image Να επανέλθουν οι προβλέψεις «Καλλικράτη» για έκπτωση και αργία αιρετών για να θωρακιστεί η αυτοδιοίκηση -επίκαιρη ερώτηση image Πότε χάσαμε την ιστορική ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε μια ειρηνική Βαλκανική -στο Κόντρα

Άλλο ένα σύνθημα, ένα πανό και άλλο σωματική βία και φθορά δημόσιας περιουσίας -στo Epsilon tv

Με τον Σπύρο Χαριτάτο μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης (εκπομπή «Ξυπνάμε μαζί», Epsilon TV, Τρίτη, 22 Μαΐου 2018).

Πώς σχολίασε τα ζητήματα που έθεσε ο δημοσιογράφος:

Οποιοσδήποτε παράγει βία είναι καταδικαστέος

Ο Ν. Ξυδάκης εξέφρασε την απόλυτη καταδίκη του στα φαινόμενα βίας με αφορμή την επίθεση στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη: «Οποιοσδήποτε παράγει βία είναι καταδικαστέος. Υπάρχει διαβάθμιση βέβαια. Η φασιστική βία είναι θανατηφόρα, επιδιώκει να επιφέρει σωματική βλάβη και ατίμωση» προσθέτοντας ότι απόλυτα καταδικαστέα είναι και η φθορά δημόσιας περιουσίας.

«Δεν είναι το ίδιο να ρίχνεις τρικάκια με το να σκοτώνεις άμαχους στη Γάζα. Και είναι άλλο από τα τρικάκια να φτάνεις στους λοστούς και τις καταστροφές. Άλλο ένα σύνθημα, ένα πανό κι άλλο η φθορά δημόσιας περιουσίας. Δημόσια περιουσία σημαίνει ότι έχει πληρωθεί από τους πολίτες. Σε αυτό με βρίσκουν απέναντι. Το να πετάξεις ένα τρικάκι και να πεις κάτι, είναι λόγος. Ακόμη και η ακραία -συχνά- φρασεολογία μιας εφημερίδας, με χαρακτηρισμούς, είναι λόγος. Εμπεριέχει ένα επιχείρημα στο οποίο θα προσπαθήσω να απαντήσω. Για τη φθορά, τη σωματική και κάθε άλλη βία, τη εχθροπάθεια, απαιτείται ομόθυμη καταδίκη. Μαζί με αυτό θα πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια, να δούμε πού βρίσκονται οι ευθύνες».

Δε βοηθούν τα δημοψηφίσματα στην εξωτερική πολιτική

«Δεν ασκείς εξωτερική πολιτική με δημοψήφισμα. Δυστυχώς με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών δεν έχει δοθεί με επιχειρήματα, με υλικό τεκμηρίωσης, η δυνατότητα να γίνει κατανοητό από όλους ποια είναι τα τρέχοντα συμφέροντα, ποιες οι ισορροπίες και ποιες δυνάμεις μοχλεύουν τη Βαλκανική, είτε με στρατηγικούς τρόπους είτε ελέγχοντας περάσματα είτε προσπαθώντας να επηρεάσουν το θρησκευτικό φρόνημα των κατοίκων χρηματοδοτώντας τζαμιά και ιμάμηδες.

Ένα δημοψήφισμα για το όνομα είναι περιοριστικό για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Δε μπορείς να κάνεις δημοψήφισμα που θα περιορίσει τις κινήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας στο μέλλον».

Στην ερώτηση πώς κρίνει τις σχετικές απόψεις του Μίκη Θεοδωράκη απάντησε: «Ο Μίκης θα πει τη γνώμη του. Είναι σεβαστή. Η ανάλυσή του σηκώνει κριτική -όχι το όνομα».

Εφικτή η παρέμβαση σε κατώτατο μισθό & συλλογικές διαπραγματεύσεις

Τέλος σχολιάζοντας την πρόταση που έχει κατατεθεί στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού σχεδίου για την διορθωτικές κινήσεις στα θέματα του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων σημείωσε: «Είναι μια ζευγαρωτή παρέμβαση. Πολλοί εργοδότες εξάλλου ήταν αντίθετοι στην κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στους μεγάλους κλάδους δεν υπήρχαν αντιρρήσεις για την επαναφορά. Ήταν ένα μέτρο φρονηματισμού, τιμωρητικό για τον κόσμο της εργασίας που τελικώς πλήρωσε πολλά. Δεν είναι παράλογο ούτε υπερβολικό να σχεδιάζεται από την κυβέρνηση μια τέτοια διπλή παρέμβαση. Ανάλογες έκανε με επιτυχία και η Πορτογαλία».

Leave a Reply

Your email address will not be published.