image Το πλεόνασμα είναι υφεσιακό, αλλά και διαπραγματευτικό όπλο για αλλαγή πολιτικής -στον ΑΝΤ1 Αποχαιρετισμός στον Άγγελο Δεληβοριά -στην Ολομέλεια της Βουλής

Να δείξουμε αντανακλαστικά στις ρατσιστικές επιθέσεις και διαχειριστικές ικανότητες στο προσφυγικό -Στο Κόκκινο

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης απάντησε σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Κώστα Σαββόπουλου («Μαγκαζίνο») Στο Κόκκινο 105,5.

Οι νέες ρατσιστικές επιθέσεις στην Μυτιλήνη, στην πλατεία Σαπφούς προκαλούν εκτός από αποτροπιασμό και μεγάλη ανησυχία. Έχουμε τα περιθώρια να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων;

Υπάρχουν περιθώρια αλλά είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Αντικειμενικά δεν μας ευνοούν ούτε οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, οι οποίες συνεχώς παράγουν πρόσφυγες πολέμου ή πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία που περνούν τον Έβρο. Ωστόσο πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, πιέζοντας τους πάντες για την απαιτούμενη βοήθεια και συμπαράσταση, καθώς το πρόβλημα δεν είναι Ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό και οικουμενικό. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες από τις εστίες πολέμου που παράγει η Μ. Ανατολή και τα κύματα των προσφύγων ανάγκης, των μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική.

Παρόλα αυτά, αποπνέει μια ανησυχία το πρόσφατο συμβάν στην Μυτιλήνη διότι έγινε κάτι που δεν μας έχει συνηθίσει ο ελληνικός λαός. Επιτέθηκαν κάποιοι κακόβουλοι άνθρωποι εναντίον ανυπεράσπιστων παιδιών, γυναικών, ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη και σε απελπισία. Θα πρέπει να δείξουμε όλα μας τα αντανακλαστικά, όχι μόνο τα πολιτικά και τα ανθρωπιστικά, αλλά και τις διαχειριστικές μας ικανότητες για να αποσοβηθεί, να μην επαναληφθεί και να έχουμε καλύτερη διαχείριση.

Η ΝΔ δεν αποδοκίμασε τα περιστατικά στην Μυτιλήνη, αντίθετα 31 βουλευτές της κατέθεσαν ερώτηση για την αύξηση των ροών στον Έβρο. «Το μαύρο μέτωπο» που ανέφερε ο πρωθυπουργός επεκτείνεται και σε αυτό το πεδίο;

Έχω αγανακτήσει με αυτή την τυφλή στάση. Στο πλαίσιο της Δημοκρατίας είναι θεμιτή και επιβαλλόμενη η εναλλαγή στην εξουσία, είναι ωστόσο αθέμιτη και ντροπιαστική για τον πολιτικό μας πολιτισμό η «λύσσα» αρπαγής της με κάθε μέσο.

Έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία τρία-τριάμιση χρόνια που βρίσκεται στην κυβέρνηση -με διπλή εκλογή- ο ΣΥΡΙΖΑ την επίκληση ή και την ευχή ορισμένων να συμβεί ένα κακό, εθνικό επεισόδιο για να έχουμε πτώση της κυβέρνησης. Αυτά είναι συνταρακτικά πράγματα που φέρνουν στο μυαλό παλιότερες εποχές, του διχασμού και του μετεμφυλιακού κράτους. Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι πολλά πολιτικά πρόσωπα, ηγέτες και δημοκρατικά κόμματα είχαν διαφορετική στάση από αυτήν που τηρεί τμήμα της ΝΔ.

Τα υψηλά πλεονάσματα που καταγράφουμε εκτιμάτε ότι θα φανούν χρήσιμα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης;

Αυτή είναι η βασική τους χρησιμότητα, είναι ένα πολιτικό όπλο. Το ελληνικό κράτος, η Ελληνική κυβέρνηση επί δύο συνεχή έτη έχει τη δυνατότητα, τη βούληση και την διαχειριστική επάρκεια να εκπληρώσει αυτά που έχει υποσχεθεί και άρα να υπερκεράσει και τους στόχους της. Στην πραγματική οικονομία όμως φέρνει πόνο αυτό. Δείχνει όμως ότι κάποιες άλλες παράλληλες δράσεις, όπως η άντληση δημοσίων εσόδων λειτουργούν, με αποτέλεσμα να μη χάνονται όλα σε περίεργες μαύρες τρύπες. Αναρωτιέμαι: οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν υπερφορολόγηση και είχαν επιβάλει άγριες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Γιατί δεν υπήρχε πλεόνασμα; Είναι και αυτό προς σκέψη.

Από την άλλη μεριά, βαίνουμε σε λίγους μήνες προς την τυπική λήξη του 3ου προγράμματος. Αυτό προσφέρει δημοσιονομικό χώρο, κάποιους βαθμούς ελευθερίας στην ελληνική κυβέρνηση και δίνει εφαλτήριο για την μεταμνημονιακή εποχή. Δείχνει τις δυνατότητες αλλά δείχνει και τα όρια αυτή της πολιτικής την οποία οφείλουμε να αλλάξουμε. Να πάμε σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Είναι και στα άμεσα συμφωνημένα του προγράμματος μετά την τυπική λήξη ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει διορθωτικές κινήσεις που δεν θα παράγουν ύφεση αλλά θα ευνοούν την ανάπτυξη.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να διατηρεί διαρκώς υπέρογκα πλεονάσματα. Η ελληνική οικονομία και διοίκηση έδειξαν ότι μπορούν να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα. Από εκεί πέρα, ο κύριος Τσακαλώτος δήλωσε ότι είναι και υφεσιακό το πλεόνασμα, υπό την έννοια ότι αντλεί ρευστότητα από την αγορά, αντλεί δυνάμεις από την πραγματική οικονομία. Αυτό μας δίνει τα ισχυρότερα πολιτικά επιχειρήματα για μια ρύθμιση του χρέους που θα μας επιτρέψει να αμβλύνουμε τις τεράστιες κορυφές από τα τοκοχρεολύσια, από το 2022 μέχρι το 2026 και τα οποία είναι ιλιγγιωδώς ψηλά και δεν επιτυγχάνονται.

Είναι ακριβώς αυτό που έχουν υποσχεθεί οι δανειστές και έχουν αναλάβει την ως υποχρέωση. Με αυτά τα πολιτικά χαρτιά πρέπει να προσέλθουμε και μ’ αυτά θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τη ρύθμιση του χρέους ώστε να συμπαρασύρει και το ύψος των πλεονασμάτων και την επίτευξη δημοσιονομικού χώρου, δίνοντας μια ανάσα που θα καταλάβει κάθε νοικοκυριό, κάθε Έλληνας και κάθε εργαζόμενος που έχει πληρώσει τόσο ακριβά όλα αυτά τα χρόνια.

===

Το ρεπορτάζ του σταθμού και το ηχητικό της εκπομπής, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter