image Δυο όψεις για το τουριστικό προϊόν και την ποσοτική συσσώρευση -στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ Δεν είναι δυνατό να επιτρέψουμε το έγκλημα στα Άγραφα με τις ανεμογεννήτριες -στην Ολομέλεια

Ας κρίνουμε τι δίνει σταθερότητα στα Βαλκάνια για να έχουμε ανοικτά τα μάτια προς Ανατολάς -στο Blue Sky

«Αν με τις προϋποθέσεις τις δικές μας μπορέσει να βρεθεί λύση στο Μακεδονικό δε θα χάσουμε, μακροπρόθεσμα θα κερδίζουμε». Αυτό τόνισε μιλώντας στον  τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky και στον Άκη Παυλόπουλο ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β΄Αθηνών Νίκος Ξυδάκης σε συζήτηση που συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Η λύση πάντως θα πρέπει να «έλθει» σε ένα συνολικό πλαίσιο ρύθμισης για όλα τα ανοικτά θέματα «εδώ και τώρα».

Ας κρίνουμε τι δίνει σταθερότητα στα Βαλκάνια για να έχουμε ανοικτά τα μάτια μας προς Ανατολάς, έθεσε χαρακτηριστικά το πλαίσιο ο κ. Ξυδάκης.

Πιο αναλυτικά, είπε:

Για τη διαπραγμάτευση με ΠΓΔΜ

Η Ελλάδα είναι ένα κράτος 200 ετών με παράδοση στον κοινοβουλευτισμό και τη διπλωματία. Η ΠΓΔΜ έχει μικρή παράδοση και προβληματική σχέση με το γείτονά της. Με τον υπόλοιπο κόσμο όμως, έχει ξεκάθαρη σχέση αφού έχει τύχει διπλωματικής αναγνώρισης. Η ελίτ τους έχει διαμορφώσει συγκεκριμένη νοοτροπία, εν πολλοίς ξεκαθαρισμένη. Ίσως και να ζει από αυτήν, είδατε τι έκανε ο Γκρούεφσκι με τα αγάλματα. Υπάρχει έλλειμμα ωριμότητας και ψυχραιμίας. Η Αθήνα είναι πολύ πιο ψύχραιμη.

Υποθέτω αναρωτιούνται κι αυτοί: Γιατί όλοι οι άλλοι κι όχι ο γείτονας. Έχει γίνει σαφές ότι δεν έχουν αλυτρωτικές βλέψεις, πέρα από κάποιους γραφικούς σε Αυστραλία και Καναδά που ανεμίζουν διάφορα πανό.

Έχουμε δυο κλειδιά στα χέρια μας, (ΕΕ και ΝΑΤΟ). Το 2003 παίξαμε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την ένταξη των ανατολικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Η ένταξη Ρουμανίας και Βουλγαρίας ήταν ωφέλιμη όχι μόνο για αυτές τις χώρες, αλλά για όλα τα Βαλκάνια. Εισήλθαν σε μια ομάδα χωρών με κράτος δικαίου, με διαδικασίες, με ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ως μεγάλη χώρα δε μας συμφέρει να ζούμε σε μια γειτονιά με μαφίες, εμπόριο ναρκωτικών, γενικευμένη διαφθορά. Η ένταξη των δύο γειτόνων έφερε σταθερότητα στην περιοχή. 

Στις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις χρειάζεται θάρρος

Με τη συμφωνία θα υπάρξουν κέρδη και για την Ελλάδα. Θα συμφωνήσω ότι πρέπει να κριθεί το μετρητοίς δούναι και το μετρητοίς λαβείν. Έχουμε ένα πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο επί κυβέρνησης Σαμαρά. Το παράδειγμα με την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. Συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία το θέμα της ΑΟΖ το οποίο στη συνέχεια η Αλβανία πήρε πίσω. Ό,τι κλείσει λοιπόν θα πρέπει να είναι «πακέτο» εδώ και τώρα. Υπάρχει μια σαφής, εθνική κόκκινη γραμμή σε αυτό το σημείο.

Χάθηκε η ευνοϊκή συγκυρία με τον Γκλιγκόροφ  που ήταν θετικός και σε μια πιο ευνοϊκή για μας λύση. Χάθηκαν όλα αυτά και ντε φάκτο 140 κράτη αποκαλούν τη γείτονα Μακεδονία. Εμείς τώρα τους λέμε να αλλάξουν ονομασία, να πάρουν μια σύνθετη ονομασία, με ανταμοιβή τα κέρδη τους εντασσόμενοι στα μεγάλα κλαμπ.

Αν με τις προϋποθέσεις τις δικές μας μπορέσει να βρεθεί μια λύση δε θα χάσουμε, μακροπρόθεσμα θα κερδίζουμε. Στην πολιτική κάνεις τα πράγματα όταν μπορείς να τα κάνεις. Στο σωστό χρόνο. Όταν τα αφήνεις μπορεί να μην υπάρχει η ευκαιρία και να μην υπάρχει γυρισμός. Με το VMRO δεν υπήρχε κάποια ευνοϊκή συγκυρία, τώρα όμως ηγετικά του στελέχη είναι στη φυλακή για διαφθορά.

Η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 είχε μια ισχύ, όποιος την παραβίαζε θα είχε κυρώσεις. Η Ελλάδα προσφάτως καταδικάστηκε. Γιαυτό ο Κώστας Καραμανλής έκανε στο Βουκουρέστι ένα ευφυή ελιγμό. Δεν μπορούσε να ασκήσει βέτο και ο Σαρκοζί είπε ας το αφήσουμε το όλο θέμα.

Μια διεθνή συμφωνία, έχει πει ο κ. Βενιζέλος, είπε θα έχει ισχύ. Με την ενδιάμεση συμφωνία πορευόμαστε. Ας κρίνουμε τι δίνει σταθερότητα στα Βαλκάνια για να έχουμε ανοικτά τα μάτια μας προς Ανατολάς. Πέρασαν πολλά χρόνια και ο ελληνικός λαός δεν έχει πλήρη γνώση, όπως λέει ο Προκόπης Παυλόπουλος. Μετά την τραγωδία της Κύπρου από την άφρονα δεξιά, ήρθε η κρίσιμη τριετία 1989 – 92 όπου ήμασταν απόντες από τα Βαλκάνια, ασχολούμασταν με κουτσομπολιά, χλευάζαμε και λέγαμε ότι δε θα υπάρχει κρατίδιο σε λίγο χρόνια. Υπήρχε μια άποψη ότι δεν αγγίζεις τα θέματα. Όμως τώρα είμαστε στην εποχή  των υβριδικών πολέμων. Είναι άλλος ο κόσμος, άλλη η  ΕΕ των πολλών ταχυτήτων, του χάσματος βορρά νότου, του Ισραήλ που ανησυχεί, των ΗΠΑ που δεν ξέρουμε τι θα κάνουν. Μην αφήνουμε την Τουρκία να «σουνιτοποιεί» τα Βαλκάνια, να ανοίγει τράπεζες, να αλωνίζει.

Για τα συλλαλητήρια έχω πει ότι η διαμαρτυρία αν έχει και πολιτικό επιχείρημα, είναι απολύτως σεβαστή. Σέβομαι ασφαλώς και το συναίσθημα.

Για εθνική συνεννόηση, οικονομία…

Μακάρι να μπορούσαμε να συνεννοηθούμε. Στα θέματα τα εθνικά και στα θέματα παραγωγικής ανασυγκρότησης υπάρχει πεδίο συνεννόησης. Αλλά μας ταλαιπωρεί μια κακοδαιμονία. Θυμηθείτε τι έγινε με τον Γ. Παπανδρέου και με τον Α. Σαμαρά. Θυμηθείτε τι έγινε όταν έριξε την πετσέτα ο κ. Κώστας Καραμανλής.

Για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις. Έως ότου κλείσει ο 8ετής εφιάλτης πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους. Μετά τον Αύγουστο έχουμε άλλο σκηνικό. Δε θα βγουν τα πουλιά να κελαηδούν, θα έχουμε όμως κάποιο χώρο. Και πιστεύω ότι σε ένα θετικό πλαίσιο θα δούμε ξανά κάποια πράγματα. Οι εξαγωγές πάνε καλά, δε φτάνει, ο τουρισμός πάει καλά δε φτάνει. Χρειαζόμαστε ενέσεις ρευστότητας, επενδύσεις, ψυχολογία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά 3,5 χρόνια, θα αναμετρηθεί με τους ψηφοφόρους που θα κρίνουν τις δικές του ευθύνες στο τέλος της θητείας. Ευθύνες εξάλλου έχουμε όλοι. Ας δούμε όμως όλα αυτά τα χρόνια ποιος κυβέρνησε, ποιος έχει τη μεγάλη ευθύνη. Σε αυτή της τη μορφή η ΝΔ κυβερνά από το 1974. Παρέδωσε διαφορά, ένα σάπιο, παρασιτικό παραγωγικό μοντέλο, χρέος, διακοποδάνεια, Panama Papers και όλα τα συναφή.

Στο τέλος θα κριθούμε όλοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter