image Άλλο ένα σύνθημα, ένα πανό και άλλο σωματική βία και φθορά δημόσιας περιουσίας -στo Epsilon tv image Μια αριστερή και κεντρώα πλειοψηφία είναι εφικτή -στην ΕΡΤ

Πότε χάσαμε την ιστορική ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε μια ειρηνική Βαλκανική -στο Κόντρα

Καλεσμένος στον Γιώργο Μελλιγγώνη στο Κανάλι «Κόντρα» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης ρωτήθηκε για το «Μακεδονικό».

Υπάρχει εξωτερική πίεση από ηγέτες της ΕΕ όπως η καγκελάριος Μέρκελ για την επίλυση του ζητήματος;

Δεν πρόκειται για πίεση, αλλά για παραινέσεις. Υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον εδώ και πολλά χρόνια από τις Βρυξέλλες και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το θέμα είναι τι ενδιαφέρει εμάς. Μας ενδιαφέρει να έχουμε μια Βαλκανική που θα έχει όσο το δυνατόν λιγότερες μοχλεύσεις από τρίτους παράγοντες; Η ιστορία αναμίξεων στα Βαλκάνια είναι μακρά και πρέπει να μας διδάξει να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος. Μετά την πτώση των ανατολικών καθεστώτων και τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας η Ελλάδα έδειξε ασυγχώρητη αβελτηρία ασχολούμενη με πάμπερς και ειδικά δικαστήρια ενώ άλλαζαν τα σύνορα και γεννιόντουσαν κράτη. Έτσι χάσαμε μια ιστορική ευκαιρία να είμαστε συνδιαμορφωτές μιας ειρηνικής δημοκρατικής και λειτουργικής Βαλκανικής

Μετά τη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης είδαμε το κάψιμο της Libertatia και πρόσφατα τη φασιστική επίθεση κατά του δημάρχου Μπουτάρη. Στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης εκκολάφθηκε το αυγό του φιδιού;

Όταν συγκεντρώνονται εκατό και διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι είναι υπεραπλούστευση και ισοπέδωση να τους βαφτίσεις όλους «κάτι». Αλλά σε πολλούς από τους ανθρώπους που ανέβηκαν στο βήμα να μιλήσουν είδαμε μία ποιότητα λόγου με ακραία συντηρητικά χαρακτηριστικά. Ακούσαμε ομιλητές να μην λαμβάνουν υπόψη τους τίποτα απ’ όσα έχουν διαδραματιστεί επί 25 χρόνια στην περιοχή, ούτε απ’ όσα έχουν παγιωθεί ως θέσεις της ελληνικής διπλωματίας διαχρονικά. Δεν μίλησαν για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ελλάδας ή για τους ορίζοντες προσδοκιών της χώρας μας στην εξωτερική πολιτική.

Ξαφνικά μετά το συλλαλητήριο κάποιες φαντασματικές ομοσπονδίες με νομιμοποίηση το συναίσθημά τους και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι θέλουν να υπαγορεύσουν τη δική τους γνώμη και να την κάνουν εθνική πολιτική. Δεν έχουν πολιτική όμως νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο. Έχουμε δημοκρατία, κάποιοι εκλέγονται, κρίνονται γι’ αυτό και έχουν την δικαιοδοσία και την ευθύνη να ασκήσουν πολιτική. Δεν μπορείς να χειρίζεσαι τα μεγάλα εθνικά θέματα, τα μεγάλα θέματα της εκπαίδευσης, τα πνευματικά θέματα, καθοδηγούμενος από κάποιους γραφικούς επαγγελματίες Ελληναράδες.

Στο Μακεδονικό έχει δοκιμαστεί η αντοχή της ελληνικής δημοκρατίας χωρίς πολλές πληγές και έχει φτάσει η στιγμή με εθνικές συγκλίσεις και δεσμεύσεις να γίνουν βήματα. Και αν είναι κάτι στο οποίο μπορείς να απονείμεις ψόγο στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι κάνει πολλές υπαναχωρήσεις. Σημαδιακή είναι η στάση του κ. Σαμαρά. Ενεπλάκη στην εμφάνιση του Μακεδονικού, επί πρωθυπουργίας του η ελληνική επίσημη θέση ήταν η σύνθετη ονομασία και τώρα βρέθηκε στα σκαλάκια του Συντάγματος ως οιονεί αρχηγός της πραγματικά πατριωτικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, της πραγματικά συνεπούς. Αυτό είναι ένα θέμα.

Αλλά υπάρχει ευθύνη και στην πολιτική τάξη 25 ετών αλλά και σε ακαδημαϊκούς και σε δημοσιογράφους. Δεν έγινε μια ενδελεχής συζήτηση και μια εν τω βάθει ενημέρωση του ελληνικού λαού. Να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε, ποια είναι τα εθνικά διακυβεύματα, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση με την Τουρκία. Θα έπρεπε να έχουν γίνει ημερίδες και συνέδρια και αρθρογραφία και ανταλλαγή απόψεων. Να γραφτούν βιβλία -πρόσφατα βγήκε το βιβλίο των Καρπόζηλου-Χριστόπουλου στις εκδόσεις Πόλις, ένα βιβλίο ήπιο, μετριοπαθές- να γίνει διάλογος με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με κραυγές, ξυλοδαρμούς και απαξίωση του αντιπάλου.

==

Ο Ν. Ξυδάκης αναφέρεται στο βιβλίο «10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Μακεδονικό».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter