image Τι εστίν αλήθεια; -στη «Νέα Σελίδα» image Προσεκτικότεροι και σοφότεροι, με λιγότερο μοχθηρές κραυγές εναντίον των πολιτικών αντιπάλων -στην Ολομέλεια

Κάποιοι από το βαθύ πολιτικό σύστημα δεν έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί στην κοινωνία από το 2010 -στον Σκάι

O Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ημερολόγιο» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις του δημοσιογράφου:

• Συμφωνία με τα Σκόπια: Τι θα κάνει ο κ. Καμμένος;

Πρέπει αρχικά να αναρωτηθούμε εάν υπάρχει συμφωνία. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα του πρωθυπουργού να κρίνει ότι θα είναι βιώσιμη και ότι μπορεί να πάρει την ευθύνη να την φέρει στη Βουλή.

• Ο Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι δε θα υπάρξει συμφωνία και θα δε θα φτάσει τίποτα στην Βουλή.

Δεν είπε ότι δεν υπάρξει συμφωνία. Επιφυλάχθηκε εάν θα την υποστηρίξει ο ίδιος. Έκανε μια εκτίμηση. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε μια συμφωνία, δεν είναι εύκολο. Δεν είναι εύκολο για πολλούς λόγους και κυρίως γιατί τα Σκόπια δε θα μπορέσουν να φτάσουν σε κάποιο σημείο αυτό-υπέρβασης. Ωστόσο όλα είναι ανοιχτά, καθώς υπάρχουν ακόμα βάσιμες ελπίδες. Ο αντικειμενικός σκοπός της δικής μας πλευράς, της χώρας μας, είναι να συμβάλει στη σταθεροποίηση των Βαλκανίων. Για το εθνικό μας συμφέρον. Και πάνω σε αυτή τη βάση οι περισσότεροι Έλληνες θα έπρεπε να το σκέφτονται και να το επιδιώκουν.

• Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, αυτό θα συνοδευτεί από πολιτικές αλλαγές; για παράδειγμα θα επισπεύσει τις εκλογές ή θα αλλάξει την πολιτική γεωγραφία, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης; Το ρωτώ, από τη στιγμή που ο κ. Καμμένος επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να την υποστηρίξει.

Είναι δευτερεύον. Το πρωτεύον είναι να καταλάβουμε εάν μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, η οποία θα άλλαζε και την ουσία της βαλκανικής γεωγραφίας. Η κομματική γεωγραφία στην Ελλάδα είναι δευτερεύουσα. Άλλαξε το 2012, θα αλλάξει και άλλες δύο – τρεις φορές, διότι έχει αλλάξει η κοινωνία στα χρόνια της κρίσης. Το ζητούμενο είναι ότι οι πολιτικοί σχηματισμοί του σήμερα δεν μπορούν να εκφράσουν επαρκώς τα νέα κοινωνικά υποκείμενα. Έχουμε νέες ζυμώσεις, νέες γεννήσεις και νέες συμμαχίες, κοινωνικές και πολιτικές. Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια να γεννιούνται κόμματα, να πεθαίνουν, να εξαφανίζονται. Άρα, παρατηρούμε ότι κάτι συμβαίνει στην κοινωνία και τις πολιτικές της εκφράσεις.

• Πού οδηγούν αυτές οι ανακατανομές;
Έχουμε ανακατάταξη στην Ευρώπη, θα έχουμε και στην Ελλάδα, όπως την έχουμε έντονα και μετά το 2012. Έχουν περάσει 6 χρόνια ενώ έχουμε μπροστά μας και πολλές εκλογές μετά το 2019. Άρα, υπάρχουν ευκαιρίες να ξεδιπλωθούν διάφορες ανάγκες, αναζητήσεις και προσδοκίες.

• …υπάρχει μια βαθειά επιθυμία της κοινωνίας για λίγη κανονικότητα, λίγη σταθερότητα.

Υπάρχει ναι, απλά θα πρέπει να την στηρίζουν αυτή την κανονικότητα και τα πολιτικά συστήματα. Κάναμε τρεις εκλογές με το δημοψήφισμα το 2015 και η μείζων αντιπολίτευση, οι πυλώνες της σταθερότητας και οι άρχοντες του συντηρητισμού από την ημέρα μηδέν μιλούν για ανωμαλία επειδή έγιναν εκλογές ενώ έχουμε νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση. Μιλούν για πραξικόπημα, για ανατροπές. Θέλουν εκλογές κάθε μέρα. Άρα, μάλλον κάποιοι από το βαθύ πολιτικό σύστημα δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το τι έχει συμβεί στην κοινωνία και τι έχουν προκαλέσει και οι ίδιοι στην κοινωνία. Φαίνεται να τους ενδιαφέρει μόνο να στρογγυλοκάθονται στην πολυθρόνα του Σουλτάνου. Αυτό συνιστά πολιτικό και διανοητικό πρόβλημα για την Ελληνική Δημοκρατία.

• Τι νόημα έχουν οι ενημερώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών για μια συμφωνία όπου ο υπουργός Άμυνας έχει προεξοφλήσει ότι δεν θα γίνει; Συμφωνούμε μες σας ότι το πρωτεύον είναι η γεωγραφία των Βαλκανίων και όχι η κομματική γεωγραφία στην Ελλάδα. Αν όμως η κομματική γεωγραφία στην Ελλάδα εμποδίζει εκ των προτέρων μια συμφωνία, αυτό είναι ένα πρόβλημα που αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας, δεν αφορά την κομματική γεωγραφία… Αφορά το εθνικό συμφέρον κι όχι την μικροπολιτική.

Υπήρξαν άλλα θέματα πολιτικά τα οποία εισήχθησαν στην Βουλή και δεν τα ψήφισαν οι ΑΝΕΛ. Ψηφίστηκαν όμως από τη Βουλή και έγιναν νόμοι του κράτους. Για όλα υπάρχει μια αρχή, όλα μπορούν να γίνουν.

• Θεωρητικά πιστεύετε ότι μπορεί να έρθει συμφωνία στη Βουλή, να την ψηφίσει η Βουλή αλλά να μην την ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ και παρόλα αυτά να συνεχίσουν να είναι ο κυβερνητικός εταίρος;

Ας γίνει αυτό και βλέπουμε. Ωστόσο, αυτή η δυνατότητα υπάρχει.

• Πώς μπορεί να συνεχίσει να είναι κάποιος υπουργός Άμυνας όταν διαφωνήσει με μείζονος σημασίας κυβερνητική επιλογή, σε θέμα εξωτερικής πολιτικής;

Πρέπει, αρχικά, να δούμε τι θα πουν και τα άλλα κόμματα. Αν και τα άλλα κόμματα διαφωνούν επίσης, οφείλουν να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Πολλοί λίγοι στο ζήτημα των Σκοπίων έχουν πάρει μια υπεύθυνη στάση. Μόνο ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει εκφράσει μια άποψη, μια στάση και ένα πλαίσιο αρχών. Η Νέα Δημοκρατία έχει αλλάξει πολλές φορές απόψεις, το ΠΑΣΟΚ δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα ενεργήσει. Πολλά κόμματα άλλα λένε και άλλα κάνουν σε πάρα πολλά θέματα μέσα στο κοινοβούλιο. Ας δούμε πώς διαμορφώνονται οι απόψεις και οι διαθέσεις των κομμάτων. Το υπόλοιπό μπορεί να είναι η λαχτάρα κάποιων να μην υπάρχει κυβέρνηση ενώ στα λόγια να υποστηρίζουν ότι είναι υπέρ της σταθερότητας.

===

Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο της εκπομπής

Leave a Reply

Your email address will not be published.