image Η νεοπαγής ολιγαρχία: Πιο βιαστική, ανυπόμονη, άπληστη από την προηγούμενη -στην «Εποχή» image Γιατί χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση – στο Έθνος της Κυριακής

Οι τράπεζες οφείλουν να παίξουν αναπτυξιακό ρόλο, όχι απλώς να εισπράττουν προμήθειες -ραδιόφωνο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ Πρακτορείο 104,9 FM και την εκπομπή των Κώστα Παπαδάκη – Σοφίας Παπαδοπούλου «Την ίδια ώρα» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Με αφορμή την χτεσινή εκδήλωση του κ. Ραγκούση ρωτήθηκε για την προοπτική συνεργασίας του κινήματος αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ:

Δεν είδα τη χθεσινή εκδήλωση ως πρόταση για συνεργασία, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Είχε ευρύτερο ενδιαφέρον και στόχευση. Μίλησαν πολύ σοβαροί άνθρωποι, καθηγητές, τρεις δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με αριστερά, προοδευτικά ψηφοδέλτια. Το αίτημα για την Ελλάδα είναι πώς σχεδιάζει μια προοδευτική πολιτική για την εποχή μετά το μνημόνιο. Με ποια στρατηγική πλατφόρμα, με ποιες δυνάμεις, με ποιους τρόπους θα εμπνευστεί ο ελληνικός λαός να προχωρήσει.

Νομίζω ότι όλες οι καλόπιστες, ανοιχτές και με σοβαρές προτάσεις φωνές που ακούγονται είναι το λιγότερο χρήσιμες και κατά τη γνώμη μου αναγκαίες.

Χτες στη συζήτηση κυριάρχησε η ευρωπαϊκή προοπτική με ερωτήματα για το πού βρίσκεται η σοσιαλδημοκρατία και η αριστερά στην Ευρώπη. Έχει μεγάλη σημασία αυτό, διότι βρισκόμαστε σε μία ολοκλήρωση μέσα στον ευρωπαϊκό σχηματισμό, όχι μόνο οικονομικά και πολιτικά, όπως απέδειξαν τα χρόνια της κρίσης,  αλλά επίσης ιδεολογικά και πνευματικά. Είμαστε σε μία διαρκή όσμωση. Η Ευρώπη εκπέμπει καλά αλλά και πολλά δυσάρεστα μηνύματα με την άνοδο της άκρας δεξιάς, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Για αυτό έχει σημασία όσα γίνονται εδώ να βρίσκονται σε διαρκή εποικοδομητικό διάλογο με αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη. Νομίζω ότι αυτό το χαρακτήρα έχουν τέτοιες συναντήσεις: μιας μεγάλης πολιτικής ζύμωσης ενόψει μιας καινούργιας προεκλογικής περιόδου που με κόπο αναδύεται πάλι μετά τον Αύγουστο.

Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ζητούν εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει ότι τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνουν προβλήματα της χώρας.

Αυτή είναι η ρητορική του κ. Μητσοτάκη. Οι εκλογές θα γίνουν την ώρα που χρειάζεται. Εκκρεμεί ακόμη σοβαρή δουλειά από την κυβέρνηση για να σφραγιστεί η έξοδος και να μπουν τα θεμέλια για τη μεταμνημονιακή περίοδο και την ανάταξη της χώρας. Μετά βεβαίως, δημοκράτες είμαστε, στην εναλλαγή πιστεύουμε, στην υπηρέτηση της βούλησης των πολιτών και της ψήφου τους. Τα υπόλοιπα, οι βαριές κουβέντες και οι υψηλοί τόνοι είναι μάλλον βόμβος και θόρυβος που στόχο έχει να συσκοτίσει την εικόνα.

Ωστόσο η κυβέρνηση δέχεται μεγάλη επίθεση από την αντιπολίτευση. Πώς θα υπάρξει καθαρή έξοδος από τη στιγμή που θα γίνουν μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου;

Ο επαναπροσδιορισμός των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου είναι μέτρα που  είχαν ψηφιστεί κατά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Δεν είναι ούτε έκπληξη, ούτε αιφνιδιασμός, ούτε κάτι που βγαίνει από το σκοτάδι. Προφανώς διαμορφώνουν ένα βαρύτερο κλίμα διότι ο κόσμος πάντα ελπίζει ότι μπορεί και να μη εφαρμοστούν. Για κάτι τέτοιο όμως είναι νωρίς να μιλήσει κανείς. Θα πρέπει να δούμε πρώτα το στόχο του Αυγούστου.  Η Ελλάδα έχει καλές επιδόσεις στα δημοσιονομικά, έχει κάποιες δυνατότητες να κάνει διορθώσεις τις οποίες και θα δει στην ώρα τους. Ακόμη είναι εν εξελίξει η δημοσιονομική κατάσταση και το κλείσιμο του ‘18 . Ο στόχος είναι πώς θα πάμε στο κλείσιμο του μνημονίου και πώς θα πάρουμε την πολλάκις υποσχεθείσα ρύθμιση του χρέους η οποία θα προκαλέσει αλυσιδωτές ευμενείς αντιδράσεις στη δημοσιονομική μας κατάσταση.

Κόκκινα δάνεια

Μετά την επιτυχημένη έξοδο από τα stress tests των τραπεζών υπάρχει δυνατότητα καλύτερης ρύθμισης των κόκκινων δανείων;

Ότι οι τράπεζες πέρασαν τη δοκιμασία της ΕΚΤ, ήταν καλό νέο. Έχει έλθει η ώρα να παίξουν το ρόλο που οφείλουν να παίξουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Να είναι πλάι στην επιχείρηση, πλάι στον επαγγελματία. Τα δάνειά τους είναι στο μηδέν. Φαίνεται ότι έχουν κάποιες δυνατότητες να βοηθήσουν την οικονομία. Δεν είναι δυνατό να έχουν έσοδα -σε όγκο τουλάχιστον- μόνο από τις τεράστιες προμήθειες. Η οικονομία έχει «εκτραπεζιστεί» -αν μου επιτρέπεται ο όρος- και «πλαστικοποιηθεί» σε τεράστιο βαθμό και αυτό είναι όφελος για τις τράπεζες. Οι προμήθειες είναι πάρα πολύ μεγάλες. Όλοι οι λογαριασμοί, οι μισθοδοσίες, η λιανική αγορά και οι πληρωμές περνάνε πλέον μέσω τραπεζών. Οι προμήθειες που παίρνουν, από τα λίγα λεπτά έως τα μικρά ποσοστά, είναι τεράστια έσοδα, είναι δισεκατομμύρια και μάλιστα πόρος μηδενικού ρίσκου για τις τράπεζες.

Όσον αφορά τις επενδύσεις θα μπορέσει η κυβέρνηση να φτιάξει ένα επενδυτικό περιβάλλον που ζητούν μεγάλες χώρες;

Δεν νομίζω ότι είναι αρνητική ούτε η κυβέρνηση ούτε κανείς άλλος στις επενδύσεις. Κατά τη γνώμη μου αυτό που φέρνει μία δυσκαμψία σε όλο το ελληνικό περιβάλλον είναι η δυσκολία στην εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας. Υπάρχουν οι νόμοι αλλά υπάρχει δυσκολία κατά την εφαρμογή τους από τη γραφειοκρατία. Παράλληλα υπάρχει αργοπορία στη δικαιοσύνη. Σε μία διένεξη λ.χ. μιας επιχείρησης που οδηγείται στα διοικητικά ή αστικά δικαστήρια μπορεί η απόφαση να εκδοθεί σε 5 ή και 7 χρόνια. Αυτό είναι εφιαλτικό για έναν άνθρωπο που θέλει να κάνει δουλειές. Υπάρχει ακόμη η δυσκολία που προκαλεί η έλλειψη κτηματολογίου. Δεν υπάρχει επίσης ολοκληρωμένο χωροταξικό για τον τουρισμό. Αυτές είναι οι μεγάλες δυσκολίες για τις επενδύσεις. Διαφορετικά, το κόστος εργασίας έχει δυστυχώς καταρρεύσει. Κατά τα άλλα η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα, καλές υποδομές, στελέχη με πολύ υψηλή τεχνογνωσία. Σκοντάφτουμε στον μηχανισμό της διοίκησης, της δικαιοσύνης και εκεί θα πρέπει να εστιάσουν με μεγάλη έμφαση οι δυνάμεις, πολιτικές και κοινωνικές.

Απλή αναλογική στους ΟΤΑ

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση «σκοντάφτει» και στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ. Υπάρχει μεγάλη αντίδραση από πλευράς των δήμων, το σχέδιο νόμου δέχτηκε σκληρή επίθεση και από τον κ. Αυγενάκη ο οποίος μιλάει για διοικητική ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

Δεν θα απαντήσω στην κριτική του κ. Αυγενάκη. Δεν θεωρώ ότι είναι η πιο κατάλληλη. Ακούω όμως την κριτική, τις ενστάσεις και τις προτάσεις των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης που έχουν πείρα, έργο και υπόσταση.  Έχει δοθεί ήδη μία παράταση δύο μηνών ώστε να γίνει πιο ολοκληρωμένη συζήτηση και διαβούλευση. Σε αυτό το διάστημα νομίζω ότι θα υπάρχουν συγκλίσεις και συνθέσεις. Χρειάζεται να ακουστούν πολλές απόψεις. Χρειάζεται να γίνουν βήματα προσεκτικά με ουσία και με μέριμνα και νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και  ο υπουργός ο Πάνος Σκουρλέτης και οι δήμαρχοι. Οι δήμαρχοι έχουν πράγματα να πουν, γνωρίζουν, έχουν ευαισθησία και είναι και άνθρωποι με μετριοπάθεια και κοινωνική ευθύνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.