image Δικαιοσύνη, Κτηματολόγιο, Δασολόγιο, Χωροταξικά: Πώς χάσαμε το τρένο των επενδύσεων -στην Ολομέλεια image Το Μακεδονικό έχει κόστος που το πολιτικό σύστημα πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβει -στον ΑΝΤ1

Διαρκές πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης οφείλει να είναι η στήριξη των πιο ασθενών κοινωνικών ομάδων -στο Θέμα FM

Στο «Θέμα FM 104,6» μίλησε με τους δημοσιογράφους Μάκη Πολλάτο και Γιάννη Μακρυγιάννη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Ρωτήθηκε για το Μακεδονικό, την περικοπή των συντάξεων και την κρίση στην Ιταλία. Απάντησε…

Για το Μακεδονικό:

Δημ.: Θα έχουμε λύση; Ο κ. Κοτζιάς την προαναγγέλλει λύση ενώ το Μαξίμου είναι πιο συντηρητικό. Φοβάστε πολιτικό κόστος και συλλαλητήρια;

Φαίνεται ότι βαδίζουμε σε καλό δρόμο. Έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση αλλά σε αυτά τα  ζητήματα οφείλουμε να κρατάμε επιφυλακτική στάση και να τα στηρίζουμε όσο μπορούμε πολιτικά μέχρι να βρεθεί η επωφελής και κυρίως βιώσιμη λύση που αναζητούμε.

Δεν νομίζω ότι θα είναι συλλαλητήρια μεγάλης έκτασης. Από την άλλη μεριά μερικά πράγματα πρέπει να γίνονται αναλύοντας την κατάσταση και κάνοντας λογαριασμό για το ποιο είναι το συμφέρον για τη χώρα και με ποιον τρόπο πρέπει να τραβήξει μπροστά. Βεβαίως μέσα στο έργο που πρέπει να επιτελεστεί είναι να πειστεί και η κοινή γνώμη για το δίκαιο και το συμφέρον.

Δημ.: Το πρωθυπουργικό γραφείο είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία. Ο κ. Κοτζιάς αντίθετα ότι η οριστική συμφωνία θα έρθει από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Ζάεφ. Ποιο από τα δύο ισχύει;

Το ίδιο πράγμα ακούγεται στα αυτιά μου. Δεν υπάρχει οριστική συμφωνία, έχουμε ωστόσο προχωρήσει, έχουμε φτιάξει το πλαίσιο. Ούτε η πλευρά των Σκοπίων είπε ότι υπάρχει συμφωνία. Ο Πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να περιγράψει την κατάσταση με σοβαρότητα και συγκρατημένα. Διπλωματική διαπραγμάτευση γίνεται για ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει τις δύο χώρες επί 25 χρόνια. Με μικροδιαρροές και μικροσχόλια δεν βοηθιέται αυτή η ιστορία.

Δημ.: Με δεδομένο ότι ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν το όνομα σε ποιους προσβλέπετε;

Υπάρχουν βουλευτές αλλά και επικεφαλής παρατάξεων όπως ο κ. Θεοδωράκης και ο κ. Θεοχαρόπουλος που είναι διακριτές προσωπικότητες, ισχυρές στο Κίνημα Αλλαγής και έχουν εκφραστεί θετικά. Από την άλλη μεριά, η στάση που θα κρατήσει κάθε βουλευτής είναι στάση ατομικής ευθύνης. Πρέπει να δει πώς μπορεί να συμβάλλει στην άρση ενός αδιεξόδου που έχει προσλάβει ιστορικά χαρακτηριστικά. Ας περιμένουμε πρώτα να συγκροτηθεί μία πρόταση και να εμφανιστεί  στη Βουλή για να μπορούμε να το κουβεντιάσουμε.

Για την κρίση στην Ιταλία:

Δημ.: Η κρίση στην Ιταλία απέδειξε ότι η Ελλάδα είναι φτερό στον άνεμο. Τα spreads ανέβηκαν μέσα σε δύο μέρες τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν. Πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;

Η πρόσφατη ομιλία του κυρίου Δραγασάκη ήταν πολύ περιεκτική και είχε συνοχή, πραγματισμό και  ειλικρίνεια. Με μεγάλη ακρίβεια και παρρησία περιέγραψε τα δεδομένα. Υπάρχει μία αναταραχή στην Ευρώπη.  Εδώ διαφωνεί η Morgan Stanley με τον Σόρος αν θα υπάρχει ευρώ. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Στη δική μας περίπτωση, ασφαλώς αν εξακολουθήσουν οι αγορές να είναι αναστατωμένες θα μας επηρεάσουν. Σήμερα φαίνεται ότι μπορεί και να ηρεμήσει αυτή η έξαψη στην αγέλη των αγορών. Διότι η Ιταλία δεν έχει κακά οικονομικά στοιχεία. Έχει ισχυρή οικονομία στον κόσμο των G7. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Η πολιτική αβεβαιότητα από την άλλη είναι κάτι που θα λυθεί με πολιτικά μέσα.

Δημ.: Στην περίπτωση που συνεχιστεί όμως δεν μπαίνει σε αμφισβήτηση  όλη αυτή η προοπτική μιας καθαρής εξόδου στις αγορές;

Είναι νωρίς ακόμη να το δούμε. Υπάρχουν αρκετοί μήνες ακόμα μπροστά μας για να υπάρξει πιο ευνοϊκή συγκυρία για το ύψος των επιτοκίων. Αλλά ακόμα είμαστε σε σενάρια, διότι έχουμε καιρό και υπάρχουν τρόποι να μεταθέσουμε τον δανεισμό τη στιγμή που θα είναι ευνοϊκότερες οι συνθήκες. Η χώρα έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να φτιάξει το λεγόμενο μαξιλάρι ρευστότητας.

Για την περικοπή των συντάξεων:

Δημ.: Μεγάλη κουβέντα γίνεται για τις μειώσεις στις συντάξεις. Θα μπορέσουμε να τις αποφύγουμε;

Πολιτικά μιλώντας και με όρους κοινωνικής ευαισθησίας άρα και κοινωνικής συνοχής θα πρέπει να εξαντλήσουμε τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών και μετά τον Αύγουστο. Επίσης θα πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που θα δώσει ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί μετά την ολοκλήρωση του προϋπολογισμού, για να μην πληγούν οι ασθενέστεροι και οι χαμηλές και μεσαίες συντάξεις. Αυτό θα πρέπει να είναι μέρος ενός πολιτικού σχεδίου και με πλήρως εκφρασμένη την πολιτική βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης να υποστηρίξει αυτά τα στρώματα του πληθυσμού. Δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικής ευθύνης, είναι πώς με ορθολογικό τρόπο δεν αποστερείς χρήματα από τη ρευστότητα της αγοράς και δεν συρρικνώνεις την καταναλωτική δύναμη των συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter