image Τα Βαλκάνια είναι καλύτερα και σταθερότερα με Βουλγαρία – Ρουμανία εντός των δυτικών θεσμών -στο Kontra Channel image Ας κρίνουμε τι δίνει σταθερότητα στα Βαλκάνια για να έχουμε ανοικτά τα μάτια προς Ανατολάς -στο Blue Sky

Δυο όψεις για το τουριστικό προϊόν και την ποσοτική συσσώρευση -στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ μίλησε ο Νίκος Ξυδάκης στους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου. Ρωτήθηκε για τη συμβολή του τουρισμού στην οικονομική ανασυγκρότηση, το μακεδονικό και την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Είπε:

  • Για τον τουρισμό, στην παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι αποτελεί μια βαριά βιομηχανία που αποδίδει

Από τη μία είναι καλό που έχει ρεύμα η Ελλάδα. Από την άλλη είναι κακό γιατί έχουμε μπει σε έναν δρόμο ποσοτικής συσσώρευσης τουριστικού προϊόντος χωρίς τις απαραίτητες διαφοροποιήσεις. Αυτή είναι η γνώμη μου ως προερχόμενος από τη Μύκονο, όπου ο τουρισμός ξεκίνησε από το Μεσοπόλεμο. Η έκρηξη αφίξεων έχει δύο όψεις. Είναι καλή λ.χ.για την Αθήνα που πλέον γίνεται προορισμός, σε άλλες περιοχές ωστόσο που ήταν δημοφιλείς εδώ και πάρα πολλά χρόνια αυτό το οποίο παρατηρείται είναι κατάρρευση των υποδομών. Δείτε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα ή τη Ζάκυνθο με το ζήτημα των απορριμμάτων.

Ήδη από χρόνια έπρεπε να έχουμε μία στρατηγική η οποία τώρα που η θέση της Ελλάδας είναι γεωπολιτικά πλεονεκτική σε όλη τη Μεσόγειο θα απέδιδε καρπούς. Η χώρα είναι πανέμορφη, είναι αρκετά φτηνή λόγω κρίσης, είναι ειρηνική, ασφαλής και φιλόξενη όσο ποτέ άλλοτε. Αυτά που λέω για τον τουρισμό τα λέω από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Τα έλεγαν εξάλλου πολλοί σημαντικοί οικονομολόγοι και κοινωνιολόγοι του τουρισμού. Μιλούσαν για την αναγκαιότητα βιώσιμης και αειφορικής ανάπτυξης του τουρισμού και για ειδικά προϊόντα. Ακόμα είμαστε στη μαζική προσέλευση, που φυσικά εισφέρει πολλά χρήματα, είναι μία τόνωση ρευστότητας ύψους 10-11% του ΑΕΠ αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

  • Για τα συλλαλητήρια και την κριτική της αντιπολίτευσης

Σε ό,τι αφορά την κριτική υπάρχει και απάντηση. Στο επίπεδο της Βουλής κριτική είναι καλό να γίνεται από δυνάμεις και πρόσωπα τα οποία επιχείρησαν να άρουν ένα πολυετές αδιέξοδο, έθεσαν προϋποθέσεις, έκαναν προσπάθειες και ενδεχομένως για άλλους λόγους απέτυχαν. Αν κάποιος δεν έχει κάνει τίποτα επί πάρα πολλά χρόνια ή αν μάλιστα έχει συμβάλλει στην παγίωση ενός αδιεξόδου σε ένα πρόβλημα μάλλον κατασκευασμένο και από τις συγκυρίες και από δεξιότητες της δεκαετίας του ‘90, ας μην κάνει τόσο εύκολα κριτική. Προτιμότερο να υποβάλλει ιδέες για λύσεις.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει μία αδυναμία από στην άλλη πλευρά να προχωρήσει μέχρι τέλους σε μία λύση. Η θέση του κ. Ζάεφ είναι πολύ επισφαλής στο εσωτερικό της χώρας του. Υπήρξε διαφωνία του προέδρου Ιβάνοφ, ενδεχομένως να μην βρίσκονται και σε πλήρη συμφωνία ο πρωθυπουργός με τον Υπουργό Εξωτερικών, ίσως σε κάποια λεπτά θέματα.

Εκτίμησή μου είναι -και από αυτά που βλέπουμε και στον ξένο Τύπο- ότι ο Ζάεφ θα περίμενε να έχει μία στήριξη κοινοβουλευτική τουλάχιστον σε πρώτη φάση και πολιτική ανοχή στη συνέχεια και από την αντιπολίτευση. Από το VMRO  το οποίο ήταν πάντα αρνητικό και είναι ο βασικός μοχλός αλυτρωτισμού.

Δεν νομίζω ότι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των δύο χωρών συγκρίνονται. Εκεί σε όλη την 25ετία που παρήλθε και στα χρόνια που προηγήθηκαν κατασκευάστηκε μία ταυτότητα, μία ιδεολογία και ένα πολιτικό σύστημα στα μέτρα μιας ενθογένεσης. Τώρα είναι πολύ δύσκολο να κάνουν πίσω και να σκεφτούν με όρους μιας διεθνούς διπλωματίας. Και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί ο κ. Ζάεφ να εξηγήσει στους πολίτες επαρκώς τα πλεονεκτήματα ότι αυτό που γίνεται είναι για το καλό τους ότι έτσι εξασφαλίζουν την καλή γειτονία, εξασφαλίζουν τη συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμούς και ενδεχομένως ότι θα έχουν μία οικονομική βελτίωση, θα έχουν ροή κονδυλίων εφόσον μπουν σε ενταξιακή πορεία στην ΕΕ. Και εδώ έχουμε παρόμοια προβλήματα. Είναι για το καλό της χώρας να αρθεί αυτό το αδιέξοδο και υπάρχει ένα τμήμα των πολιτών οι οποίοι για συναισθηματικούς λόγους έχουν μία άλλη άποψη η οποία είναι σεβαστή βεβαίως αλλά πολιτικά πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και εξηγήσεις.

Δεν βλέπω τα συλλαλητήρια που θα γίνουν σε μικρότερες πόλεις να έχουν την ένταση και το μέγεθος της Θεσσαλονίκης ή των Αθηνών. Προφανώς όμως ασκούν πίεση και δημιουργούν κλίμα. Από την άλλη δεν μπορείς να κάνεις εξωτερική πολιτική υπό την πίεση συλλαλητηρίων.Θα ήταν μάλλον δυσάρεστο για μια χώρα να διαμορφώνει κατά αυτόν τον τρόπο την εξωτερική πολιτική της. Από την άλλη πλευρά οφείλεις να συνομιλείς με τον κόσμο και να σταθμίζεις.

  • Για την πιθανότητα εκλογών

Οι εκλογές είναι ένα από τα θέματα που  όλοι περιμένουν μία εύκολη απάντηση. Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση γιατί ουσιαστικά ο μόνος που γνωρίζει είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος και αυτός ακόμα σταθμίζει πάρα πολλά δεδομένα ανά πάσα στιγμή. Από κει και πέρα δεν νομίζω ότι σε κάθε ιστορική στιγμή οι εκλογές είναι μία απαραίτητα λύση. Άλλες φορές είναι, γιατί βοηθούν το λαό να εκφραστεί και να ανατοποθετηθεί. Άλλες φορές οδηγούν σε παρόμοια με αυτήν που ήδη βιώνει κανείς κατάσταση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter