image Καμία ανοχή πλέον στους αρνητές της Δημοκρατίας image Απέναντι στον Ερντογάν: Συγκροτημένοι, σοβαροί, ολιγόλογοι -στην «Εποχή»

Την πολιτική της ΕΕ έναντι της Τουρκίας οφείλει να διαμορφώνει το αξιακό της πλαίσιο, όχι μόνο η οικονομία -στην ΕΡΑ1

Στην ΕΡΑ1 και την εκπομπή «Φαύλος Κύκλος» με τους δημοσιογράφους Έλενα Καραγιάννη και Ξενοφώντα Ζηκίδη μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Ο γερμανικός Τύπος λέει ότι ο Ερντογάν θα παραθέσει αυτάρεσκα στην τουρκική τηλεόραση τους προγραμματισμένους διθυράμβους των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βάρνα. Τι περιμένουμε;

Δεν είναι ακριβώς έτσι.  Η τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη σύνοδο κορυφής δεν ήταν χάδι για τον πρόεδρο της Τουρκίας και μάλιστα πέρασε στο κείμενο συμπερασμάτων, πράγμα το οποίο  δεν είναι σύνηθες.

Από κει και πέρα βέβαια η πολιτική δεν διαγράφεται μόνο με δηλώσεις. Πολλές χώρες έχουν τεράστια επενδεδυμένα συμφέροντα στην Τουρκία. Το 75% των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα προέρχεται από χώρες της Ε.Ε. Είναι πολύ μεγάλα τα συμφέροντα και διαμορφώνουν πολιτική.

Μαζί όμως διαμορφώνει πολιτική και το αξιακό πλαίσιο για τα δίκαια των κρατών και των εθνών τα οποία στις κρίσιμες στιγμές υπερισχύουν και έτσι πρέπει να γίνεται. Εκτός αυτών, με τις αλλεπάλληλες φραστικές οξύνσεις ο κ. Ερντογάν διαμορφώνει ένα κλίμα στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη επιφυλακτικό ή και εχθρικό απέναντι στην Τουρκία.

Εντούτοις από τη μια η ευρωτουρκική σχέση δεν ήταν ποτέ εύκολη από την άλλη ο κ. Ερντογάν χρειάζεται και την Ευρώπη και τη συνεργασία και τους ανοιχτούς διαύλους. Δεν έχει άλλους συμμάχους. Όλο το περιβάλλον στη Μέση Ανατολή είναι από ανοιχτά εχθρικό έως στην καλύτερη περίπτωση συγκρατημένο και επιφυλακτικό. Η προσωρινή συμμαχία -μήνας του μέλιτος-  με τη Ρωσία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει και πάνω σε ποιες βάσεις θα οικοδομηθεί στο μέλλον. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στην δυσκολότερη φάση όλης της μεταπολεμικής ιστορίας. Επομένως και ο Ερντογάν πρέπει κάπου να ακουμπάει, με κάποιους να συνομιλεί. Δεν μπορεί να βρίσκεται σε διπλωματική απομόνωση και να μιλάει μόνο στο εσωτερικό της χώρας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των οποίων λέγει απευθύνεται στο εσωτερικό.

Ανατολίτικο παζάρι

Όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα όλο και περισσότερο πειθόμαστε ότι μεγάλο μέρος της διπλωματικής εργασίας της Άγκυρας έχει τη μορφή μεγάλου ανατολίτικου παζαριού, που ξεκινά με μαξιμαλισμό πάνω στο τραπέζι, για να πετύχει κάτι. Ξεκινά με κάποια εξωφρενικά πράγματα που πολλές φορές είναι αδιανόητα να τίθενται. Το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν και φαίνεται ότι μερικές φορές αυτή η τακτική αποδίδει.

Σε άλλα πράγματα όμως η μεγαληγορία και η μεγαλομανία των περασμένων ετών, η επιδίωξη ηγεμονίας σε όλο το σουνιτικό Ισλάμ ή η διαμόρφωση ενός νέου μετριοπαθούς πολιτικού Ισλάμ δεν έχει αποδώσει. Και αυτό έχει απομειώσει το διπλωματικό κεφάλαιο του Ερντογάν και τον έχει φέρει και σε μία θέση γεωστρατηγικής δυσχέρειας.

Με αφορμή την εθνική γιορτή έγιναν δηλώσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων. Ένα θέμα το οποίο θέτει κατά κύριο λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση είναι γιατί δεν συνεδριάζει η Επιτροπή εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Βουλής έστω και κρυφά.

Έχει γίνει μία ενημέρωση για την κατάσταση της κυπριακής ΑΟΖ από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον νέο Υπουργού Εξωτερικών και μια γενική ενημέρωση από τον Έλληνα Υπουργό κ. Κοτζιά για το θέμα των Ελλήνων στρατιωτών. Είχαμε όλοι συμφωνήσει -και ο υπουργός- ότι επίκειται καινούργια και νομίζω ότι θα γίνει.

Σχετικά με τους κρατούμενους Έλληνες αξιωματικούς συμμερίζεστε την άποψη ότι ανέβηκε πολύ σε ευρωπαϊκό επίπεδο η υπόθεση και αυτό μπορεί να δυσκολέψει στο να επιλυθεί το θέμα μεταξύ των δύο χωρών;

Όχι. Πρέπει να κάνουμε διπλωματικά ό,τι είναι δυνατόν για να ασκηθεί μία πίεση και να γίνει μία συνεννόηση. Τι αποτέλεσμα θα έχουν αυτές οι ενέργειες δεν το γνωρίζουμε, αλλά θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα σε όλα τα διεθνή φόρα στα οποία η Ελλάδα έχει βαρύνοντα λόγο και απευθύνεται σε εταίρους και συμμάχους που μπορούν να κατανοήσουν το θέμα.

Μακεδονικό

Όσον αφορά το ονοματολογικό των Σκοπίων. Η ΝΔ επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός με τον όρο Gorna Makedonjia που χρησιμοποίησε απαντώντας σε δημοσιογράφο έβαλε στο τραπέζι ένα χαρτί το οποίο δεν έπρεπε, γιατί ακόμα και το ονοματολογικό είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε μία δημόσια πληροφορία. Κάτι το οποίο είναι στο τραπέζι. Δεν νομίζω ότι επηρεάζεται η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Έτσι κι αλλιώς από ό,τι γνωρίζουμε από τις δημόσιες πληροφορίες που διασπείρονται, υπάρχει κάποια δυσκολία στο πώς θα γίνει η συνταγματική αλλαγή και εκεί αναζητούνται οι πιο πρόσφορες λύσεις.

Δηλαδή σε ότι αφορά το όνομα έχει επέλθει συμφωνία και οι δυσκολίες είναι τα υπόλοιπα ζητήματα. Ο κ Κοτζιάς μιλάει για συμφωνία.

Θα δούμε αυτή τη συμφωνία όταν θα φτάσει στα χέρια του Προέδρου της Κυβέρνησης και τότε θα έχουμε υπεύθυνη και ακριβή πληροφόρηση για το τι περιλαμβάνει. Από και μετά οι δύο πρωθυπουργοί θα δουν στη χώρα του ο καθένας τι περιθώρια υπάρχουν.

Το κείμενο συμφωνίας θα πρέπει να ικανοποιεί την πάγια ελληνική θέση, τη  λεγόμενη εθνική θέση που είναι διαμορφωμένη εδώ και αρκετά χρόνια και της οποίας ξέρουμε το πλαίσιο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι μερικοί έχουν υπαναχωρήσει από αυτό που αποδεχόντουσαν επί χρόνια. Είναι λιγάκι πρώιμο να μιλάμε για άλλα πράγματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.