image Θα έπρεπε να συζητάμε κυρίως πώς θα φτιάξουμε μια Ελλάδα που θα παράγει πλούτο, αισιοδοξία, δημοκρατία -στην ΕΡΤ image Αθήνα: από βαλκανική πρωτεύουσα, Μητρόπολη του νότου -στην Ολομέλεια

Σεβαστές οι διαφοροποιήσεις όταν στηρίζονται σε πολιτικά επιχειρήματα -στο Real FM

Στους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM (9 Μαΐου 2018).

Για την πιθανότητα να υπάρξουν διαφοροποιήσεις από βουλευτές των δύο κυβερνητικών κομμάτων στο σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει τη διάταξη περί υιοθεσίας και αναδοχής:

Υπάρχουν νομοθετήματα στα οποία η προσωπική στάση κάποιου βουλευτή μπορεί να διαφοροποιηθεί. Το σέβομαι απολύτως, περιμένω όμως ένα πολιτικό επιχείρημα. Από ένα βουλευτή του δημοκρατικού τόξου μπορώ φυσικά να δεχθώ την επίκληση λόγων συνειδήσεως που εξηγούνται με πολιτικά επιχειρήματα, αλλά όχι αοριστίες και κοινωνικές προκαταλήψεις. Εν πάση περιπτώσει στα μεγάλα κοινωνικά θέματα, εκεί που η πολιτεία προσαρμόζεται στους μετασχηματισμούς της κοινωνίας, σε νέα κοινωνικά δεδομένα, σε νέα κοινωνικές συνήθειες οι βουλευτές οφείλουν να είναι μπροστά, πρέπει να ανοίγουν δρόμους, να δείχνουν παράδειγμα ζωής, να αναγνωρίζουν τις κοινωνικές ανάγκες αναλαμβάνοντας ο καθένας τις προσωπικές του ευθύνες. Αυτή είναι η Δημοκρατία και έτσι πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε, να την υλοποιούμε και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας απέναντι στους ανθρώπους που μας ψήφισαν και τους ανθρώπους που ζουν και εξαρτώνται από τους νόμους του κράτους. Όσο για την αριστερά, αυτή ψήφιζε πάντα τα προοδευτικά νομοσχέδια όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Είναι θέμα πολιτικής ωριμότητας και πολιτικής ευθύνης.

Στην παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι «κάποιοι φοβούνται τους παπάδες που έχουν ψήφους»:

Δεν διαφωνώ. Εκεί είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση την οποία ίσως πρέπει να τοποθετήσουμε στο επίκεντρο, στην καρδιά της συνταγματικής αναθεώρησης: οι διακριτοί ρόλοι. Να γίνει κατανοητό ότι η εκκλησία έχει ρόλο πνευματικό, τον ρόλο της εμψύχωσης και της παραμυθίας στους πιστούς, αλλά σε μια Δημοκρατία δεν μπορεί να διεκδικεί ρόλο πολιτικό και ρόλο εθναρχίας. Δεν μπορεί να υπαγορεύει στις εκλεγμένες πολιτικές ηγεσίες, στα κόμματα και στο Κοινοβούλιο τι θα πράξουν. Διακριτοί ρόλοι λοιπόν, με σεβασμό ο ένας θεσμός για τον άλλο.

Για τη μείωση των συντάξεων και τα «διφορούμενα» -κατά τους δημοσιογράφους- μηνύματα από υπουργούς και στελέχη:

Υπάρχει μια οδός που υπαγορεύει η διαπραγμάτευση, ζυγίζοντας και τα σήματα που στέλνουν οι δανειστές: μιλάνε για σοβαρότητα, λένε «μη φεύγετε απ’ τις ράγες, να κλείσει το πρόγραμμα, να συζητήσουμε τη ρύθμιση του χρέους μόλις κλείσει». Όλα αυτά προϋποθέτουν πειθαρχία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, σοβαρότητα, έχοντας στο μεταξύ τηρήσει τους βαρείς όρους που έθεσαν οι δανειστές. Θα ήταν μεγάλο λάθος κάνοντας πισωγυρίσματα να διακινδυνεύσουμε αυτή τη στιγμή το αίσιο τέλος και την είσοδο σε έναν νέο ιστορικό κύκλο. Από την άλλη μεριά, γνωρίζουμε ότι σε όλη αυτή την οκταετή ταλαιπωρία και περιπέτεια τα περισσότερα πράγματα είναι ζητήματα πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ο ισχυρός επιβάλλει τους όρους του αλλά κάποια στιγμή έχεις και συ ορισμένα πλεονεκτήματα και μπορείς να τα αξιοποιήσεις.

Για βοήθημα στο τέλος του 2018 το οποίο «ορισμένοι θα κατηγορήσουν την κυβέρνηση ότι θα δοθεί για προεκλογικούς λόγους»:

Το 2016 δόθηκε για προεκλογικούς λόγους; το 2017 δόθηκε για προεκλογικούς λόγους; Κάθε χρόνο έχουμε εκλογές; Δεν είναι έτσι. Υπάρχει αντικειμενική δυσκολία να υπολογιστούν επακριβώς τα έσοδα, υπάρχει αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού -σε αυτούς τους λόγους οφείλονται εν μέρει τα μεγάλα υπερπλεονάσματα. Η βούληση της κυβέρνησης και της πολιτείας είναι αυτό το οποίο πλεονάζει να διατεθεί στον κόσμο. Βούληση εκφρασμένη και επιβεβαιωμένη στην πράξη.

Και η τελευταία ερώτηση των δημοσιογράφων: «Ήσασταν εκτός γραμμής όπως σας κατηγόρησαν, όταν είπατε ότι είναι πιθανό να έχουμε εκλογές το Φθινόπωρο»;

Οι πολιτικές συζητήσεις δεν γίνονται μόνο εντός γραμμής. Γίνονται εντός λογικής. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, απαντώντας σε ερώτηση, μίλησα για ολοκλήρωση ενός ιστορικού κύκλου, ενός πολιτικού κύκλου. Ο εκλογικός κύκλος δεν συμπίπτει πάντα με τους ιστορικούς κύκλους. Η έξοδος από το μνημόνιο και η ρύθμιση του χρέους σημαίνει κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Αλλάζει το πολιτικό περιβάλλον. Από κει και πέρα κάθε πρωθυπουργός, όπως και ο νυν, έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στα χέρια του και μπορεί να εκτιμήσει όλα τα δεδομένα. Ωστόσο, όπως είπα και προχτές, δεν νομίζω ότι η ημερομηνία των εκλογών απασχολεί τον πολύ κόσμο. Τον απασχολεί η εργασία, η ανάταξη της οικονομίας, της καθημερινότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter