image Με την Τουρκία χρειάζεται να είμαστε λακωνικοί και συνετοί στα λόγια μας -στην ΕΡΤ1 image Να αναπτύξουμε πλέγμα συμμαχιών και διπλωματικών σχέσεων που θα λειτουργεί αποτρεπτικά στις τουρκικές επιδιώξεις -στο Κόκκινο

Η χώρα και η δημοκρατία έχουν ανάγκη από νέες αναγνώσεις της κοινωνίας -στο Alpha 989

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Βουλευτής Β’ Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Με Υπογραφή» που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Συμμερίζεστε την άποψη του κ. Καμμένου ότι μπορεί η ιστορία με τους στρατιωτικούς να πάρει και 15 χρόνια; Είστε αισιόδοξος ότι ο Ερντογάν θα εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο;

Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι θα τελειώσει σε 15 χρόνια, αλλά δε γνωρίζω εάν θα τελειώσει και σε 15 μέρες. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ είχε διατυπώσει μια πρόβλεψη ή και ευχή έως το ορθόδοξο Πάσχα οι δύο στρατιώτες να είναι στις οικογένειες τους. Πλησιάζει το Πάσχα και δεν βλέπουμε κάποιες κινήσεις. Μπορεί όμως και να γίνει. Υπάρχει δυσκολία, είναι προφανές εκ των γεγονότων ότι προσπαθεί να αντλήσει ένα πολιτικό όφελος η τουρκική κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, εμείς πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, κάθε πράξη, κάθε διάβημα. Έχουν γίνει επαφές στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Υπάρχει και τριμερής συνάντηση Ερντογάν, Πούτιν και Ροχανί στην Άγκυρα.

Ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει από τον κ. Πούτιν να παρέμβει για τους δύο στρατιώτες. Υποθέτω και για την αποκλιμάκωση της κρίσης, γιατί τεντώνει το σκοινί ο γείτονας…

Υπάρχει μια κλιμάκωση, η οποία δεν νομίζω ότι ωφελεί ούτε την Τουρκία, διότι εγκλωβίζονται. Όταν κλιμακώνεις λεκτικά εγκλωβίζεσαι μέσα στα ίδια σου τα λόγια. Χρειάζεται σωφροσύνη, οι αντιπαραθέσεις να γίνονται επί της ουσίας.

Προσεκτικοί και ολιγόλογοι

Δηλώσατε εμμέσως ότι διαφωνείτε για την εκτίμηση για τα 15 χρόνια. Ο κ. Καμμένος;

Ούτε όμως και κ. Καμμένος. Είχε μια δόση υπερβολής η δήλωση του, καλό είναι να μην καταφεύγουμε σε υπερβολές και φραστικές ακρότητες, πολύ περισσότερο όταν τις λέει ένα Υπουργός, διότι ερμηνεύονται και προκαλούν αντιδράσεις. Γενικά, υπάρχει μια τάση φραστικής ακρότητας από την τουρκική πλευρά αλλά αυτό ταιριάζει και με το ύφος της διακυβέρνησης. Υπάρχει μια αυταρχική διακυβέρνηση στην Τουρκία, έχει βγει από ένα πραξικόπημα ο Ερντογάν, βαδίζει σε διπλές εκλογές, χρειάζεται να συσπειρώσει τον δικό του κόσμο, να επινοεί εχθρούς και εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιες καταστάσεις. Έχουμε Δημοκρατία, έχουμε πλουραλισμό, έχουμε ελευθερία λόγου, έχουμε μηχανισμούς ελέγχου όλων των κυβερνώντων και των δημοσίων προσώπων. Δεν πρέπει εμείς να ακολουθούμε αυτή την φραστική και λεκτική τακτική. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ολιγόλογοι και πολύ συγκροτημένοι. Σύμφωνα με αυτήν την κατεύθυνση, είναι μια υπερβολή, αχρείαστη και ίσως και επιζήμια η δήλωση του κ. Καμμένου. Ωστόσο, η δήλωση του δεν ήταν ακριβώς έτσι, ήμουν παρών. Πρέπει να είμαστε στιβαροί, συγκροτημένοι και πολύ προσεκτικοί σε όλες μας τις διατυπώσεις.

Κάποιοι μιλάνε ανοιχτά για κίνδυνο και θερμού επεισοδίου. Εσείς τι εκτιμάτε;

Υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι κι αυτά τα ενδεχόμενα. Υπάρχουν εδώ και παρά πολλά χρόνια. Η Τουρκία έχει μια τακτική να μπορεί να περάσει από την φραστική ακρότητα σε ακραίες πράξεις. Το έδειξε στην δεκαετία του ‘50 , ακολούθησε το 1963-64 με μαζικές απελάσεις, το 1974 έκανε εισβολή στην Κύπρο και είχαμε και τα επεισόδια της μεταπολίτευσης, στα οποία σταδιακά επέβαλε casus belli στο Αιγαίο, πάγωμα της υφαλοκρηπίδας.

Πρόσφατα ήρθε στην χώρα μας ο κ. Έρντογαν προσκεκλημένος, δεν τίμησε αυτή την φιλοξενία, γιατί αμέσως μετά άρχισε τις προκλήσεις, έχουμε τρία επεισόδια, στα οποία κλιμακώνεται η ένταση. Τι πιστεύετε;

Έχουμε μια πηγή αναταραχής η οποία εντοπίζεται στην Μ. Ανατολή και την ΝA Μεσόγειο, όπου εκεί διακυβεύονται τα μεγάλα γεωπολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα της κυβέρνησης Ερντογάν. Επαναχαράσονται σύνορα, ανακαλύπτονται κοιτάσματα ενεργειακά.

Αλλάζει η Γιάλτα;

Πώς βλέπετε την τριμερή συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν-Ροχανί, την συμφωνία για μια μεγάλη επένδυση;

Είναι 20-25 δις. Είναι οικονομικός και στρατιωτικός πόλος. Αν τον πάρουμε τοις μετρητοίς, είναι σαν αλλάζει η Γιάλτα, σαν να αλλάζει ο κόσμος, το πώς μοιράστηκε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι μια κίνηση. Δεν γνωρίζω το κατά πόσο θα ολοκληρωθεί και αν θα σημάνει την αρχή μιας νέας κατανομής των σφαιρών επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Είναι μια πολύ μεγάλης σημασία κίνηση αλλά έχει εξαγγελθεί πολλές φορές το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου και ουδέποτε έχει γίνει. Δεν γνωρίζω αν ανοίγει έναν δρόμο για μια μετατόπιση της Τουρκίας. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Δεν είναι πράγματα που μπορούμε να κρίνουμε εύκολα και βιαστικά.

Σήμερα, είχαμε την ανακοίνωση, της δημοσιοποίησης πρόσκλησης του κ. Τραμπ προς τον κ. Πούτιν. Εκεί που ήταν αποκλεισμένος ξαφνικά είναι περιζήτητος.

Υπάρχει μια κίνηση διπλωματικής απομόνωσης, για παράδειγμα με τις αποσύρσεις διπλωματών. Είναι μια δυναμική κατάσταση, αυξάνονται οι βαθμοί επισφάλειας αλλά είναι μεγάλα κράτη και νομίζω ότι όπως σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αποφεύχθησαν μείζονες συρράξεις και υπήρξαν μόνο περιφερειακές συγκρούσεις, έτσι και τώρα είναι από όλους αντιληπτό ότι δεν ωφελεί κάποιον μια σύρραξη, ένας οικονομικός, ένας υβριδικός πόλεμος μέχρις εσχάτων. Όλοι εξαντλούνται. Κι αν υπάρχουν οφέλη για την στρατιωτική βιομηχανία και την τεχνολογία, το εμπόριο, η οικονομία και οι ίδιοι οι λαοί είναι πάντα χαμένοι από αυτές τις εντάσεις. Υπάρχουν κάποιες κινήσεις αποκλιμάκωσης παρότι φαίνεται ότι αυτή την στιγμή είναι στο μάξιμουμ της έντασης.

Συγκρατημένος για μακεδονικό

Ο κ. Κοτζιάς άρχισε τις επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο είναι αρνητικός το συναντηθεί μαζί του. Εσείς είστε αισιόδοξος; Τι πιστεύετε;

Είμαι πολύ συγκρατημένος. Δεν είναι εύκολο το ζήτημα, χρειάζεται μεγάλη ωριμότητα, όχι μόνο από την πλευρά των ηγεσιών, των δύο λαών στα δύο κράτη, αλλά χρειάζεται και μια ωριμότητα και μια σε βάθος ενημέρωση μέσα στους λαούς. Φαίνεται ότι κάτι προχωράει. Ακόμα και η ενημέρωση χθες πήγε καλά και οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η στάση του κ. Μητσοτάκη μου φαίνεται κάπως ανώριμη, αντιθεσμική. Το timing στην διπλωματία δεν είναι πάντα τόσο εμφανές, μπορεί πλέον να ωριμάζουν τα πράγματα και να είναι ουσιαστική η ενημέρωση. Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Υπάρχει μια συγκυρία κάπως ευνοϊκή στην οποία διαβλέπουμε κάποια στάση αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια. Η χώρα μας θα πρέπει και εκεί να προβάλει την σταθερότητα. Έχει μόνο να ωφεληθεί από τα σταθερά σύνορα και από τα σταθερά κράτη στην βόρειο μεθόριο. Το μεγάλο απόθεμα που έχουμε είναι πολιτικό, οικονομικό, κύρους και απόθεμα φιλίας με τους γείτονες λαούς. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και να φτάσουμε στις καλύτερες δυνατές θέσεις για το συμφέρον μας.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2019 και έγινε μεγάλη συζήτηση για τις συνεργασίες. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό το θέμα;

Έχω ταχθεί εδώ και πολύ καιρό υπέρ. Έχει ανάγκη η χώρα και η Δημοκρατία για καινούργιες τοποθετήσεις και εννοιολογήσεις και καινούργιες αναγνώσεις τις κοινωνίας. Η κρίση μας έχει αλλάξει ως κοινωνία. Μεγάλα μέρη του πληθυσμού υποφέρουν. Η επισφάλεια έχει απλωθεί, έχει φτιάξει ορίζοντα στους νεότερους ανθρώπους. Όποιος έχει παιδιά 18, 25 μέχρι 30 ετών γνωρίζει πολύ καλά ότι έχουν ψαλιδισμένες προσδοκίες. Θα πρέπει όλα αυτά να τα αφουγκραστούμε να τα ενσωματώσουμε στις σκέψεις μας και να βαδίσουμε διαφορετικά και πολιτικά. Έχω την εκτίμηση ότι όπως το 2012 εξερράγη το πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης, είχαμε έναν κατακερματισμό, εκτιμώ ότι με κάποιους άλλους τρόπους θα ξανασυμβεί και θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να είναι ώριμες και έτοιμες και οι ίδιες να αλλάξουν ώστε να εκφράσουν την καινούργια κοινωνία. Ας μη ξεχνάμε ότι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική.

===

Το ηχητικό απόσπασμα από τη συνέντευξη, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.