image Ώρα για μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση -στον Σκάι image Λύση στο όνομα της ΠΓΔΜ προσδίδει ισχύ στην Ελλάδα -στο ραδ. Alpha 989

Σε μια ζώνη γεωπολιτικής αστάθειας, δεν θα προχωρούμε με το σκεφτικό ενός ανθρώπου της ΕΚΤ -Στο Κόκκινο

Στον Κώστα Σαββόπουλο, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο, 105,5» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο για τη ρύθμιση του χρέους και την προληπτική πιστωτική γραμμή.

Η πολιτική που φαίνεται αν ακολουθεί το Βερολίνο προβλέπει συνδυασμό αποπληρωμής του χρέους με νέους όρους και προϋποθέσεις. Μια τέτοια έκβαση σας ανησυχεί;

Εξαρτάται. Δεν γνωρίζουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις. Ωστόσο το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι η ήδη από το 2012 υπεσχημένη ρύθμιση του χρέους. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί επισήμως, ενώ διαπραγματεύεται, να δίνει χώρο οπισθοχωρώντας σε ένα θέμα το οποίο είναι διατυπωμένο ρητώς και γραπτώς· δηλωμένο και σφραγισμένο. Ακόμα και με τους γενικούς όρους με τους οποίους είχε διατυπωθεί, είναι σαφές.

Το πολιτικό επιχείρημα έχει εκφραστεί από την ελληνική πλευρά πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Η Γερμανία η οποία είναι τόσο φιλάργυρη πολιτικά, και οι Γερμανοί πολίτες, θα πρέπει να διαβάσουν τον γερμανικό Τύπο των τελευταίων εβδομάδων που εξηγεί ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας (που βέβαια δεν ήταν διάσωσης μόνο της Ελλάδας) δεν κόστισε ούτε ένα λεπτό του ευρώ στο Γερμανό φορολογούμενο. Πολύ σοβαρά και με μετριοπάθεια, ο γερμανικός Τύπος αναλύει ότι ούτε η υποσχεθείσα ρύθμιση του χρέους θα κοστίσει στο Γερμανό φορολογούμενο.

Όλη αυτή η προπαγάνδα που έγινε τα δύσκολα πρώτα χρόνια του μνημονίου και εξακολούθησε και αργότερα ότι δήθεν πληρώνει ο Γερμανός φορολογούμενος και ο Σλοβάκος συνταξιούχος ήταν προφανώς πολιτικοί χειρισμοί και δηλητήριο στις ψυχές των λαών. Δεν βγαίνει τίποτα από κανέναν εθνικό προϋπολογισμό. Μοχλεύσεις γίνονται για να φτάσει ο ESM να δανείζεται με πολύ χαμηλό επιτόκιο και να δανείζει με χαμηλό επιτόκιο την Ελλάδα. Εν πάση περιπτώσει αυτό το οποίο έχουν τονίσει διεθνείς πολιτικούς αναλυτές και επιστήμονες είναι ότι θα πρέπει η Γερμανία να θυμηθεί τι έγινε το 1952, πώς της χαρίστηκε το χρέος, πώς έγινε μία γενναιόδωρη ρύθμιση, μία γενναιόδωρη ιστορική χειρονομία από κράτη τα οποία είχαν ισοπεδωθεί και καταστραφεί και πώς χάρη σε αυτή τη ρύθμιση η Γερμανία έγινε παγκόσμια υπερδύναμη.

Αυτό είναι το πολιτικό επιχείρημα. Όλοι στις παγκόσμιες χρηματαγορές γνωρίζουν ότι αν δεν γίνει ρύθμιση του χρέους δεν θα έχει επιτευχθεί τίποτα από όλη αυτή την οκταετία θυσιών.

Τα τελευταία 24ωρα επανέρχεται η φημολογία περί υιοθέτησης πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Αυτές οι διαρροές κατά την τελική ευθεία για την έξοδο από το πρόγραμμα τι κινδύνους εγκυμονούν;

Πρόκειται για πολιτικές πιέσεις. Ο κ. Τσακαλώτος ήταν σαφής απαντώντας στον εκπρόσωπο της ΕΚΤ. Έδωσε με επιχειρηματολογία αναλυτικότατες εξηγήσεις. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι εμείς πρέπει να κοιτάμε πολιτικά τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και την ανακούφιση του ελληνικού λαού. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με γνώμονα μόνο το waiver των τραπεζών.

Είναι πολύ μεγαλύτερα τα διακυβεύματα για την ελληνική κοινωνία άρα και για την ελληνική πολιτική τάξη που την εκπροσωπεί. Βρισκόμαστε σε μία ζώνη γεωπολιτικής αστάθειας, πολιτικής αστάθειας, με κινδύνους, με απειλές, με αναταράξεις, δεν μπορούμε να προχωρούμε με το μυαλό ενός στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έχουμε δει τι έχουν καταφέρει σε ανάλογες περιπτώσεις. Είναι άλλες οι προσεγγίσεις.

Όλη η επιχειρηματολογία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και της ελληνικής κυβέρνησης πάνω στα δημοσιονομικά, τους στόχος, τις προϋποθέσεις, τους δρόμους που θα ακολουθήσουμε είναι πολύ πειστική, πολύ τεκμηριωμένη και επικροτείται και από τους διεθνείς αναλυτές. Δεν υπάρχει ένα Ευαγγέλιο, ένα manual το οποίο το γνωρίζουν μόνο οι τραπεζίτες.

===

Το ρεπορτάζ του σταθμού και το ηχητικό απόσπασμα, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter