image Νέο δημοσιονομικό πλαίσιο ΕΕ 2021-2027: ασύλληπτη μετατόπιση πόρων στην πολεμική βιομηχανία image Βαθιά αντιευρωπαϊκή στάση η ένσταση για το ΦΠΑ των νησιών -στην ΕΡΤ

Για το «νέο δεξιό κόμμα»: Πού βρίσκονται σήμερα τα πρωτοπαλίκαρα του ΛΑΟΣ;

Στην πρωινή ενημερωτική ζώνη του Real fm και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη  μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Β΄Αθηνών Νίκος Ξυδάκης. Ρωτήθηκε:

  • Για βουλευτική τροπολογία που προβλέπει την πρώτη φορά ταυτόχρονη διενέργεια δημοτικών, περιφερειακών και ευρωεκλογών:

Τότε έπρεπε να γίνουν, άρα επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Μάλλον η βουλευτική τροπολογία θα γίνει αποδεκτή. Συνήθως οι βουλευτικές τροπολογίες έχουν μια ευελιξία γιατί δεν έχουν χρονοτριβή από το ΓΛΚ.

  • Για σχέδιο νόμου «Κλεισθένη»

Κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση συναντά επιφυλάξεις και αντιρρήσεις και μαζί με τις θετικές αλλαγές προκαλεί και δυσκολίες. Τις βλέπει μια κυβέρνηση σε βάθος χρόνου και εφόσον χρειαστεί, κάνει αλλαγές. Το είδαμε και στον Καποδίστρια και στον Καλλικράτη με τις συνενώσεις δήμων. Και στους δύο μεγάλους νόμους χρειάστηκε χρόνος για να αφομοιωθούν, προκλήθηκαν αντιδράσεις  και πολλά διορθώθηκαν.

  • Για φοροαπαλλαγές

Νομίζω ότι τα έχουμε πει ξανά όλο αυτό τον καιρό.  Τα ίδια έχουν διατυπωθεί με κάποιους τρόπους από την κυβέρνηση. Γνωρίζουμε ότι μια από τις στρατηγικές αυτής της δημοσιονομικής αναδιάρθρωσης είναι να  μπορείς να δημιουργήσεις δημοσιονομικό χώρο και στη συνέχεια να ανακουφίσεις στρώματα που έχουν πληγεί.

Ο κ. Μητσοτάκης λέει κάποια μαγικά, ότι θα έλθουν ξένες επενδύσεις γιατί ο ίδιος είναι φιλικός… Πρώτο μαγικό λοιπόν, «θα έλθουν 100 δις επενδύσεις»… Πώς; με ένα road show ίσως; Δεύτερο μαγικό «θα μειώσει τους φόρους» και τρίτο μαγικό «θα μειώσει τις δαπάνες».

Οι δανειστές ξέρουν ότι έχουμε φτάσει σε οριακά σημεία στις δαπάνες, ήδη από το 2012 όταν εξαιτίας και των τιμών το επίπεδο υλικών στα νοσοκομεία είχε φτάσει σε οριακό σημείο. Φαίνεται ότι τα τρία τελευταία χρόνια έγινε μεταφορά πόρων στο σύστημα Υγείας και Εκπαίδευσης και η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Στα νοσοκομεία για παράδειγμα η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι μια πενταετία πριν, χωρίς να υπάρχουν μαγικές εικόνες. Το επιβεβαιώνει και η Στατιστική Αρχή με τους δείκτες της. Από πού θα μειώσουμε λοιπόν τις δαπάνες; Από την Υγεία ή την Εκπαίδευση;

  • Για εργασιακά

Η αγορά θέλει κάποιους κανόνες και ρυθμίσεις. Όταν κόπηκε ο κατώτατος μισθός έγιναν δυο παρατηρήσεις από τον ίδιο τον ΣΕΒ. Ότι είναι εκτός «οικονομικού» πνεύματος να κόβει το κράτος μηχανιστικά το μισθό κι ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι το μισθολογικό κόστος, αλλά ότι  π.χ. δεν υπάρχει παραγωγική διαδικασία με εξαγωγικό προσανατολισμό, ότι το  τραπεζικό σύστημα είναι καχεκτικό και άλλα πολλά.

Ξέρουμε ότι κάθε αύξηση του μισθού, έστω και μικρή, τονώνει την ενεργό ζήτηση και την οικονομία. Θα τονώσει τους πάντες και ψυχολογικά αλλά και λόγω της αυξημένης ζήτησης. Το ίδιο η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η πάταξη της μαύρης εργασίας, όπως βρίσκονται στο σκληρό πυρήνα των οικονομιών της βόρειας Ευρώπης.

  • «Νέο δεξιό κόμμα»

Είναι απλό να δούμε τι συμβαίνει. Ας δούμε τι έγινε και ποιος ωφελήθηκε από τη δημιουργία του ΛΑΟΣ, του υπογείου της «δεξιάς πολυκατοικίας». Τα πρωτοπαλίκαρα του ΛΑΟΣ βλέπουμε πού βρίσκονται σήμερα.

Είναι πάντως δυσοίωνο να βλέπουμε όλη αυτή τη ακροδεξιά στροφή, το ρατσισμό την ξενοφοβία. Ως και την «ορμπανοποίηση» της γερμανικής πολιτικής ζωής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.