image Ας κρίνουμε τι δίνει σταθερότητα στα Βαλκάνια για να έχουμε ανοικτά τα μάτια προς Ανατολάς -στο Blue Sky image Αν αρθεί εθνικά επωφελώς ένα αδιέξοδο 25 ετών, θα επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας στην εθνική ανάταξη -στο Real FM

Δεν είναι δυνατό να επιτρέψουμε το έγκλημα στα Άγραφα με τις ανεμογεννήτριες -στην Ολομέλεια

Στη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορούσε το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό μίλησε στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης:

Νομίζω ότι κάθε εχέφρων πολίτης που γνωρίζει σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα και σε ποια βρέθηκε το 2010, αθωράκιστη όχι μόνο δημοσιονομικά και οικονομικά αλλά και σαν παραγωγική συγκρότηση, δεν αμφισβητεί ότι για τη λελογισμένη ανάπτυξη, την αειφορία αυτής της χώρας, τη βιωσιμότητα της οικονομίας της και την αντοχή της στις διεθνείς κρίσεις, απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Και αυτές, δυστυχώς, στα χρόνια της επίπλαστης ή της υπαρκτής ευημερίας, στα χρόνια των μεγάλων ρυθμών ανάπτυξης με όποιους τρόπους αυτοί επιτυγχάνοντο, λείπουν.

Λείπει ένα συνολικό κανονιστικό πλαίσιο που θα είναι απλό, σαφές, λειτουργικό και σταθερό, προσαρμοσμένο στις νέες ανάγκες. Ένα πλαίσιο το οποίο θα επέτρεπε την υγιή ανάπτυξη των εγχώριων δυνάμεων: των ντόπιων επενδυτών, επαγγελματιών και επιχειρηματιών αλλά παράλληλα ένα περιβάλλον το οποίο θα προσελκύει τις σοβαρές και υγιείς από το εξωτερικό.

Ούτε στο χωροταξικό σχεδιασμό και στην χάραξη ζωνών οικισμού, βιομηχανίας, βιοτεχνίας και αγροτικής παραγωγής είχαν γίνει μεγάλα βήματα. Το κτηματολόγιο μετά από 20 χρόνια έχει φτάσει στο 20 – 25% της καλύψεως κτηματογράφησης της χώρας. Το δασολόγιο ολοκληρώθηκε πέρυσι από πλευράς νομοθέτησης και ευτυχώς προχωράει γοργά. Το φορολογικό σύστημα δυστυχώς είναι απαρχαιωμένο, με ένα σύστημα τεκμηρίων το οποίο σε κατάσταση κοινωνικού μετασχηματισμού πλήττει ακόμη τους ασθενείς και τους επισφαλείς.

Είμαστε όμως επίσης αρνητικοί πρωταθλητές (σύμφωνα με την  ετήσια έκθεση της Κομισιόν που εκδόθηκε πριν από μία εβδομάδα) και στην απονομή δικαιοσύνης. Έχει και αυτή σχέση, προφανώς, με την ομαλότητα όχι μόνο του κοινωνικού βίου αλλά και του οικονομικού. Έχουμε δεκαπλάσιους και εικοσαπλάσιους χρόνους στην απονομή δικαιοσύνης, στο να τελεσιδικήσει δηλαδή μία υπόθεση, συγκριτικά με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό είναι περίπου το πλαίσιο οικονομικού και παραγωγικού βίου στη χώρα και έτσι αθωράκιστη, ασπόνδυλη βρέθηκε αυτή στη διεθνή κρίση του 2008-9 και κατέρρευσε.

Το  περιβάλλον δεν είναι ρομαντική ουτοπία, αλλά ουσιαστικό, με οικονομική αξία κεφάλαιο για τις οικονομίες και τις κοινωνίες. Ένα αναντικατάστατο αποθετήριο ζωής.

Μέγα έγκλημα στα Άγραφα

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στους υπουργούς για την μαζική εγκατάσταση των μεγαλύτερων ανεμογεννητριών που έχουν γίνει ποτέ σε ελληνικό έδαφος στις κορυφές των Αγράφων, στη νότια απόληξη της Πίνδου, στα πιο απάτητα βουνά του ελληνισμού, στην ψυχή του ελληνισμού, στον αυχένα της Νιάλας που αποτελεί ορόσημο για το νεότερο ελληνισμό -εκεί που συναντήθηκε ο κυβερνητικός στρατός με τους αντάρτες το 1947.

Στα 1800 μέτρα, σε αλπικά λιβάδια εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες ύψους 180 μέτρων για τις οποίες απαιτούνται δρόμοι, χωματουργικά, έδρανα, εργασίες κατασκευής και δίκτυο πυλώνων υψηλής τάσης στα οποία θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα ένα από τα πολυτιμότερα αποθετήρια συνολικά της ελληνικής χερσονήσου. Προσφάτως ενημερώθηκα για αυτό το σχέδιο. Είναι ενήμερες πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικές κοινότητες οι οποίες έχουν ξεσηκωθεί, είναι ενήμεροι βουλευτές των περιοχών της Ευρυτανίας και της Καρδίτσας. Θέλω να επιστήσω την προσοχή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για αυτό το εν εξελίξει και εν δυνάμει μέγα έγκλημα εις βάρος ενός μεγάλου οικοσυστήματος.

Να πάψει το μαύρο εμπόριο χαρτιών

Μία τελευταία παρατήρηση επί του νομοσχεδίου. Εκφράστηκε το αίτημα δια μακρόν στην επιτροπή από τους φορείς και από βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον τρόπο διαχείρισης των βιοκαυσίμων και την εισαγωγή στο σύστημα παραγωγής βιοντίζελ των ανακυκλωμένων τηγανέλαιων. O υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα παραθυράκι το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους επιτήδειους να κάνουν εμπόριο υπαρκτών ή ανύπαρκτων αποθεμάτων και εμπόριο χαρτιών και να υποβάλουν αδιάθετα υπόλοιπα από περασμένες χρονιές στη νέα χρονιά. Το αναγνώρισε αυτό ο υπουργός κ. Σταθάκης. Είχε ένα επιχείρημα: τι θα κάνουμε τα αδιάθετα. Θα τα οδηγήσουμε σε καταστροφή με τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος;

Η απάντηση προφανώς είναι ότι πουθενά στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο δεν καταστρέφονται τα συλλεγέντα τηγανέλαια. Πωλούνται απλώς σε τιμή χαμηλότερη από την εγγυημένη.

Αν λοιπόν αναπτυξιακή ορθή πολιτική από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργήσει το κανονιστικό πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει καθαρό ανταγωνισμό χωρίς αθέμιτα μέσα, χωρίς λαμόγια που θα τρυπώνουν και θα ανακυκλώνουν χαρτιά χωρίς υπαρκτά αποθέματα, θα πρέπει να τηρηθούν οι όροι της κατανομής: Να εξαντλούνται μόνο τα συλλεγέντα τηγανέλαια από την κατανομή κάθε έτους και αν κάποιος ήταν πολύ δραστήριος και συνέλεξε μεγαλύτερα αποθέματα να τα πωλήσει στο εμπόριο με τη χαμηλότερη, μη εγγυημένη τιμή.

Είναι πάρα πολύ απλά τα πράγματα. Κανείς δεν πρόκειται να καταστρέψει τίποτα. Απλώς θα καταστραφεί το εμπόριο χαρτιών. Ας το κάνει αυτό, ας μεριμνήσει ο υπουργός σε δεύτερο χρόνο να διορθώσει τη νομοθέτηση και την παλιά Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία αφήνει αυτή την ασάφεια και παραθυράκια.

Δεν πρέπει να μείνει καμία χαραμάδα, καμία υπόνοια, καμία σκιά ότι επειδή δεν έχουμε καλό ελεγκτικό μηχανισμό ως κράτος τα αφήνουμε ασαφή και ό,τι γίνει.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter