image Για το Φορέα ανάπλασης Αθηνών — θεσμική συνέχεια, συνέχεια μνήμης image Η νεοπαγής ολιγαρχία: Πιο βιαστική, ανυπόμονη, άπληστη από την προηγούμενη -στην «Εποχή»

Θαρραλέο και έντιμο να μην τάζεις πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν τώρα -στην τηλεόραση Alpha

Στην εκπομπή Alpha Ρεπορτάζ με τους δημοσιογράφους Ράνια Τζήμα, Σπύρο Λάμπρου και Λώρα Ιωάννου μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Τι είπε:

Για τα περιστατικά στο Αιγαίο και Έβρο:

Για το συμβάν με το τουρκικό εμπορικό πλοίο, η εικόνα που έχουμε είναι από την ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης. Όπως περιγράφεται εκεί, φαίνεται ότι δεν είναι κάτι σοβαρό. 

Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι στην περίπτωση του Τούρκου που συνελήφθη στο ελληνικό έδαφος η ελληνική δικαιοσύνη λειτούργησε ακριβώς όπως προβλέπεται. Παραπέμφθηκε, δικάστηκε, καταδικάστηκε και αφέθηκε ελεύθερος ο άνθρωπος. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα σέβεται το δικό της δικαιικό πολιτισμό και αποδίδει τα πρέποντα. Νομίζω δε ότι αυτό θα εισπραχθεί και από την τουρκική κοινή γνώμη η οποία δεν είναι μία συμπαγής ακραιφνής ισλαμική  μάζα. Και ο Ερντογάν ακόμα είναι μεν επιθετικός, είναι ταυτόχρονα όμως ένας ηγέτης που ξέρει πού πατάει και αντιλαμβάνεται τις κινήσεις. Θα το προσλάβει με κάποιο τρόπο και αυτός.

Δημοσιογράφος: Είναι ένα μήνυμα η δική μας συμπεριφορά απέναντι και στον τούρκο πολίτη σε σχέση και με τους Έλληνες στρατιωτικούς;

Δευτερογενώς υπάρχει και παραλαμβάνεται από τους καλόπιστους και αυτούς που καταλαβαίνουν. Αλλά πιστεύω ότι ο πρώτος σκοπός είναι ο σεβασμός του ελληνικού Συντάγματος, των ελληνικών νόμων και του ελληνικού δικαίου.

Για  το περιφερειακό συνέδριο στη Μυτιλήνη:

Δημοσιογράφος: ο Πρωθυπουργός από το βήμα αισθάνθηκε την ανάγκη να μιλήσει για προσπάθεια υποκίνησης των διαδηλώσεων. Σε ένα νησί  όπου χθες υπήρχε καθολική απεργία με όλα τα καταστήματα και τις υπηρεσίες κλειστές και 3000 ανθρώπους στο δρόμο, δεν είναι υποτιμητικό να λέγεται κάτι τέτοιο;

Δεν νομίζω ότι το είπε έτσι. Ούτε το εννοούσε έτσι, ούτε το διατύπωσε έτσι. Αντίθετα είχε το θάρρος, την εντιμότητα και το καθήκον να πάει στα νησιά. Ο κ. Τσίπρας έχει πάρα πολλές φορές και στη Λέσβο και στη Χίο και σε όλο το ανατολικό Αιγαίο. Από την αρχή έχει φροντίσει να πάρει όποιο μέτρο μπορούσε για να ανακουφίσει τους κατοίκους. Τους έχει τιμήσει, όπως τους έχουμε τιμήσει όλοι οι Έλληνες, οι Ευρωπαίοι αλλά και η παγκόσμια διεθνής κοινότητα.

Αυτό το οποίο μπορώ να δω εγώ, και το οποίο είναι συνέχεια της μελανής εικόνας των πρόσφατων επεισοδίων όπου ακροδεξιά στοιχεία επετέθησαν σε γυναικόπαιδα, είναι ότι αυτά τα στοιχεία, μια μικρή ομάδα ακροδεξιών επιτέθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και επεχείρησε  άλλα πράγματα. Δυστυχώς σε αυτό το έδαφος μιας κοινωνικής κρίσης και μιας διεθνούς κρίσης η οποία παρατείνεται αυτά συμβαίνουν….

