image Ο πατριωτισμός μετριέται με τη σοβαρότητα, τη συνέπεια και τη συνοχή πράξεων και κρίνεται εκ του αποτελέσματος -στο Realfm image Κατάθεση γραπτής ερώτησης για τον Βασίλη Δημάκη

Η σκέψη μας στην οικογένεια του σμηναγού Γ. Μπαλταδώρου και τους πιλότους που επιχειρούν με ρίσκα -στο πρώτο πρόγραμμα

Στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ και το δημοσιογράφο Γιώργο Τσούκαλο μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Είχαμε ένα τραγικό δυστύχημα, έχουμε και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε τόσα ανοιχτά μέτωπα που δεν οφείλονται σε μας;

Η σκέψη μας τώρα είναι στην οικογένεια του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου και σε όλους τους πιλότους που για πολλά χρόνια πιέζονται και επιχειρούν με ρίσκα. Ιδιαίτερα δε το τελευταίο διάστημα που υπάρχει ένταση στο Αιγαίο και οι πιλότοι είναι διαρκώς στον αέρα για αναχαιτίσεις, για περιπολίες…

Από κει και πέρα, μπορούμε να δούμε ότι όλη αυτή η κλιμάκωση η οποία ξεκίνησε φραστικά και κατόπιν πήρε χαρακτήρες επιχειρησιακούς με εμβολισμούς, με παραβιάσεις, οδηγεί σε μεγάλη ένταση και τα πληρώματα και τους άνδρες που επιχειρούν. Δεν είμαστε ειδικοί για να κάνουμε αναλύσεις, αλλά σε αυτές τις αποστολές, σε αυτές τις επιχειρήσεις υπάρχει πάντα μεγάλο ρίσκο. Έχει πληρώσει μεγάλο φόρο αίματος η πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με κάποια στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες. Μέσα σε 28 χρόνια έχουν καταπέσει πολλά αεροσκάφη και έχουμε 125 νεκρούς αεροπόρους και άλλους άνδρες άλλων όπλων και σωμάτων.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους εκτός από την ηθική αναγνώριση;

Υπάρχουν κάποιες μέριμνες και έχω την εντύπωση ότι δεν εθίγησαν ακόμα και με τις περικοπές τα χρόνια του μνημονίου. Από κει και πέρα πρέπει να αναλογιστούμε τι λεγόταν πριν λίγα χρόνια αφοριστικά για τους «50χρονους συνταξιούχους». Οι 50χρονοι συνταξιούχοι στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι οι άνθρωποι του στρατού, της αεροπορίας , του ναυτικού οι οποίοι εισέρχονται στο στράτευμα σε ηλικία 18 ετών και στα 50-55 με υψηλό βαθμό έχουν υπηρετήσει σε θέσεις υψηλού κινδύνου, έχοντας γυρίσει όλη την Ελλάδα σαν νομάδες. Εύλογα, μετά από 35 χρόνια δόκιμης υπηρεσίας συνταξιοδοτούνται.

Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για τους «πενηντάρηδες που παίρνουν συντάξεις και εμείς τις πληρώνουμε». Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Όπως και μ΄αυτό που γράφτηκε αλλά δεν έχει ισχύσει ποτέ, ότι θα περικοπεί κατά το ήμισυ η σύνταξη της χήρας του απολεσθέντος. Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό, θα διευκρινιστεί άλλωστε στην πορεία.

Νομίζω ότι είναι μια υπερβολή αυτές οι επιπόλαιες κρίσεις και αναδίδουν ένα λόγο εχθροπάθειας για τους ανθρώπους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους.

Πόσο εύκολο είναι για την Ελλάδα να βγει από τα μνημόνια, όταν έχει μια γείτονα χώρα που εξοπλίζεται με ταχύτατους ρυθμούς;

Σε δύο πεδία μπορούμε να δώσουμε τις απαντήσεις μας. Το ένα είναι ασφαλώς ότι χρειάζεται αμυντική θωράκιση η οποία μας οδηγεί σε μια δύναμη αποτροπής. Αυτή που θα κάνει τον άλλο να σκεφτεί και δεύτερη και τρίτη και εκατοστή φορά αν θα σε πλήξει έστω και σαν πρόκληση.

Το δεύτερο ότι η ισχυρότερη ίσως δύναμη αποτροπής είναι μία προσεκτική και σε βάθος στρατηγική διπλωματίας, σύναψη συμμαχιών και θωράκιση της χώρας διπλωματικά, με συμμαχίες σε πολλά επίπεδα.

Το τρίτο στο οικονομικό μέρος, έχει ακουστεί και στο παρελθόν και νομίζω ότι στην παρούσα φάση πρέπει να το θέσουμε με ένταση -το είχα θέσει και εγώ τη Βουλή όταν συζητούσαμε για την προμήθεια και την ανανέωση των F16- ότι η Ελλάδα είναι δυστυχώς η δεύτερη χώρα σε αμυντικές δαπάνες από τις χώρες του ΝΑΤΟ και φυσικά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη φάση λοιπόν της οικονομικής επιτήρησης που είμαστε, θα πρέπει να ζητήσουμε η αμυντική δαπάνη, εν μέρει ή εν όλω, να εξαιρεθεί από τον υπολογισμό του ελλείμματος, να μην έχει (όπως λέμε) δημοσιονομικό αποτύπωμα. Το είχαμε ζητήσει μαζί με την Ιταλία το 2016 για τις δαπάνες για το προσφυγικό και είχε γίνει δεκτό.

Έχουν αντιληφθεί οι Ευρωπαίοι ότι στην πραγματικότητα, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα;

Αν δεν το έχουν αντιληφθεί, θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να το αντιληφθούν. Έχουμε τα διπλωματικά εργαλεία, τα θεσμικά όπλα, θα πρέπει σε κάθε ευρωπαϊκό φόρουμ όπου ακούγεται η φωνή μας ως ισότιμο μέλος, να το ξαναπούμε και να το κερδίσουμε.

Αν πραγματικά οι ευρωπαϊκές χώρες ήθελαν να πιέσουν την Τουρκία, δεν θα μπορούσαν να το κάνουν με καθαρά οικονομικούς όρους;

Φυσικά, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Ακόμα και αυτός ο πόλεμος που διεξάγεται στη Μέση Ανατολή είναι η μία, η θερμή όψη, ο «θερμός πόλεμος» σε ένα σύστημα υβριδικού πολέμου που περιλαμβάνει και οικονομικούς αποκλεισμούς και οικονομικές πιέσεις και οικονομικό πόλεμο. Δεν είμαι βέβαιος ότι οι μεγάλες χώρες που έχουν επενδυμένα κεφάλαια στην Τουρκία είναι έτοιμες να την αποκλείσουν. Να κόψουν αυτούς τους δεσμούς και τις κερδοφόρες σχέσεις μαζί της. Ωστόσο εμείς πρέπει να υπενθυμίζουμε και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις απειλές εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας κρατών μελών. Αλλά να είμαστε ρεαλιστές, να ξέρουμε πάντα τι ζητάμε και πώς να το κερδίσουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.