image ΝΔ: Η ακροδεξιά είμαι εγώ! – Στο Κόκκινο image Το «blame game» στο εσωτερικό της χώρας δεν βοηθάει -στον Σκάι tv

Με τη λήξη του προγράμματος, ανάκτηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας και ανασυγκρότηση -στον ΑΝΤ1

Στον Αντ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Παρόντες και οι κύριοι Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ και Νίκος Σοφιανός από το ΚΚΕ.

Για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς:

Ζούμε καθημερινά τις περιπέτειες ανθρώπων στην Τουρκία που καταδικάζονται με συνοπτικές διαδικασίες ή συλλαμβάνονται και δεν δικάζονται ποτέ. Αυτό συμβαίνει ακόμη και με ξένους πολίτες. Είχαμε την περίπτωση του Γερμανού δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής ο οποίος έμεινε ένα χρόνο στη φυλακή και χρειάστηκαν πολλές παρεμβάσεις της γερμανικής κυβέρνησης για να απελευθερωθεί. Η τωρινή περίπτωση είναι λίγο διαφορετική. Έχουμε ένα συνοριακό επεισόδιο με στρατιωτικούς από αυτά που συμβαίνουν καθημερινά σε όλα τα σύνορα του κόσμου και στα ελληνοτουρκικά. Υπάρχουν κάποια δυσοίωνα σενάρια για άσκηση διπλωματικών πολιτικών πιέσεων εκ μέρους της Τουρκίας αλλά νομίζω ότι εδώ θα υπάρχει άλλη εξέλιξη.

Γ. Παπαδάκης: Μαζί με τις συνεχιζόμενες λεκτικές τουρκικές προκλήσεις και το τελευταίο περιστατικό που είχαμε στα Ίμια, αντιλαμβάνεστε ότι είναι «κάρβουνο» στην ψυχή των Ελλήνων και αυτό δεν έχει να κάνει με ακραίο εθνικισμό αλλά με το συναίσθημα των Ελλήνων το οποίο καταρρακώνεται.

Τώρα έχουμε δύο καταστάσεις μπροστά μας. Πρώτον, εν εξελίξει αυτή τη δίκη. Δεν ξέρουμε τις συνθήκες και ποιο κατηγορητήριο θα απαγγελθεί. Άρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα με δύο νέα παιδιά που υπηρετούν την πατρίδα τους να βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση. Πρέπει όλη η υποστήριξη της ελληνικής Πολιτείας του ελληνικού κράτους να πέσει πάνω τους και να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο δικαστικό, διπλωματικό, στα διεθνή ΜΜΕ, παντού. Και όσο είναι σε εξέλιξη θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί για να βοηθήσουμε τους δύο στρατιωτικούς. Από την άλλη μεριά υπάρχει μία διεθνής πολιτική συζήτηση και ένταση γύρω από την Τουρκία για το τι ρόλο παίζει, σε ποια μετάβαση βρίσκεται, τι θέση παίζει μέσα στο ΝΑΤΟ στη μεγάλη συμμαχία, ποιες σχέσεις έχει με τις μεγάλες δυνάμεις.

Οργιάζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Εκεί καθορίζει ο Ερντογάν την πρώτη σελίδα. Όποιος δημοσιογράφος έχει διαφορετική άποψη…

Αφήνουν αυτούς που έχουν πιο σκληρή άποψη και από τον Ερντογάν γιατί φτιάχνουν ένα κλίμα.

Έχουμε δύο Έλληνες αξιωματικούς που έχουν συλληφθεί. Δεν θα έπρεπε να γνωρίζει  η ελληνική πλευρά  με ποιο κατηγορητήριο;

Έχουμε δύο στοιχεία που είναι αναμφίβολα. Τη διαρκή επαφή της προξενικής μας αρχής και το διορισμό συνηγόρων. Σήμερα θα έχουμε κάποια επίσημα στοιχεία που θα προκαλέσουν υποθέτω επίσημη ανακοίνωση.

Δεν θα έπρεπε ο κ. Καμμένος να είναι μπροστά σε αυτή την ιστορία;

Σε αυτά τα θέματα δεν θα βγει η ηγεσία του στρατεύματος και η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρώτη γραμμή. Και το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών ενεργούν και είμαι βέβαιος ότι σήμερα θα έχουμε κάποιες επίσημες ανακοινώσεις.

Για το Φόρουμ των Δελφών:

Ο κύριος Στουρνάρας  μίλησε για προληπτικό πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έξοδο στις αγορές. Ευρωπαίοι δανειστές είπαν ότι δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να ανταπεξέλθει χωρίς υποστήριξη. Μήπως πρόκειται για ένα «υπομνημόνιο»;

Ο κ. Ρέγκλινγκ του ESM  δεν μίλησε με τον ίδιο τρόπο. Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας είναι Έλληνας, διορισμένος από ελληνική κυβέρνηση, έχει μία οιονεί τεχνοκρατική αλλά και πολιτική θέση. Ο κ. Στουρνάρας έχει σαφείς πολιτικές απόψεις, έχει παίξει πολιτικό ρόλο, οι δηλώσεις του έχουν ένα βάρος αλλά δεν ξέρω πόσο γόνιμη είναι όλη αυτή η συζήτηση. Σημειώνω ότι και ο κ. Μυτιληναίος ο επερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ και ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, ένας σοβαρός πολιτικός και ακαδημαϊκός είπαν ότι είναι πρόωρο για οποιαδήποτε συζήτηση και ότι όταν έρθει το καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει για τους τρόπους με τους οποίους θα πορευτεί η χώρα.

Το ερώτημα είναι αν μετά από το 2010, μετά από οκτώ χρόνια σκληρής κηδεμονίας και δραστικού περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας εξακολουθήσουμε για άλλα τόσα χρόνια τα ίδια. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πρέπει με την λήξη του προγράμματος να ανακτηθεί ένα μέρος της κυριαρχίας και να πάμε συντεταγμένα σε μία ανασυγκρότηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter