image Για τον Β. Μαρινάκη: Η θέση των δημοκρατικών κομμάτων οφείλει να είναι θεσμική, νηφάλια, αλλά άτεγκτη image Θαρραλέο και έντιμο να μην τάζεις πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν τώρα -στην τηλεόραση Alpha

Για το Φορέα ανάπλασης Αθηνών — θεσμική συνέχεια, συνέχεια μνήμης

Στη συζήτηση για τη «Σύσταση φορέα αναπλάσεων της πόλης των Αθηνών» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Τα σημαντικότερα έργα αστικών αναπλάσεων και ενοποιήσεων αρχαιολογικών χώρων έγιναν από την εταιρία «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» (ΕΑΧΑ Α.Ε.) η οποία συνεστήθη το 1997 έχοντας δεκαετή καταρχάς διάρκεια. Η εταιρία διελύθη βιαίως το 2014.

Καλώ τους αρμόδιους υπουργούς να περιλάβουν στη νομοθέτηση την υποχρέωση του Οργανισμού Αναπλάσεων Αθήνας να παραλάβει όλο το αρχείο και την αποκτημένη τεχνογνωσία της ΕΑΧΑ, καθότι η εμπειρία της εταιρίας δεν αφορούσε μόνο τους αρχαιολογικούς χώρους. Είχε προχωρήσει σε προκηρύξεις διαγωνισμών και στην υλοποίηση έργων σε χώρους αστικούς της Αθήνας που δεν ήταν αρχαιολογικοί.

Σε κάποια κομβικά σημεία μεγάλης τεχνικής δυσκολίας και μεγάλης ιστορικής σημασίας για την ανάπλαση του μητροπολιτικού χώρου των Αθηνών η εμπειρία -πολιτικά μιλώντας- δηλώνει ότι οι υφιστάμενοι θεσμοί έχουν δυσκαμψία και δυσκολίες. Γι’ αυτό το ελληνικό κράτος έχει μερικές φορές- δυστυχώς λίγες- την ευφυΐα και την τόλμη να θεσμοθετεί κάποιους οργανισμούς και να τους προικοδοτεί με ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο -των ανωνύμων εταιριών για παράδειγμα- για να μπορούν να προχωρήσουν στα έργα τους χωρίς τα βαρίδια της γραφειοκρατίας της δημόσιας διοίκησης αλλά με όλες τις ευθύνες και την εποπτεία από την εκτελεστική εξουσία, από τους εκλεγμένους πολιτικούς.

Το αν δεν εφαρμόζεται πάντα σωστά η βούληση του νομοθέτη και αν στην πορεία γίνονται κακές διαχειρίσεις είναι άλλη ιστορία. Το Φεστιβάλ Αθηνών είναι Α.Ε, η ΕΡΤ είναι Α.Ε. και έχουμε και άλλες Α.Ε. οι οποίες λίγο-πολύ λειτουργούν πιο ευέλικτα και πιο αποτελεσματικά προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Πρέπει να υπάρχει θεσμική συνέχεια να υπάρχει συνέχεια μνήμης. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση ο Οργανισμός Ανάπλασης Αθηνών είναι υπό ετέρα μορφή, σε άλλη συγκυρία, συνέχεια της ΕΑΧΑ και θα πρέπει να αξιοποιήσει τη μνήμη, τα έργα, την εμπειρία και το τεράστιο αρχείο πολλών ιδεών οι οποίες διατυπώθηκαν και δεν υλοποιήθηκαν στον καιρό τους. Η τελευταία διευθύντρια της ΕΑΧΑ, η κα Ντόρα Γαλάνη, δημοσίως το 2015 εξεδήλωσε την αγωνία της για την τύχη του πολύτιμου υλικού και της πολύτιμης εμπειρίας της εταιρίας. Νομίζω ότι οι υπουργοί είναι πολύ εύκολο να την αναζητήσουν και να φροντίσουν για αυτό. Οι δε λειτουργίες του οργανισμού θα πρέπει να είναι διαφανείς, στέρεες και με διάρκεια διότι η ανάπλαση των Αθηνών δεν θα τελειώσει στον ορατό χρόνο.

Ο Οργανισμός Ανάπλασης λοιπόν είναι η συνέχεια της ΕΑΧΑ και θα πρέπει να αξιοποιήσει όλη την προηγούμενη εμπειρία. Το δε νομοθετικό πλαίσιο και οι λειτουργίες αυτού του οργανισμού θα πρέπει να είναι διαφανή, στέρεα και με διάρκεια. Πιστεύω ότι μια τριακονταετής διάρκεια ίσως είναι υπερβολική. Η ΕΑΧΑ είχε  ξεκινήσει με ισχύ 10 ετών και έγινε ανανέωση. Επίσης μπορεί στο ΔΣ αντί να συμμετέχει ένα μέλος ex officio από το νοσοκομείο Άγιος Σάββας, να προβληθεί κάτι πιο ευέλικτο καθότι η ανάπλαση δεν θα τελειώσει με την ανάπλαση των προσφυγικών. Θα βρεθεί αντικείμενο καλοπίστως από οποιουσδήποτε είναι στις κυβερνήσεις σε 5-10 ή σε 20 χρόνια. Και ο Δήμος θα έχει σχέδια και προτάσεις.

Επιπλέον θα πρέπει σαφώς και εγγράφως να διατυπωθεί ο σεβασμός στον αρχαιολογικό νόμο. Ο αρχαιολογικός νόμος είναι βαρύς και σοβαρός και έχει διασώσει πάρα πολλά ευρήματα όχι μόνο στην Αθήνα. Ειδικά στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των μεγάλων μητροπολιτικών έργων όπως του μετρό ή της ενοποίησης χώρων, όλα έγιναν με σεβασμό προς τον ρητά διατυπωμένο αρχαιολογικό νόμο και με συναρμοδιότητα της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Νομίζω ότι στις ημέρες που μένουν οι υπουργοί θα λάβουν το πλήθος των χρήσιμων παρατηρήσεων και βελτιώσεων που κατατέθηκαν από φορείς και εισηγητές και θα προχωρήσουν σε μία σύνθεση με θωράκιση του νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει τον καινούργιο οργανισμό διότι ο ρόλος του θα είναι ιστορικός.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter