image Η κυβέρνηση προσεγγίζει δύο επιτυχίες με ιστορικό βάρος -στην Εποχή image Δυο όψεις για το τουριστικό προϊόν και την ποσοτική συσσώρευση -στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ

Τα Βαλκάνια είναι καλύτερα και σταθερότερα με Βουλγαρία – Ρουμανία εντός των δυτικών θεσμών -στο Kontra Channel

Στην εκπομπή «Kontrast» συνομίλησε με το δημοσιογράφο Τάκη Σπηλιόπουλο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Δημοσιογράφος: Γιατί αυτή η βιασύνη να λυθεί το μακεδονικό σε μία περίοδο μάλιστα που υπάρχουν πολλά εθνικά μέτωπα με  αυξημένη κινητικότητα και μεγαλύτερο βαθμό ενδιαφέροντος όπως η Τουρκία, οι ενεργειακοί πόροι στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, οι δύο κρατούμενοι στη γείτονα;

Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν διαλέγεις εσύ πότε θα παρέμβεις. Έχουν το δικό τους χρονισμό, τις δικές τους συγκυρίες και το δικό τους εξωγενές περιβάλλον. Αυτό που σταθμίζεις είναι αν το περιβάλλον είναι ευνοϊκό για να κινηθείς ενεργητικά ή πρέπει να περιμένεις.

Εδώ φαίνεται ότι υπήρξε μία καλή συγκυρία, είχαμε μία κυβέρνηση στα Σκόπια, για πρώτη φορά, που δεν έχει αυτόν τον σχεδόν κιτς χαρακτήρα που είχε το VMRO τα περασμένα χρόνια. Τότε που κυβέρνηση είχε φτάσει σε τέτοιες ακρότητες που δεν μπορoύσες να  κουβεντιάσεις σοβαρά. Η νέα κυβέρνηση, όπως προέκυψε μετά από μεγάλη αστάθεια στα Σκόπια και με την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα οδήγησε σε μία θετική κατάσταση. Η ΠΓΔΜ επιθυμεί να μπει στις μεγάλες σε συμμαχίες, στα μεγάλα πλαίσια του δυτικού κόσμου, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό κρίνεται και από την ελληνική πλευρά ότι είναι μάλλον και προς το δικό μας συμφέρον.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έχει διανυθεί δρόμος. Έχουν γίνει αρκετά πράγματα και σε συμβολικό επίπεδο. Υπάρχει καλύτερο κλίμα, δηλώσεις και κάποιες χειρονομίες στις οποίες προέβη η άλλη πλευρά. Όσον αφορά τα συλλαλητήρια, ισχύει ότι τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι δημοφιλή και δεν καθαρίζουν εύκολα την εκλογική τρέχουσα ατζέντα, παρά μόνο ίσως όταν λαμβάνουν ένα δραματικό χαρακτήρα και έχουν ιστορικές διαστάσεις.

Βέβαια ένα τέτοιο θέμα εξωτερικής πολιτικής δεν βοηθά απαραίτητα εκλογικά. Ένας ηγέτης με κύριος όμως επιδιώκει να επιλύσει ένα αδιέξοδο, να το βάλει σε πλαίσιο σοβαρό και ωφέλιμο. Δείχνει ότι μπορεί να κάνεις πράγματα όπου άλλοι ή δεν τόλμησαν ή δεν τα άγγιξαν καθόλου ή προσπάθησαν μεν και απέτυχαν. Το μακεδονικό είναι ένα ζήτημα που έχει ταλανίσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα πάρα πολλά χρόνια και δεν έχει δώσει καρπούς. Αν συμφωνηθεί κάτι πάνω σε αυτό που λέγεται εθνικό πακέτο λύσης θα συνιστά επιτυχία.

Δημοσιογράφος: Τι έχουμε να κερδίσουμε; Δίνουμε τη δυνατότητα στα Σκόπια να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Το τέλος μιας εκκρεμότητας. Το να δείξεις ότι είσαι στην περιοχή σου ηγεμονικός, εγγυητής.  Υπάρχει μία αντίληψη, μία πρακτική, να μην αγγίζεις τα μεγάλα ζητήματα ποτέ, υπό καμία περίσταση. Μια πρακτική που λέει «κάνε συντήρηση και άστα ακίνητα». Είναι μία πρακτική που κάποιες φορές πιάνει. Άλλες φορές όμως το να αφήνεις τα πράγματα στην τύχη τους, όταν υπάρχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον μπορεί να σε πλήξει.

Τη δυνατότητα να μπουν χώρες στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση την έχουμε δώσει και σε άλλες χώρες. Βοηθήσαμε τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία με την περίφημη συμφωνία  της Θεσσαλονίκης για να δώσουμε ένα θετικό κλίμα στα Βαλκάνια και φυσικά αυτό δεν εξαρτιόταν μόνο από το χέρι μας. Συνολικά μετά από τις αρχές του 2000 μάλλον είμαστε σε καλύτερη κατάσταση στα Βαλκάνια με τις δύο χώρες στην ΕΕ, γεωπολιτικά μιλώντας. Για την Αλβανία συναινέσαμε να μπει στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, ζητήσαμε να πάρουμε ΑΟΖ, συμφωνήσαμε και η συμφωνία έπεσε μετά από 6 μήνες. Αυτή είναι η γειτονιά μας όμως.

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ‘90  ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου έλεγε δημοσίως ότι «αν δεν υπήρχε το κράτος των Σκοπίων θα έπρεπε να το εφεύρουμε» εννοούσε ότι είναι καλύτερα να έχεις την ΠΓΔΜ δίπλα σου, ένα ειρηνικό και φιλικό κράτος, παρά να έχεις τη μεγάλη Βουλγαρία με τυχόν ιδέες περί καθόδου στο Αιγαίο ή τη μεγάλη Αλβανία με τους αετούς και τον UCK.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter