image Στην Ολομέλεια – να μη διαχέουμε θόρυβο στα κρίσιμα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, εξωτερικής πολιτικής & διπλωματίας image Να δώσουμε χώρο σε νέες πολιτικές ελίτ, από τις γενιές της κρίσης -στο ραδιόφωνο 24/7

Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τις υψηλές χρεώσεις στις χρεωστικές κάρτες -στη Βουλή

Η επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη για τις προμήθειες που εισπράττουν οι τράπεζες από τη χρήση χρεωστικών καρτών συζητήθηκε στη Βουλή.

Σήμερα οι τράπεζες χρεώνουν τις επιχειρήσεις για τις αγορές των πολιτών με ένα ενιαίο ποσοστό προμήθειας είτε ο καταναλωτής χρησιμοποιεί πιστωτική είτε χρεωστική κάρτα. Η χρεωστική κάρτα όμως έχει μηδενικό πιστωτικό κίνδυνο για την τράπεζα και τυχαίνει επίσης να είναι η κάρτα την οποία έχουν στην τσέπη τους όλοι οι μικρομισθωτοί και συνταξιούχοι, χρησιμοποιώντας μάλιστα την υποχρεωτικά και για φορολογικούς λόγους.

Στην πράξη, ένας άνθρωπος με χαμηλό εισόδημα στα χρόνια της κρίσης, δεν θα αποκτήσει ποτέ πιστωτική κάρτα. Ο καιρός που μοίραζαν πιστωτικές κάρτες στα ταμεία των σούπερ μάρκετ έχει παρέλθει, πρόσθεσε ο Ν. Ξυδάκης.

Και συνέχισε, πάνω στο κύριο θέμα της επίκαιρης ερώτησης: Η ενιαία προμήθεια δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη. Οι χρεωστικές έχουν μικρό, ελάχιστο ποσοστό, οι πιστωτικές μεγαλύτερο.

Δύο είναι οι κύριες συνέπειες: Πρώτα από όλα, την προμήθεια την πληρώνουν στην πράξη οι καταναλωτές, αφού ο επιχειρηματίας ευλόγως τη θεωρεί λειτουργικό έξοδο και την περνάει στις τιμές των προϊόντων. Και δεύτερον, δημιουργεί (η ενιαία προμήθεια) μια σοβαρή στρέβλωση στην αγορά, σε βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων: Οι μεγάλες, με το τζίρο και τη δυναμική τους, διαπραγματεύονται και κατακτούν τη δυνατότητα να καταβάλλουν στις τράπεζες πολύ μικρές προμήθειες. Οι μικρομεσαίες καταβάλλουν ενιαίες και υψηλές προμήθειες. Αν οι προμήθειες για τις χρεωστικές ήταν -όπως οφείλουν να είναι- πολύ χαμηλές, οι μικρές επιχειρήσεις με πελάτες πολίτες μικρού εισοδήματος από τη γειτονιά, θα είχαν ένα όπλο παραπάνω να επιβιώσουν στον αφόρητο ανταγωνισμό που τις καταπνίγει. Οι ενέργειες της κυβέρνησης, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πρέπει να είναι προς αυτή την κατεύθυνση και να αποδώσουν σύντομα καρπούς.

Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, ότι είναι τεχνικής φύσης και ότι θα πρέπει να επιλυθεί το ταχύτερο. Δεσμεύθηκε δε, ότι τις επόμενες μέρες θα καταθέσει σχετικό χρονοδιάγραμμα τόσο για το θέμα της ενιαίας προμήθειας όσο και για τη σύσταση Παρατηρητηρίου τραπεζικών χρεώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ερώτηση είχε καταθέσει γραπτώς ο Νίκος Ξυδάκης το Σεπτέμβριο 2017, με τις υπογραφές άλλων 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

===

Πριν τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, ο Ν. Ξυδάκης είχε κάνει την ακόλουθη μνεία: «Θέλω πρώτα από όλα να επικροτήσω την αρχική αναφορά του προεδρεύοντος (σ.σ. ήταν ο Δ’ Αντιπρόεδρος Ν. Κακλαμάνης) στην μελανή επέτειο της 21ης Απριλίου και να εξάρω τον τόνο και το ιστορικό βάθος της δήλωσής του, το οποίο τιμά όλο το κοινοβούλιο, όλους εμάς τους βουλευτές. Να προσθέσω μόνο μία υπόμνηση, μία επίκληση στο φρόνημα των βουλευτών και των πολιτών που μας παρακολουθούν: Ότι δυστυχώς τόσα χρόνια και με τόσο αίμα και πόνο για τη στερέωση της Δημοκρατίας, βλέπουμε στην Ευρώπη μία δυναμική επάνοδο της άκρας δεξιάς και του νεοφασιστικού λόγου και ιδεών, επικροτούμενη από ορισμένους πολίτες. Και δυστυχώς πρέπει να θυμηθούμε ότι και αυτή τη στιγμή, το 2018, υπάρχουν μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου αρνητές της δημοκρατίας, υμνητές της χούντας και κληρονόμοι του Παπαδόπουλου και της επταετίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published.