image Να εύχεται κανείς «ατύχημα», είναι σοκαριστικό για τους Έλληνες – στο ραδιόφωνο Alpha image Η δημιουργία Συμβουλίων Εθνικής Ασφάλειας & Ανασυγκρότησης πρέπει να είναι και θέση του ΣΥΡΙΖΑ -στην Εποχή

Με τη στάση του στα εθνικά ο κ. Μητσοτάκης σπάει ένα μορατόριουμ μακράς διαρκείας -στο RealFM

Στο Realfm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.

Για τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, που αφορούσε πρόταση της ΝΔ για παραπομπή τριών υπουργών:

Υπήρχαν ουσιώδεις διαφορές στις δύο προτάσεις για παραπομπές, της κυβέρνησης λίγες μέρες πριν και της ΝΔ. Η μία έγινε κατόπιν διαβίβασης δικογραφίας από εισαγγελείς, η άλλη ήταν πρόταση ενός κόμματος και στο σώμα της γεμάτη νοηματικά και συντακτικά λάθη. Ήταν αβάσιμη και ανυπόστατη, κίνηση της ΝΔ να συμψηφίσει και αυτό φάνηκε και από τη διαδικασία, όπου δεν υπήρχε κανένα πολιτικό ενδιαφέρον για το εν λόγω θέμα. Πολιτικό ενδιαφέρον είχε η συζήτηση στην ίδια συνεδρίαση για τα εθνικά θέματα και μόνο.

Για τα εθνικά θέματα:

Ο κ. Σαμαράς, όπως ήδη έχω επισημάνει από το βήμα της Ολομέλειας, διαφοροποιείται στα εθνικά θέματα από την πρωθυπουργία του, αδειάζοντας τον εαυτό του. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης ήταν σύνθετη ονομασία erga omnes κλπ. Μόλις δηλ. έπαψε ο Σαμαράς να είναι πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στο πνεύμα της λεγόμενης εθνικής θέσης, διαμορφωμένης εδώ και είκοσι χρόνια, βρέθηκε στα σκαλάκια της πλατείας Συντάγματος; Είναι θέμα πολιτικής ασυνέπειας και ανευθυνότητας. Και φυσικά βρίσκεται σε διαρκή αντίθεση με τον αντιπρόεδρο και υπουργό του των Εξωτερικό για το ίδιο θέμα, τον κ. Βενιζέλο. Που ακόμα μια φορά από το βήμα της Βουλής είπε για το θέμα αυτό, ότι η  εθνική σύμπνοια είναι απαραίτητη.

Όσο για τον Μητσοτάκη, κατά τη γνώμη μου διέπραξε ακόμα ένα τακτικό σφάλμα με στρατηγικές προεκτάσεις και συνέπειες όταν έθεσε στο τραπέζι ζητήματα πρακτικής κυβερνητικής στα ζητήματα του Μακεδονικού και των ελληνοτουρκικών. Καταρχάς με τη στάση του σπάει ένα μορατόριουμ στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπου υπήρχε μια σιωπηρή συναίνεση, από την εποχή του Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου. Έφτασε, ο κ. Μητσοτάκης να εγκαλεί τον πρωθυπουργό ότι «δεν τηλεφωνεί στον Ερντογάν για τους δύο στρατιωτικούς».

Όμως, όπως απάντησε και ο πρωθυπουργός, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται έτσι. Οι ηγέτες κρατών δεν τηλεφωνιούνται αν δεν έχουν προαποφασιστεί κάποια πράγματα, αν δεν έχει καταλήξει κατά κάποιο τρόπο η συζήτηση σε ένα αποτέλεσμα. Διότι τότε καίγεται η γραμμή, ο δίαυλος επικοινωνίας, και για τους δύο. Δεν ξέρω ποιους συμβούλους έχει, τον έχουν εκθέσει επανειλημμένως και στις ομιλίες του στη Βουλή και τον έχουν οδηγήσει σε γκάφες. Και χθες γκάφα ήταν αυτό. Δεν λέγονται αυτά τα πράγματα.

Τελείως διαφορετική στάση κράτησαν η κα Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης. Παρά τις επιμέρους επικρίσεις τους, αντιπολίτευση οφείλουν να κάνουν εξάλλου, στο εθνικό κρατούν άλλη στάση. Ο Σταύρος Θεοδωράκης για παράδειγμα, ζητά κάτι που και εγώ στο παρελθόν έχω θέσει, τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι βεβαίως να το συζητήσουμε, όχι υπό την πίεση γεγονότων, αλλά να το συζητήσουμε.

===

Το ηχητικό αρχείο της συνέντευξης, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.