image Η δημιουργία Συμβουλίων Εθνικής Ασφάλειας & Ανασυγκρότησης πρέπει να είναι και θέση του ΣΥΡΙΖΑ -στην Εποχή image Ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι: ο Κοσκωτάς, ο Ζούγκλας ο Σαλιαρέλης, ο Αγαπούλας που απέθανε κατάδικος, ο Τίγρης, ο Ρίγκο, ο Χοντρός-στον ΑΝΤ1

Είναι σωστό να ανησυχούμε για τα ελληνοτουρκικά, αλλά όχι να προκαλούμε πανικό -στον 984

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Άρης Τόλιος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84» (12.5.2018), απάντησε τα εξής για τα θέματα που ρωτήθηκε.

Για Τουρκία και ανησυχία για ένα ατύχημα στο Αιγαίο:

Είναι καλό να λαμβάνουμε τα μέτρα μας, να είμαστε ψύχραιμοι, σοβαροί, να αναλύουμε τα νέα δεδομένα διότι έχουμε μια νέα κατάσταση. Εξωτερική πολιτική στο ζήτημα της Τουρκίας κατά κύριο λόγο ασκεί ο Πρωθυπουργός και το Υπουργείο Εξωτερικών, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν πολλές φωνές. Ο λόγος του Υπουργού Αμύνης θα πρέπει να είναι πάντα θεσμικός, σοβαρός και μετρημένος, γιατί είναι ένας λόγος που έχει απήχηση, ακούγεται στην Αθήνα και σε άλλες πρωτεύουσες.

Για σενάρια για εξοπλιστικά προγράμματα:

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση τέτοια, και σε μια γειτνίαση, που πάντα την υποχρεώνουν να έχει πολύ μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας από οποιοδήποτε άλλο κράτος στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το οποίο έχει τεθεί και από μένα προσωπικά και από άλλους ανθρώπους μέσα στην Κυβέρνηση είναι στο πλαίσιο αυτής της δημοσιονομικής πειθαρχίας που διάγουμε, όπως είχε ζητήσει και η Ιταλία και είχε γίνει δεκτό, οι δαπάνες για το προσφυγικό – μεταναστευτικό αυτά τα χρόνια να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του ελλείμματος, να μην έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα. Θα πρέπει με μεγάλη σοβαρότητα -και έχουμε και πολλά πειστικά επιχειρήματα- οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες, οι ανάγκες της χώρας να μην συνυπολογίζονται στη δημοσιονομική πειθαρχία και κατά την διάρκεια του προγράμματος. Είναι μια εύλογη απαίτηση, θα πρέπει να υποστηριχθεί και μπορούμε να το εντάξουμε σε όλη αυτή την συζήτηση που γίνεται για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια που είναι η μεγάλη ατζέντα της ΕΕ.

Για την πρόσκληση Τσίπρα προς Στ. Θεοδωράκη για Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας:

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι αυτός που έχει υποβάλει την πρόταση, δημόσια και στο Προεδρείο της Βουλής, αρκετά μορφοποιημένη. Επίσης και από την μεριά του Σύριζα έχουν ακουστεί παρόμοιες απόψεις. Εγώ πριν από περισσότερο από χρόνο είχα εκφράσει την ανάγκη να δούμε για τα χρόνια της ανάταξης, τη σύσταση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, προκειμένου να επιτευχθούν κάποιες μίνιμουμ συγκλίσεις και δεσμεύσεις. Θα πρέπει επίσης να συζητήσουμε τις προϋποθέσεις και την ανάγκη για ένα Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης, δεν θα αλλάξει η χώρα με το πρόγραμμα της μιας ή της άλλης κυβέρνησης, πρέπει να χτίσουμε μια μακρόπνοη πολιτική.

Για τα συμβάντα στο ποδόσφαιρο:

Δεν είναι μόνο θέμα πολιτικών ευθυνών. Υπάρχει ο πολιτικός σχεδιασμός αλλά υπάρχουν και αλλότριοι παράγοντες, εξωγενείς, οι οποίοι έρχονται ανατρέποντας όχι μόνο τους σχεδιασμούς αλλά κυρίως παραβιάζοντας τους κείμενους νόμους. Υπάρχει νομοθεσία, λογική, υπάρχει μια τάξη συνταγματική και δημοκρατική. Όταν παραβιάζονται αυτά, απλώς πρέπει να μπαίνει ο καθένας στη θέση του. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να περισταλούν αυτά τα φαινόμενα.

Πρέπει να έχουμε ένα μέτρο. Γεγονότα τα οποία τίθενται εξωγενώς και τα οποία καλείται κάθε κυβέρνηση να τα διαχειριστεί και να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές και να μεγιστοποιήσει τα κέρδη, εκεί θα πρέπει να υπάρχουν κατανοήσεις. Δεν φταίει για οτιδήποτε συμβεί η κυβέρνηση, ειδικά όταν έχουμε ανοιχτά μέτωπα. Όλοι οι πολιτειακοί παράγοντες που αναμειγνύονται στις ποδοσφαιρικές υποθέσεις, στις υποθέσεις των ΠΑΕ, θα πρέπει να δράσουν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το κράτος Δικαίου. Δεν πρέπει να λειτουργούμε με ειδικές ρυθμίσεις για κάθε ΠΑΕ που θέλει να ακολουθήσει τη δική της πορεία.

Θα πρέπει να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα, το εθνικό συμφέρον, την τάξη.

===

Το σχετικό ρεπορτάζ του σταθμού και το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.