image Υπάρχει μια μεγάλη σιωπηρή δημοκρατική πλειοψηφία -στο Κόκκινο image Ζούμε την «ορμπανοποίηση» της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής -στο Πρώτο Πρόγραμμα

Στα νησιά στηρίχθηκε διαχρονικά ο ελληνισμός -στην Ολομέλεια

Στην Ολομέλεια, στη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας περί «Μεταφορικού Ισοδύναμου» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης:

Έχοντας καταγωγή και από τους δύο γονείς μου από το Αρχιπέλαγος, και έχοντας περάσει τα παιδικά μου χρόνια στα νησιά, δεν μπορώ παρά να χαρώ για τα μέτρα, τη βοήθεια, τη μέριμνα, την επικούρηση στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών. Για το ότι επιτέλους με κάποιους όρους, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάει η χώρα μας γίνεται συζήτηση και αναπτύσσεται στοχασμός πάνω σε βασικές έννοιες όπως λ.χ. ο νησιωτικός χαρακτήρας.

Όχι μόνο τουριστική ανάπτυξη

Επιτέλους, με κάποιους τρόπους μπαίνει ξανά στη συζήτηση ότι τα νησιά, δεν προορίζονται μόνο για τουριστική ανάπτυξη. Είναι τόποι στους οποίους στηρίχτηκε διαχρονικά ο ελληνισμός. Είναι τόποι στους οποίους γεννήθηκε πολιτισμός. Είναι τόποι στους οποίους ακόμη αναπαράγεται η Ελλάδα, οι Έλληνες, το πνεύμα τους, η ελευθερία, ο κοσμοπολιτισμός, τα γράμματα, το εμπόριο.

Μ’ αυτή τη νομοθέτηση εισάγεται το σκεπτικό -το οποίο μεν εισάγει η κυβέρνηση, αλλά είδα κι αρκετούς βουλευτές από τα άλλα κόμματα να υιοθετούν- ότι τα νησιά είναι τόποι στους οποίους εργάζονται άνθρωποι με συγκεκριμένες ανάγκες, άνθρωποι που διδάσκουν γράμματα τα παιδιά, άνθρωποι που φροντίζουν για την υγεία των κατοίκων, πυροσβέστες, λιμενικοί, δημόσιοι λειτουργοί, πλάι σε κτηνοτρόφους, γεωργούς, μελισσοκόμους, ψαράδες.

Αυτοί οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι δημόσιοι λειτουργοί αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα μεταφοράς και διαβίωσης. Μ’ αυτή τη νομοθέτηση προσφέρουμε μια βοήθεια στις μετακινήσεις. Η συζήτηση που ανοίγει για το μεταφορικό ισοδύναμο αφορά το πώς έμπρακτα, μόνιμα και σταθερά θα βοηθήσουμε τη νησιωτική Ελλάδα.

Μ’ αυτήν την αφορμή αξίζει να σκεφτούμε μεγάλους στοχαστές όπως τον πρόσφατα εκλιπόντα ιστορικό Σπύρο Ασδραχά, με καταγωγή από τη Λευκάδα και το μνημειώδες έργο του τη δεκαετία του 1980 για τη φύση του Αρχιπελάγους. Ο Ασδραχάς περιέγραψε τη νησιωτική Ελλάδα ως μια μεγάλη υδάτινη πόλη, μια διάσπαρτη πόλη, στην οποία οι δρόμοι είναι τα καράβια.

Αυτό είναι το βαθύτερο νόημα του μεταφορικού ισοδύναμου με όρους ιστορίας, με όρους βαθύτερης κατανόησης της Ελλάδας των ακτογραμμών και των νησιών. Η ίδια η λέξη «νησί», με αρχαιότατη ελληνική ρίζα, είναι η μόνη σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες που δεν εννοεί το νησί ως απομονωμένο, αλλά ως κάτι που κολυμπά, από το ρήμα «νήχω». Δεν είναι «isola», δεν είναι «island», διότι όλο το Αρχιπέλαγος είναι ο τόπος στον οποίο γεννιέται πολιτισμός, κουλτούρα, προσέγγιση, μεταφορά αλφαβήτου, μεταφορά των μετάλλων, μεταφορά του κρασιού. Είναι ο δρόμος ο διαρκής μέσω του οποίου γεννιέται πολιτισμός σε όλη τη Μεσόγειο.

Αποστασίες

Σε ό,τι αφορά αυτά που ακούστηκαν στη Βουλή και τα κουβεντιάζει και ο κόσμος, για το αν θα έχουμε αποστασίες, αν έχουμε αποστάτες, αν έχουμε μετακινήσεις, αν έχουμε αναταραχή, κατά τη δική μου ανάγνωση συνωμοσίες και επιχειρηματικά συμφέροντα πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν.

Ναι, υπάρχουν επιχειρηματίες που δεν θέλουν μία Ελλάδα της διαφάνειας, της ισονομίας και της προκοπής. Θέλουν μία Ελλάδα, έναν χώρο όπου θα ανθεί η διαπλοκή, το συμφέρον και οι μέθοδοι της μαφίας. Αυτοί οι επιχειρηματίες προφανώς δεν θέλουν μία κυβέρνηση που βάζει άλλους κανόνες και προσπαθεί να πολιτευτεί με άλλους τρόπους, σε μια ιστορική περίοδο που επιβάλλεται να φύγουμε από τα όποια παλιά. Και έχουμε δει -και φυσικά αποκηρύσσουμε όλες αυτές τις μεθόδους- από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα κάποιους ολιγάρχες να προσπαθούν να παράγουν πολιτική, να παράγουν χειραγώγηση μαζών και ανθρώπων μέσω ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών, μέσω τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων.

Έχουν συμβεί αυτά. Έχουν συζητηθεί και στη Βουλή επανειλημμένως. Έχουν ροκανίσει κυβερνήσεις, κυβερνητικές πλειοψηφίες, έχουν ρίξει κυβερνήσεις, έχουν σφραγίσει το τέλος της δεκαετίας του ’80 και του ’90. Εδώ σε αυτήν την αίθουσα πρωθυπουργός αποκαλούσε άλλον πρώην πρωθυπουργό «αρχιερέα της διαπλοκής». Εδώ έχουν ειπωθεί. Έχουν συμβεί.

Δεν είμαστε, λοιπόν, ούτε αθώοι, ούτε ανυποψίαστοι, ούτε άμοιροι ευθυνών όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το μέλλον που σχεδιάζουμε και τη χώρα και το πολίτευμα και το δημόσιο βίο που επεξεργαζόμαστε εδώ.

Αυτό που θα έλεγα εγώ, χωρίς να έχω καμία διάθεση να κάνω λογοπαίγνια, είναι να μετατοπίσουμε τη συζήτηση από την αποστασία σε αυτό το οποίο συμβαίνει εδώ. Δεν υπάρχουν αποστάτες μόνον. Υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι παίρνουν αποστάσεις από το ιστορικό καθήκον που είναι ένα αυτήν τη στιγμή: Στη μεταμνημονιακή Ελλάδα το καθήκον λέγεται εθνική ανοικοδόμηση, παραγωγική ανοικοδόμηση, κοινωνική ανασυγκρότηση, να δώσουμε ξανά τη δυνατότητα στην ελληνική κοινωνία να οικοδομήσει όρους υγιούς κοινωνικής αναπαραγωγής. Να δώσουμε σχέδιο και ελπίδα στις νεότερες γενιές, κουράγιο και αυτοπεποίθηση στους ωριμότερους, αυτούς που τους έπληξε περισσότερο από όλους η κρίση. Και να δώσουμε κυρίως το μήνυμα στους συμπατριώτες μας και μέσω αυτών ένα μήνυμα στις γειτονικές μας χώρες, τις περισσότερο ή λιγότερο φιλικές, ότι η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, δεν είναι μόνη της. Πλέει και συμπλέει με τους άλλους.

Νησί που κολυμπάει

Και ξαναγυρνάμε σε αυτό το μήνυμα που μας έδωσαν ο Σπύρος Ασδραχάς και οι αρχαίοι συγγραφείς και οι ποιητές του εικοστού αιώνα: Η Ελλάδα είναι ένα νησί που κολυμπάει, ένα νησί που πλέει. Τα βαπόρια είναι οι δρόμοι της. Δεν είναι απομονωμένος τόπος, στον οποίο επικρατεί η έρις, η μικροψυχία και η μοχθηρία.

Με αυτά τα λόγια ευχαριστώ και τους συναδέλφους που κοπίασαν και τους κυβερνητικούς που έφτιαξαν αυτό το πρόπλασμα μίας νέας πολιτικής για την Ελλάδα, μιας νέας πολιτικής για τον νησιωτισμό και τη νέα εποχή, που μας τραβάει από το μανίκι.

Εκφράζω επίσης τις ευχαριστίες προς τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης, η οποία, παρ’ όλη τη θεμιτή κριτική, συμπράττει και ψηφίζει αυτό το νομοσχέδιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.