image Απαραίτητος ένας εποπτικός μηχανισμός για κάθε νέα λειτουργία στην ασφαλιστική αγορά -στην Ολομέλεια image Διαρκές πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης οφείλει να είναι η στήριξη των πιο ασθενών κοινωνικών ομάδων -στο Θέμα FM

Δικαιοσύνη, Κτηματολόγιο, Δασολόγιο, Χωροταξικά: Πώς χάσαμε το τρένο των επενδύσεων -στην Ολομέλεια

Χτες στην Ολομέλεια στη διάρκεια της ομιλίας και της δευτερολογίας του Νίκου Ξυδάκη για το σχέδιο νόμου που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό των ΕΠΕ:

Συχνά σε αυτή την αίθουσα ακούμε -και ο Α. Λοβέρδος έκανε μόλις το ίδιο- κριτική σε μία κυβέρνηση 3,5 ετών. Βεβαίως. Θεμιτό και αυτονόητο. Δεν έχουμε ακούσει όμως καμιά αυτοκριτική για το πώς βρέθηκε η χώρα τα τελευταία σαράντα χρόνια χωρίς ένα σύγχρονο, λειτουργικό και αποτελεσματικό τρόπο απονομής δικαιοσύνης. Και αυτό γεννά μία μελαγχολία.

Σήμερα που μιλάμε για τον εκσυγχρονισμό του εταιρικού δικαίου (ήταν το σχέδιο νόμου που συζητήθηκε στην Ολομέλεια) κυκλοφόρησε η έκθεση για την κατάσταση της δικαιοσύνης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία μελετάται ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλητής και σε πρώτο βαθμό και σε δεύτερο βαθμό στα δικαστήρια. Οι χρόνοι απονομής στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις είναι υπερτριπλάσιοι και υπερπενταπλάσιοι από το μέσο όρο στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Προσφέρουμε επενδυτικό περιβάλλον;

Όταν ζητούμε ανάπτυξη, όταν ζητούμε να προσελκύσουμε τις ξένες επενδύσεις, όταν ζητούμε να ενθαρρύνουμε τον Έλληνα επιχειρηματία και επαγγελματία να επενδύσει στην εργασία του, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να του προσφέρουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας παρόμοιο με αυτό που προσφέρει και ο βορράς και οι υπόλοιπες χώρες που προσελκύουν κατά κόρον επενδύσεις. Ένα περιβάλλον χαμηλού ρίσκου, όπου κάθε επενδυτής μπορεί να υπολογίσει και να ζυγίσει πού θα πάει η δουλειά του. Δεν υπάρχουν στα αστικά, διοικητικά και εμπορικά δικαστήρια χρόνοι που να εξασφαλίζουν στον οποιοδήποτε πολίτη ή επιχειρηματία ότι θα μπει σε μία δικαστική διαδικασία και θα βγει προτού γεράσει ή προτού καταστραφεί οικονομικά.
Προσπαθούμε εδώ και 25 χρόνια να αποκτήσουμε Κτηματολόγιο και δεν έχει ολοκληρωθεί. Δασολόγιο άρχισε με αυτή την κυβέρνηση και προχωρά. Δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα χωροταξικά και ειδικά. Τώρα ξεκινούν τα κλαδικά. Δεν υπάρχει μία διοίκηση που να είναι εναρμονισμένη με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας και δεν υπάρχει -και αυτό είναι μία πρόκληση και για τη δική μας κυβέρνηση- ένα φορολογικό σύστημα απλό, σαφές και λειτουργικό που θα βοηθά τους πολίτες και θα βοηθά τις επιχειρήσεις.

Αυτά είναι στοιχεία μιας οικονομικής στην πραγματικότητα πολιτικής, που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί τις περασμένες δεκαετίες: Από τη δεκαετία του ‘90, όταν μπαίναμε στην νομισματική ένωση, όταν μπαίναμε στην κούρσα της σύγκλισης με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Ατυχήσαμε, απέχουμε πολύ πια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και έχουμε χάσει την κούρσα της σύγκλισης. Πρέπει να ξαναμπούμε σε αυτή και χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι να μιλήσουν με παρρησία και τόλμη και με λόγια που μπορεί να πονούν ορισμένες μειοψηφίες, από αυτές που δεν προσφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου. Πρέπει να φτιάξουμε μία άλλη διοίκηση, ένα άλλο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και έναν παραγωγικό ιστό που θα επιβραβεύει την ποιότητα την τιμιότητα και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Ζητώ καταρχάς από ανθρώπους που ήταν σε κυβερνήσεις τα τελευταία 15 -15 χρόνια και μάλιστα στα χρόνια πριν τη χρεοκοπία, την κρίση και την κοινωνική αγωνία, να κάνουν την αυτοκριτική τους. Τον καιρό της ανάπτυξης και τον καιρό της ανόδου γίνονται οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Σε καιρούς πτώσεως όλες οι μεταρρυθμίσεις επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερο πόνο. Ακόμα και όταν είναι αναγκαίες και πρέπει να γίνουν.

Αλλά και το φορολογικό σύστημα: Σε αυτό κάνουμε αυτοκριτική. Είναι από τα μεγάλα μας καθήκοντα. Αλλά το φορολογικό σύστημα της δεκαετίας του ‘80 με τεκμήρια αυτοκίνητα 15ετίας να επιβαρύνουν τον άνεργο ή τον ημιαπασχολούμενο δεν το φτιάξαμε εμείς, το βρήκαμε κληρονομιά. Πρέπει όμως να το αλλάξουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.