image Η χώρα έδειξε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ότι μπορεί να πιάσει τους στόχους, αλλά με τίμημα ακριβό -στο Α’ Πρόγραμμα image Να δείξουμε αντανακλαστικά στις ρατσιστικές επιθέσεις και διαχειριστικές ικανότητες στο προσφυγικό -Στο Κόκκινο

Το πλεόνασμα είναι υφεσιακό, αλλά και διαπραγματευτικό όπλο για αλλαγή πολιτικής -στον ΑΝΤ1

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Η συζήτηση αφορούσε κυρίως την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το πλεόνασμα του 2017 και θέματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όταν έχεις τέτοιο υπερ-πλεόνασμα γιατί να προχωρήσεις σε μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου; Δηλαδή σε παραπέρα ταλαιπωρία του ελληνικού λαού;

Μα και ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι το πλεόνασμα είναι υφεσιακό, προσθέτοντας ότι μας δίνει δημοσιονομικό χώρο, διαπραγματευτική ισχύ με τους εταίρους, ότι συνιστά στοιχείο πολιτικής διαπραγμάτευσης. Όλοι το ξέρουμε αυτό. Από το 2011 οι δανειστές επιβάλλουν πλεονάσματα στη χώρα για την εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν χορηγήσει. Θυμίζω ότι την άνοιξη του 2014 είχε συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές πλεονάσματα της τάξεως του 5% ετησίως. Τα σχέδια συμφωνίας της άνοιξης του 2014 υπάρχουν σε επίσημες ιστοσελίδες. Ουδείς φυσικά είπε ποτέ ότι η επίτευξη μεγάλων πλεονασμάτων συνιστά αναπτυξιακό μέτρο. Είναι γνωστό αντίθετα ότι τέτοια πλεονάσματα προκαλούν ύφεση στο βαθμό που απορροφούν πόρους από την αγορά και την πραγματική οικονομία. Από την άλλη μεριά όταν βρίσκεσαι σε μία διαπραγμάτευση, σε μια διελκυνστίδα με τους δανειστές και έχεις συμφωνήσει ορισμένα πράγματα πρέπει να τα τηρήσεις και με αυτά να οργανώσεις τα διαπραγματευτικά σου όπλα και το δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται για να αλλάξεις πολιτική.

Αυτό όμως δεν μπορεί να το αντιληφθεί ο ελληνικός λαός. Δεν μπορεί να δεχθεί ότι ένα πλεόνασμα το οποίο δεν πρόκειται να φέρει ανάπτυξη και προήλθε από την υπερφορολόγηση.

Σωστά, αν και προέρχεται από πολλές πηγές και όχι μόνο από τη φορολόγηση. Προέρχεται για παράδειγμα από τη μείωση της ανεργίας και την συνακόλουθη αύξηση των εισφορών, από την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ, από μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια από τη φοροδιαφυγή.

Υπάρχει και η έμμεση φορολόγηση και το τι θα γίνει με αυτή τη διαφορετική αντίληψη Γαλλίας-Γερμανίας για τη διευθέτηση του χρέους. Φαίνεται ότι μια γενναία ρύθμιση απορρίπτεται από τον νέο  Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, τον κ. Σολτς ο οποίος είναι στη γραμμή Σόιμπλε.

Νομίζω ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου μετά από δύο τουλάχιστον ρητές υποσχέσεις προς την Ελλάδα, να γίνει πραγματικότητα η ρύθμιση του χρέους που θα το καθιστά βιώσιμο. Αυτή είναι η μεγάλη προϋπόθεση για να μπορείς αφενός να εξυπηρετήσεις τις πολύ υψηλές δόσεις μετά το 2024 και αφετέρου να μπεις σε ένα δρόμο ανάκαμψης.

Για τις γαλλικές φρεγάτες:

Στο ΚΥΣΕΑ διαφάνηκε διχογνωμία μεταξύ κ. Καμμένου και κ. Κουβέλη για τις γαλλικές φρεγάτες;

Ανανέωση και ενίσχυση του στόλου θα γίνει. Είναι μία κουβέντα που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και διαχύθηκε στη δημόσια σφαίρα. Ουδέποτε διαψεύστηκε ότι θα υπάρξει μία ενίσχυση με γαλλικό υλικό. Η επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο έχει γίνει και έχουμε μάθει και άλλες λεπτομέρειες. Το τι ακριβώς θα γίνει θα το μάθουμε σύντομα, από υπεύθυνα χείλη. Όταν μιλάει ο κ. Κουβέλης κάτι ξέρει.

Leave a Reply

Your email address will not be published.