόσμος το βλέπει και για αυτό υπάρχει και μία απαξίωση της πολιτικής ζωής και των πολιτικών.

Για την κα Αντωνοπούλου:

Όλος ο λαβύρινθος της ηθικολογίας για το επίδομα δεν θα οδηγήσει πουθενά.  Να πω για τη Ράνια Αντωνοπούλου και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου ότι τους γνωρίζω πολλά χρόνια και τους γνωρίζω και σαν ακαδημαϊκούς και σαν ανθρώπους πριν μπουν στην πολιτική ζωή. Ήρθαν να βοηθήσουν τη χώρα τους,  δεν ήρθαν στην Ελλάδα να τα κονομήσουν. Μη φτάσουμε σε κανιβαλισμούς.

Να το πούμε αλλιώς; Δεν θα ξανάρθει άνθρωπος απέξω.  Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε φέρει εκλεκτούς ανθρώπους, είχε φέρει τον Γεράσιμο Αρσένη από την Παγκόσμια Τράπεζα είχε φέρει τον Κουλουριάνο, είχε φέρει ανθρώπους που άφησαν πίσω τους καριέρες. Δεν ήρθαν να βγάλουν χρήματα. Η κ. Αντωνοπούλου έκανε μία κακή εκτίμηση. Δεν πρέπει λοιπόν να μηδενίσουμε την πολιτική προσφορά ανθρώπων που ήρθαν στη χώρα και είχαν δουλέψει για τη χώρα τους προτού μπουν στην πολιτική σκηνή. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μπορεί να μιλήσει με το μισό συμβούλιο της ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας, να κάτσει σε ένα τραπέζι με 20 funds, με την JP Morgan και την Goldman Sachs και να συνεννοηθεί.

Ήταν κακή νομοθέτηση το επίδομα;

Ήταν κακή νομοθέτηση, υπάρχει και προσωπική ευθύνη αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Δείτε την εξής εικόνα: στις δύο κυβερνήσεις που συμμετείχα διαπιστώσαμε σε κάποιο  βαθμό τι δαπάνες γινόντουσαν πριν και γνωρίζω τις δαπάνες που έκανα εγώ. Είχα γραφείο επτά ατόμων και μετά τεσσάρων ατόμων και μία χαρά έκανα τη δουλειά μου. Ταξίδευα σε αποστολές δύο φορές τη βδομάδα στο εξωτερικό με έναν ή δύο ανθρώπους, τους διευθυντές του γραφείου.

Υπάρχουν υπουργοί που κάνουν ταξίδι με έναν και δύο ανθρώπους, υπήρχαν υπουργοί μέσα στην κρίση, πριν από την δική μας κυβέρνηση, οι οποίοι ήθελαν και προπομπό να τους κρεμάει τα κουστούμια. Όταν πήγα στη Νέα Υόρκη πήγα σε ξενοδοχείο των 70  δολαρίων ενός ελληνοαμερικανού 2 αστέρων-bed without breakfast. Ενώ μου δικαιολογούσαν φυσικά πολύ ακριβότερο. Ήταν πολιτική μου επιλογή. Μία χαρά έκανα τη δουλειά μου. Πιο πριν, όταν πήγαινα στη Νέα Υόρκη ως ιδιώτης, πληρώνοντας από την τσέπη μου, έκλεινα ξενοδοχείο 200 δολαρίων.

Θα σας πω επίσης: Επειδή πήγαινα στις Βρυξέλλες σχεδόν κάθε εβδομάδα ξέρω ακριβώς σε ποια ξενοδοχεία πάνε οι Έλληνες υπουργοί. Πάνε στα πιο φθηνά ξενοδοχεία. Ο δε πρωθυπουργός πάει σε ένα μέτριο ξενοδοχείο. Δεν πάει σε αυτά που πάνε πρωθυπουργοί μικρότερων και φτωχότερων χωρών διότι καταλαβαίνει και καταλαβαίνουμε όλοι τι γίνεται στη χώρα μας. Ξέρω ποια ήταν τα έξοδα παραστάσεων σε γραφεία υπουργών όταν μπήκαμε εμείς Ιανουάριο – Φεβρουάριο του ‘15. Εγώ για έξι μήνες στο υπουργείο Πολιτισμού δεν είχα έξοδα παραστάσεων. Έφερνα καφέ από το σπίτι μου και κάναμε καφέ εκεί.

Σας τιμά αυτό που λέτε.

Όχι δεν με τιμά. Κορόιδο ήμουνα, έβαζα τη βενζίνη από την τσέπη μου, πλήρωνα ξενοδοχείο από την τσέπη μου σε υπηρεσιακό ταξίδι. Διότι δεν προλάβαινε να βγει χρηματική εντολή.

Προς επίρρωσιν της συζήτησης αυτής κρατώ από την ομιλία του Μάριου Σαλμά μέσα στη Βουλή μία κουβέντα που ήταν συγκλονιστική γιατί ήταν απλή. Είπε ότι ήταν ένας επιτυχημένος αθλητικός ορθοπεδικός χειρουργός και μπήκε στην πολιτική όχι για να βγάλει λεφτά. Είναι απλό: ένας επιτυχημένος ορθοπεδικός που ασχολείται με αθλητές βγάζει χρήματα. Είναι δοξασμένος, είναι διάσημος, είναι σταρ. Δεν μπαίνει στην πολιτική για να γίνει σταρ. Είχε δίκιο σε αυτό που έλεγε. Όλοι λέμε θέλουμε τον επιτυχημένο μάνατζερ, τον πετυχημένο επιχειρηματία, τον πετυχημένο μηχανικό, τον πετυχημένο δικηγόρο. Δηλαδή ένας πετυχημένος ποινικολόγος, ένας πετυχημένος χειρουργός που βγάζει πολλά χρήματα, που είναι αναγνωρίσιμος, που είναι αγαπητός θα μπει στην πολιτική και θα βγει λερωμένος;

Άκουσα τον Μάριο Σαλμά. Ήταν ειλικρινής και συγκλονισμένος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter