image Η χώρα και η δημοκρατία έχουν ανάγκη από νέες αναγνώσεις της κοινωνίας -στο Alpha 989 image Ο πατριωτισμός μετριέται με τη σοβαρότητα, τη συνέπεια και τη συνοχή πράξεων και κρίνεται εκ του αποτελέσματος -στο Realfm

Να αναπτύξουμε πλέγμα συμμαχιών και διπλωματικών σχέσεων που θα λειτουργεί αποτρεπτικά στις τουρκικές επιδιώξεις -στο Κόκκινο

Στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και τον Γιώργο Τραπεζιώτη μίλησε για την ατμόσφαιρα που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Συμφωνείτε ότι στο επίπεδο των προκλήσεων οι Τούρκοι ανεβάζουν στροφές; ρώτησε ο δημοσιογράφος.

Έχουμε πει ήδη πολλές φορές ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια «ένταση», που πηγάζει από τα νότια σύνορά της. Υπάρχει όμως επίσης σταθερά μία παράδοση πίεσης εκ μέρους της Τουρκίας προς δυσμάς, προς την ελληνική πλευρά και αυτή την περίοδο έχει κλιμακωθεί, για πολλούς λόγους, γεωπολιτικούς, εσωτερικούς, πολιτικούς και ιστορικούς. Πρέπει να υπάρχει εκ μέρους μας ιδιαίτερη προσοχή, να είμαστε σε επιφυλακή, να δείχνουμε σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των φραστικών προκλήσεων, αμεσότητα σε τυχόν προκλήσεις όπως αυτή με το ελικόπτερο στα Δωδεκάνησα, όλα αυτά είναι αυτονόητα. Αλλά από κει και έπειτα, στρατηγικά, πρέπει να δούμε πώς θα αναπτύξουμε ένα πλέγμα συμμαχιών και διπλωματικών σχέσεων που θα λειτουργούν αποτρεπτικά σε κάθε κίνηση της Τουρκίας.

Αρκούν αυτή τη στιγμή οι διπλωματικές παρεμβάσεις;

Η φραστική κλιμάκωση λειτουργεί καμία φορά και ως αυτο-εκπληρούμενη προφητεία. Η Τουρκία θα εξακολουθήσει σε αυτό το μοτίβο, αλλά εμείς δεν χρειάζεται να κλιμακώνουμε. Οι ενέργειες πρέπει να γίνονται στο παρασκήνιο, να απαντάμε σε κάθε πρόκληση. Από κει και πέρα δεν κάνεις ένα διάβημα στέλνοντας τον Πρέσβη στην Άγκυρα, και τελείωσες. Κάνεις διαρκώς κινήσεις, συνάπτεις συμμαχίες, σοβαρές συνεργασίες με παίχτες σε όλη την περιοχή από τη Μέση Ανατολή μέχρι τα Βαλκάνια.

Το ΝΑΤΟ δεν προβλέπει καν τι συμβαίνει σε περίπτωση διένεξης μελών, υπάρχει ένα «παράδοξο» σε αυτό το σημείο. Και φυσικά το δυσάρεστο προηγούμενο του 1974, που υπήρξε σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας, ανεπίσημα τουλάχιστον. Πήγαν Έλληνες στρατιώτες στην Κύπρο, έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Το ΝΑΤΟ δεν παρενέβη και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απέσυρε την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας για μερικά χρόνια. Γνωρίζουμε ότι παρασκηνιακά και πολιτικά θα γίνονται κινήσεις σε αυτό το επίπεδο ώστε να μην υπάρξει ρήξη που θα απειλούσε όλο το οικοδόμημα της Συμμαχίας, αλλά δεν πρέπει να είναι η πρώτη μας προσφυγή, τουλάχιστον επισήμως δεν θα είναι η πρώτη μας προσφυγή αυτή.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, δεν παρατηρείται διαφορετική ποιότητα στο λόγο; Υπάρχουν δυο γραμμές, όπως σας κατηγορούν; 

Κατά την εκτίμησή μου, δεν μπορεί να υπάρχει «κακοφωνία» στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, θα πρέπει να είναι πάγια ελληνική πολιτική να μην ανταποδίδει επιπόλαιους και επιθετικούς χαρακτηρισμούς. Είναι διαφορετική η πολιτική κουλτούρα στην Τουρκία, είναι διαφορετικός ο λόγος που απευθύνουν οι Τούρκοι πολιτικοί. Απευθύνονται αδιαμεσολάβητα στο θυμικό του τουρκικού λαού κάτω από άλλες πολιτικές συνθήκες. Μην ξεχνάμε ότι ισχύει στρατιωτικός νόμος και κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένοι για πολιτικά φρονήματα, είναι μία άλλη εντελώς κατάσταση. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι διεξάγει ιερό πόλεμο, ότι οι στρατιώτες είναι μάρτυρες που πεθαίνουν για τον Μωάμεθ. Είναι τελείως άλλη πολιτική συγκρότηση, δεν μπορείς να απαντήσεις με τα ίδια λόγια, να κάνεις πολιτική με τον ίδιο τρόπο.

Θεσμικά, αυτός που έχει την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής και των εθνικών θεμάτων και του οποίου τον λόγο και ακολουθούμε αλλά και υποβάλλουμε σε κρίση, είναι ο πρωθυπουργός. Όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού και ίσως βλαπτικά εάν δεν ακολουθούν αυτή τη γραμμή.

Όλη αυτή η ένταση θα επηρεάσουν πιστεύετε το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών;

Αυτή η ένταση δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά καθώς περνούν οι ημέρες θα έχουμε άλλες εξελίξεις, νομίζω ότι θα γίνει μία απεμπλοκή εκεί. Δεν έχω καμία πληροφορία, μια εκτίμηση κάνω. Οι ελληνικές προσπάθειες βέβαια πρέπει να εξακολουθήσουν αμείωτες σε αυτό το πεδίο.

Πιστεύετε ότι το θέμα της ΠΓΔΜ θα τελειώσει ή θα τραβήξει;

Ευελπιστώ. Σε κάθε περίπτωση έχει γίνει ένα βήμα, δημιουργείται ένα διπλωματικό κεφάλαιο προσέγγισης των δύο χωρών, και σταθεροποίησης των Βαλκανίων. Εδώ ερχόμαστε σε αυτό που λέγαμε πριν, πώς στρατηγικά αντιμετωπίζουμε την τουρκική επιθετικότητα. Η απάντηση είναι, δημιουργούμε σχέσεις με όλα τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Με χώρες με τις οποίες μας συνδέουν σχέσεις συνεργασίας, αμοιβαιότητας, χρήσιμες συμμαχίες όταν ο δύστροπος γείτονας γίνεται επιθετικός και φτάνει σε ακραίους λόγους.

Η Τουρκία έχει επενδύσει στην αύξηση της επιρροής της στα Βαλκάνια, χρησιμοποιώντας τη θρησκεία ως πολιορκητικό κριό αλλά και τις επενδύσεις για να αυξήσει την πολιτική της επιρροή. Και η Σαουδική Αραβία εξάλλου, και το Κατάρ, έχουν επιχειρήσει το ίδιο. Και αυτό δεν είναι ό,τι πιο σταθεροποιητικό για την περιοχή μας. Σε αυτό το πεδίο η Ελλάδα έχει ευκαιρίες, έχει δυσκολίες, και κυρίως το καθήκον, για τα εθνικά μας συμφέροντα, να σταθεροποιηθούν τα κράτη σε αστάθεια, να επιλυθούν διαφορές και μπουν τα κράτη αυτά, και με τη δική μας βοήθεια, σε πορεία σταθερότητας και ανάπτυξης. Σε αυτό το πεδίο πρέπει να δείξουμε ζήλο.

===

Το ηχητικό απόσπασμα και το ρεπορτάζ του σταθμού από τη συνέντευξη, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.