Δεν είναι δυνατό να επιτρέψουμε το έγκλημα στα Άγραφα με τις ανεμογεννήτριες -στην Ολομέλεια image Επενδυτικό περιβάλλον σημαίνει σοβαρό κράτος

Αν αρθεί εθνικά επωφελώς ένα αδιέξοδο 25 ετών, θα επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας στην εθνική ανάταξη -στο Real FM

Στον Real 97.8 FΜ, μίλησε με τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Θεωρείτε ότι μία συμφωνία που θα είναι επωφελής για τα εθνικά μας συμφέροντα θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή με οριακή ή ευρεία πλειοψηφία;

Πρέπει καταρχάς να δούμε τη συμφωνία όταν έρθει στην κρίση της Βουλής. Εκεί ο καθένας θα αναλάβει την προσωπική και ιστορική του ευθύνη, έναντι των πολιτών και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αν κάποιος κρίνει ότι είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος να αρθεί ένα αδιέξοδο 25 ετών στο πλαίσιο της κοινά αποδεκτής εθνικής λύσης, θα πράξει αναλόγως. Αν κάποιος νομίζει ότι έχει δική του εθνική λύση και δικό του εθνικό πακέτο ας αναλάβει και αυτός την ευθύνη του.

Θεωρώ ότι θα υπάρξει ικανή πλειοψηφία διότι όλοι θα σταθμίσουν την ιστορική στιγμή, την ιστορική ευκαιρία και την ποιότητα της λύσης, την οποία φυσικά μένει να διαπιστώσουμε. Εύχομαι και ελπίζω να πάει καλά για να συγκεντρώσουμε πλέον τις δυνάμεις μας στη μεγάλη προσπάθεια εθνικής ανάταξης και στη διαρκή προσπάθεια να είμαστε σταθεροί και σεβαστοί από όλους τους γείτονες -και από τον γείτονα στα ανατολικά μας.

Είναι αλήθεια ότι είχε δεχθεί καταρχήν η κυβέρνηση το όνομα Μακεδονία του Ίλιντεν;

Ο όρος αυτός δεν έγινε δεκτός ποτέ, σε κανένα στάδιο και σε κανένα βαθμό σοβαρότητας. Αυτό φάνηκε από τις δημόσιες πληροφορίες και από τις στήλες των έμπειρων δημοσιογράφων του πολιτικού και διπλωματικού ρεπορτάζ. Δεν χρειάζεται να επανερχόμαστε σε αυτό το θέμα.

Χρειάζεται όμως να επανέλθουμε στην επίλυση του ζητήματος με σοβαρότητα, ψυχραιμία και με αίσθηση του μεγέθους και της ισχύος που έχει η χώρα μας στη βαλκανική και στην ευρύτερη περιοχή. Με εκτίμηση πάντα των συμφερόντων της, διαφυλάσσοντας και θωρακίζοντας το μέλλον, το αδιέξοδο πρέπει να αρθεί.

Δεν είμαστε σε θέση -ούτε φυσικά θέλουμε- να καταργήσουμε τις βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου σε ζητήματα αυτοπροσδιορισμού. Η διεθνής και συνταγματική κατοχύρωση αυτών των οποίων επιδιώκουμε θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία, όταν η de facto κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Όσο για το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, αυτό αναθεωρήθηκε με την ενδιάμεση συμφωνία και το πακέτο Πινέιρο, και η εκτίμησή μου είναι ότι σήμερα περιλαμβάνει σχεδόν ό,τι γράφουν τα Συντάγματα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η ΝΔ κατηγορεί σφοδρά την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η αριστερά ήταν πάντα σταθερή, ανοιχτή και προοδευτική για τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας. Στο δε Μακεδονικό έχει ξεκάθαρες θέσεις, τολμηρές και κόντρα στον οίστρο που είχε καταλάβει μέγα μέρος του λαού μας τη δεκαετία του ‘90. Αν θέλουμε να βρούμε στιγμές ευθύνης και στιγμές ελαφρότητας και πώς εγκλωβιστήκαμε στο Μακεδονικό πρέπει να ανατρέξουμε στο 1992. Τότε, έμπειροι διπλωμάτες και πολιτικοί αντελήφθησαν την ιστορική χαραμάδα, τη μοναδική που άνοιξε με την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και την ανάδυση νέων κρατών, αντελήφθησαν με ποιο τρόπο θα κατορθώναμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας και να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν το κάναμε. Από την διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών η οποία απέβη αδιέξοδη η κα Παπαρήγα και η κα Δαμανάκη θα μπορούσαν να μας πουν τι διημείφθη. Εν πάση περιπτώσει αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι εγκλωβιστήκαμε, γίναμε μέρος ενός προβλήματος το οποίο δεν μας άξιζε. Και παρουσιάζεται εκ νέου σε αυτή τη φάση μία σύμπλευση συμφερόντων πρόσφορη για να προχωρήσουμε. Των εθνικών μας συμφερόντων,των συμφερόντων της ΠΓΔΜ και να είμαστε ειλικρινείς και όχι υποκριτές και των συμφερόντων του διεθνούς παράγοντα ο  οποίος θέλει μία κατάσταση σταθερότητας στην περιοχή.

Βλέπετε λύση σύντομα;

Νομίζω ότι σε πρώτο βαθμό η συμφωνία μπορεί να είναι κοντά. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι τις μεγάλες δυσκολίες τις έχει ο γείτονας. Αυτός είναι πολιτικά εύθραυστος, αυτός πέρασε μία τεράστια περιπέτεια αστάθειας το περασμένο καλοκαίρι και αυτός πρέπει να επουλώσει τις πληγές μιας δεκαετούς εθνικιστικής υστερίας των χρόνων του Γκρούεφσκι. Εμείς είμαστε αρκετά πιο ήρεμοι. Δεν είμαστε στην εποχή του Γούναρη και του Βενιζέλου, ευτυχώς. Ελπίζω ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει διαβάσει την ιστορία του πρώιμου εικοστού αιώνα παρότι δεν είχε γεννηθεί τότε. Δεν είμαστε στην εποχή του διχασμού.

==

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του σταθμού και ακούστε εδώ ολόκληρο το ηχητικό της συνέντευξης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter