image ΣτΕ για θρησκευτικά: Ομοβροντία επί του συμβολικού, αδιανόητη σε νεωτερική κοινωνία -στο Κόκκινο image Καμία ανοχή πλέον στους αρνητές της Δημοκρατίας

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελληνική Δημοκρατία του 2018 δημοκρατία της Βαϊμάρης του 1933

Στη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για σχέδιο νόμου που αφορούσε τις μεταφορές και αμέσως μετά το επεισόδιο που προκάλεσε βουλευτής της ΧΑ, ο βουλευτής Β’ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, είπε από το Βήμα.

Νιώθω την ανάγκη να εκφράσω ενώπιον αυτής της αίθουσας κάποιες σκέψεις για το προηγηθέν θλιβερό και ανησυχητικό επεισόδιο με τη Χρυσή Αυγή.

Θέλω να προσθέσω τη δική μου εκτίμηση ότι το προκληθέν επεισόδιο δεν είναι μεμονωμένο και δεν είναι τυχαίο. Εντάσσεται σε μία κατασκευασμένη και προσεκτικά ακολουθούμενη στρατηγική χαμηλής έντασης από τη Χρυσή Αυγή καθώς εξελίσσεται η δίκη που την αφορά, για φόνους και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Έχουν ολοκληρωθεί στη μεγάλη αυτή δίκη οι μαρτυρικές καταθέσεις με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, ποινικό και πολιτικό, και το δικαστήριο τώρα ακολουθεί την εξέταση σωρείας πολύ ισχυρών τεκμηρίων γραπτών, ηχητικών και οπτικοακουστικών.

Θα πρέπει ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού, φορείς βαριάς κληρονομιάς των πολλών φάσεων και συνταγματικών πολιτευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας επί δύο αιώνες, ως φορείς της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας όπως επανιδρύθηκε από το 1974 και συνεχίζεται απρόσκοπτα μέχρι σήμερα, να δώσουμε μήνυμα στις νεότερες γενεές και σε αυτούς που μας παρακολουθούν σε αυτή την ιστορική περιπέτεια, ότι η Δημοκρατία μπορεί μεν να ανέχεται, να συμπεριλαμβάνει, να συνθέτει, να αγκαλιάζει, να μεγαθυμεί, να συγχωρεί… Ωστόσο ποτέ δεν συγχωρεί τους αρνητές της Δημοκρατίας, τους υβριστές του δημοκρατικού φρονήματος του ελληνικού λαού και τους καθυβριστές της ιστορικής μνήμης.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν αρνητή και υπόδικο να μετατρέψει την Ελληνική Δημοκρατία του 2018 σε δημοκρατία της Βαϊμάρης του 1933. Κατόπιν τούτων περιμένουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου να συμμετάσχουμε σε μία συζήτηση για το πώς όχι μόνο θα εξαντλήσουμε τα όρια του κανονισμού της Βουλής αλλά πώς ενδεχομένως θα συγκλίνουμε για να ενισχύσουμε τον κανονισμό, εν ανάγκη και με συνταγματική αναθεώρηση. Είναι μία συζήτηση η οποία έχει πολύ περισσότερο επείγοντα χαρακτήρα από ό,τι φανταζόμαστε.

Τα επεισόδια εκ μέρους της ΧΑ δεν θα σταματήσουν εδώ. Οι άνθρωποι αυτοί, οι αρνητές της Δημοκρατίας δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν κανένα μέσο και κανένα πολιτικό πεδίο από αυτά που ανοίγονται μπροστά μας είτε στα μεγάλα εθνικά θέματα είτε στα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να κάνουν τη δική τους προπαγάνδα.

Τι μας ενώνει

Έχουμε ένα δίδαγμα από τη σημερινή συνεδρίαση: Είναι μία συνεδρίαση με όλες τις γκρίνιες, τις εντάσεις και τις αντιπαραθέσεις μιας τυπικής συνεδρίασης. Ωστόσο όταν συμβαίνει το γεγονός να εισβάλει σε αυτή την αίθουσα το σκοτάδι, η άρνηση, ο φασισμός όλοι καταλαβαίνουμε ποιος είναι ο κοινός σκοπός, ποια είναι τα κοινά υπερασπίσιμα πεδία και τι μας ενώνει. Τι μας ενώνει και τι μας βάζει να υπερασπιστούμε η εντολή, η ψήφος και η προσδοκία του ελληνικού λαού, των Ελλήνων πολιτών που μας παρακολουθούν.

Είναι υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε το κύρος, την αξιοπιστία και την τόλμη της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά από 8 χρόνια μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής ταλαιπωρίας, μετά από μία μεγάλη ιστορική περιπέτεια. Είμαστε μπροστά σε μεγάλες ιστορικές προκλήσεις, σε μεγάλες γεωπολιτικές αναταραχές και σε μία μεγάλη κρίση ταυτότητος.

Ας ξεκινήσουμε από την τελευταία. Αυτή η κρίση αυτοπεποίθησης, η κρίση ταυτότητος, η μελαγχολία της δημοκρατίας αναδεικνύει το δικό μας καθήκον: Να αντιτάξουμε πίστη, ελπίδα, αυτοπεποίθηση και δύναμη στις προκλήσεις.

===

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του ο Ν. Ξυδάκης αναφέρθηκε στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στις καινοτομικές πλατφόρμες οι οποίες εισάγονται στις υπηρεσίες μεταφορών. Εκεί νομίζω το νομοσχέδιο με κάποιους τρόπους δημιουργεί εποπτική ρυθμιστική ομπρέλα και προσαρμόζεται με αυτά τα οποία συμβαίνουν στην αγορά μεταφορών και στην ελληνική κοινωνία. Αντιλαμβανόμαστε ότι το διεθνές και το εγχώριο εμπόριο έχουν μετασχηματιστεί στα χρόνια που πέρασαν, όχι μόνο με την είσοδο, αλλά σε μερικούς τομείς με την κυριαρχία των ψηφιακών τεχνολογιών και της ψηφιακής πλατφόρμας. Δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης που με τον Α ή Β τρόπο να μην έχει χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες παγκόσμιων διεθνών κολοσσών όπως το ebay και το PayPal, οι οποίες άλλαξαν το διεθνές εμπόριο τα τελευταία χρόνια. Και δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης που σε κάποιο βαθμό να μην έχει χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες από πλατφόρμες όπως το skroutz.gr που μετέβαλε το λιανεμπόριο ή το viva.gr το οποίο μετέβαλε το εμπόριο πολλών υπηρεσιών.

Αυτό το οποίο καλείται η Πολιτεία να κάνει είναι στις καινοφανείς αυτές υπηρεσίες εμπορίου να σπεύσει πολύ γρήγορα, να κατανοήσει τους μηχανισμούς και να επιβάλει κανόνες ώστε να προστατεύσει τον πολίτη και να προστατεύσει ταυτόχρονα και το θεμιτό, τον καθαρό ανταγωνισμό.

Νομίζω ότι μία ακόμη μέριμνα είναι να εντοπίσει -πράγμα όχι πολύ εύκολο- τους τρόπους με τους οποίους πολλές μεγάλες εταιρείες, κυρίως αυτές που έχουν διεθνή βάση φοροδιαφεύγουν. Είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα και την Επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωκοινοβούλιο. Δεν είναι τόσο εύκολο. Ωστόσο αυτή πρέπει να είναι η πρώτη μας μέριμνα. Πώς θα επιτευχθεί ο παραγόμενος πλούτος και η προστιθέμενη αξία που παράγονται σε ένα τόπο να αποδίδουν το νόμιμο φόρο στον τόπο στον οποίο γίνεται ο τζίρος, στον τόπο  στον οποίο γίνεται η αγοραπωλησία. Εκεί ακολουθούμε ασφαλώς αναγκαστικά τις διεθνείς εξελίξεις αλλά πρέπει και εμείς να είμαστε διαρκώς εν εγρηγόρσει.

Για την πλατφόρμα Uber έχουμε ήδη την αντίδραση σε πολλές ξένες χώρες, από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις χώρες με τις οποίες βρισκόμαστε μαζί στην Ένωση. Τα προβλεπόμενα στην δική μας νομοθετική ρύθμιση,  νομίζω, αναγνωρίστηκε από όλες τις δυνάμεις στο Κοινοβούλιο ότι εναρμονίζονται με τα προβλεφθέντα και τα δεδικασμένα από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόμοιες πρακτικές καλούμαστε να ακολουθήσουμε εναρμονισμένοι με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία άλλη πλατφόρμα, την Airbnb η οποία αφορά και αυτή με πολύ έντονο τρόπο τον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική οικονομία. Και από κει και πέρα νομίζω ότι ακόμη και οι διαφοροποιήσεις και ενστάσεις που ακούστηκαν από την αντιπολίτευση είναι προς μία κατεύθυνση λογική αλλά δεν αφίστανται από τις προβλέψεις του νομοθετήματος.  Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μία μεγάλη αλλαγή έτσι κι αλλιώς των εμπορικών συναλλαγών, στην οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις καινούργιες συνήθειες και τον καινούργιο τρόπο ζωής με τα smartphone και την διαρκή δικτύωση τόσο στο νοικοκυριό όσο και στον μεμονωμένο πολίτη. Πρέπει να είμαστε κοντά, πρέπει να επαγρυπνούμε διαρκώς και να προσαρμόσουμε τη νομοθεσία μας.

Θα ήθελα να πω σε ότι αφορά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η ρύθμιση για τις λεγόμενες γουρούνες, τα τρίκυκλα οχήματα και την ασύδοτη χρήση και ενοικίαση στους τουριστικούς τόπους ήταν επιβεβλημένη και έρχεται το νομοθέτημα αυτό να βάλει μία τάξη. Όσοι προέρχονται από τουριστικούς νομούς από τουριστικές περιοχές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ασύδοτη ενοικίαση οχημάτων σε ανθρώπους που δεν έχουν καν τις γνώσεις και την πιστοποίηση προκαλεί εκατόμβες κάθε χρόνο. Τα Κέντρα Υγείας στα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων και στην Κρήτη είναι γεμάτα από μελλοντικούς ανάπηρους. Αυτό δεν τιμά ούτε τον ελληνικό τουρισμό, ούτε την ελληνική νομοθεσία, ούτε την ελληνική έννομη τάξη, ούτε την ελληνική επιχειρηματικότητα. Δεν μπορείς να παίζεις με τη ζωή του άλλου, βάζοντάς τον σε κίνδυνο και μάλιστα σε κίνδυνο που πιθανόν να μην τον ξέρει.

===

Ολόκληρη η ομιλία του Νίκου Ξυδάκη, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.