Δημοσιογράφος: Δεν βλέπετε όμως τη Νέα Δημοκρατία πίσω από αυτά όπως ο κ Ρήγας

Δεν έχω άμεση εικόνα. Ο κ Ρήγας ήταν εκεί. Ήταν πολλά  στελέχη και βουλευτές.

Δημοσιογράφος: όταν πηγαίνει ο πρωθυπουργός σε ένα τόσο φορτισμένο και επιβαρυμένο νησί όπου οι άνθρωποι πονάνε σε δύο σημεία, το προσφυγικό και τον ΦΠΑ, και δεν έχει να τους πει κάτι σε αυτά που να τους ανακουφίσει, είναι σαν να μην παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα.

Αυτή η υπόθεση έχει πολλές όψεις. Ας ξεχωρίσουμε δύο. Το ένα είναι ότι πράγματι το ανατολικό Αιγαίο, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, έχουν σηκώσει το βάρος της μεγάλης προσφυγικής κρίσης από το 2015 τουλάχιστον. Δεν υπάρχει ωστόσο κανένας θαυματοποιός ο οποίος θα πάει και θα βρει μια μαγική λύση. Η ελληνική Πολιτεία προσπαθεί να αποσυμπιέσει την κατάσταση. Υπάρχει εν εξελίξει μία μεγάλη επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, όμως εν τω μεταξύ έχουν αυξηθεί οι ροές μέσα στην Άνοιξη τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά. Προχθές ο υπουργός μετανάστευσης κ. Βίτσας είπε ότι υπάρχει ένα σχέδιο μεγάλης αποσυμφόρησης με την ενίσχυση των δομών στην ηπειρωτική χώρα. Ο πρωθυπουργός πήγε λοιπόν και είπε αυτό που μπορούσε να πει. Την αλήθεια. Είναι διαρκώς εκεί από τις πρώτες μέρες, εγώ τον έχω συνοδεύσει σε δύο ταξίδια.

Δημοσιογράφος: Μήπως δεν έπρεπε να πάει; Θα μπορούσε να δει τους φορείς και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπάρχουν περιφερειακά συνέδρια τα οποία κάποια στιγμή ολοκληρώνονται. Θα γίνονταν τα περιφερειακά συνέδρια στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στις έδρες των περιφερειών; Τα προβλήματα είναι γνωστά και συσκέψεις για το Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο έχουν γίνει πάρα πολλές και στο Μαξίμου και επιτόπου με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και συχνά με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Η σχέση του πρωθυπουργού με την περιφερειάρχη και τους δημάρχους είναι προσωπική πια. Και τους πρόσφυγες έχει δει πολλές φορές. Ο πρωθυπουργός πηγαίνει εκεί διότι εκεί πρέπει να γίνει το αναπτυξιακό συνέδριο, πηγαίνει για να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του με την παρουσία του. Θα μπορούσε να το αναβάλει, θα μπορούσε ακόμα και να βρει μία δικαιολογία. Δεν θα ήταν σωστό. Πήγε εκεί γνωρίζοντας τα δυο μεγάλα προβλήματα του νησιού.

Δημοσιογράφος: στο τέλος Ιουνίου καταργείται ο ευνοϊκός ΦΠΑ. Οι κάτοικοι είναι δικαιολογημένοι όταν διαμαρτύρονται;

Οι έμποροι και οι άνθρωποι της παραγωγής και της εργασίας έχουνε δίκιο να διαμαρτύρονται έχουν πιεστεί, έχει πέσει ο τουρισμός, έχουν συμπιεστεί εργασίες, κουβαλούν φορτίο δυσβάστακτο. Από κει και πέρα έχουν γίνει κάποια πράγματα, έχουν διοχετευτεί πολλές πιστώσεις και πολλά κονδύλια στους δήμους του Ανατολικού Αιγαίου. Τις περασμένες εβδομάδες ανακοινώθηκε και σύντομα θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου. Έτσι έχει η κατάσταση. Είναι μία κατάσταση εξόδου από την κρίση και τη χρεοκοπία, είναι θαρραλέα και έντιμη στάση να μην τάζεις πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν τώρα. Είναι η αλήθεια ότι σε εύθετο χρόνο, μετά τον Αύγουστο, βγαίνουμε από το μνημόνιο και θα ξαναδούμε μερικά πράγματα, θα αναδιανείμουμε πόρους και δυνάμεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter