image Για το «νέο δεξιό κόμμα»: Πού βρίσκονται σήμερα τα πρωτοπαλίκαρα του ΛΑΟΣ; image Ποια είναι η δεξιά στην Ελλάδα; Ο κ. Μπαλτάκος;

Βαθιά αντιευρωπαϊκή στάση η ένσταση για το ΦΠΑ των νησιών -στην ΕΡΤ

Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρώτη Είδηση» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Β΄Αθηνών Νίκος Ξυδάκης. Μαζί ήταν και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

  • Αποτίμηση της συνάντησης Τσίπρα Ερντογάν

Με βάση τα όσα είπε δημοσίως ο πρωθυπουργός υπήρξε ένα κλίμα συνεννόησης. Το ζήτημα ετέθη στη θεσμική του βάση. Το αίτημα είναι να απαγγελθεί κατηγορητήριο. Το μέγα σκάνδαλο είναι ότι η γείτονας κρατάει δύο ανθρώπους χωρίς να τους λέει γιατί τους κρατάει. Αυτό είναι αδιανόητο.

Όσον αφορά τη γενική μας μέριμνα με την Τουρκία αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι έχουμε μια Τουρκία δύσκολη με κλιμακούμενη επιθετικότητα τα τελευταία χρόνια τόσο απέναντι στη χώρα μας όσο και απέναντι στο συμμαχικό μπλοκ, στο οποίο κατά παράδοση ανήκει σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο.

Αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι πώς τα δικά μας συμφέροντα -όχι μόνο τα κεκτημένα αλλά και τα μακροπρόθεσμα- θα μπορέσουν να διασφαλιστούν. Ο ρόλος που μπορούμε να παίξουμε στους ενεργειακούς και εμπορικούς δρόμους της Μεσογείου, ο ρόλος μας σε μία Βαλκανική σταθερότητας και συνεργασίας και όχι σε μία Βαλκανική μοχλευμένη πολλαπλώς από διάφορες ξένες δυνάμεις.

Όσον αφορά τις αψιμαχίες μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ας τις ερμηνεύσει ο καθένας. Είναι λάθος να δίνουμε στον ελληνικό λαό ένα μήνυμα μικροκαυγά πάνω στα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής υπάρχουν κανόνες και δεσμεύσεις αυτοσυγκράτησης σε όσους πολιτικούς θέλουν να λέγονται ότι είναι σοβαροί.

  • Για τη μετά το μνημόνιο εποχή

Πρέπει να βλέπουμε τις μεγάλες μεταβάσεις, την έξοδο από τα μνημόνια και την είσοδό μας σε μία άλλη εποχή την οποία θεωρώ εξίσου δύσκολη αν όχι δυσκολότερη. Και αυτό γιατί θα χρειαστούν ιδέες, κέφι και φαντασία. Αλλά και νέοι άνθρωποι για να προχωρήσουμε. Η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες απειλές: δεν είναι μόνο η έλλειψη αυτοπεποίθησης, είναι ο σταθερός δημογραφικός μαρασμός ο οποίος σε προβολές μερικών δεκαετιών θα μας έχει μετατρέψει σε ένα μικρό κράτος της ΕΕ. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα στα οποία πρέπει ο ελληνικός λαός να μας τραβάει από το αυτί εμάς τους πολιτικούς να συζητήσουμε και να βάζουμε θεμέλια για λύσεις.

  • Όσον αφορά το περιστατικό με τους ρώσους διπλωμάτες

Οποιαδήποτε ένταση σε διπλωματικές σχέσεις ιδιαίτερα με μεγάλες χώρες με τις οποίες έχουμε παραδοσιακά καλές σχέσεις δεν πρέπει να υπάρχει. Αλλά αυτό που επίσης δεν πρέπει να γίνεται, είναι να θίγεται το εθνικό συμφέρον ή να δρα κάποιος υπονομευτικά ως προς την εθνική μας κυριαρχία.

Από κει και πέρα νομίζω δεν θα οδηγηθούμε σε ρήξη. Σε κάποιο σημείο πρέπει να γίνονται και αυτά. Είναι άλλα τα συμφέροντα της Ρωσίας στη βαλκανική από τον 18ο αιώνα και άλλα της Ελλάδας τον 21ο αιώνα. Με κάποιους τρόπους πρέπει να δοθεί ένα περίγραμμα στους Ρώσους και στους Τούρκους ή στους Σαουδάραβες και στους σαλαφιστές, σε οποιονδήποτε νομίζει ότι μπορεί να περιφέρεται και να στήνει δικά του μαγαζιά υπονομεύοντας τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Η Ελλάδα είναι μακράν η μεγαλύτερη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική δύναμη στα Βαλκάνια και όταν διακυβεύονται τα ζωτικά της συμφέροντα πρέπει να δίνει απάντηση. Ζούμε με  τους γείτονές μας εδώ 10-15 αιώνες  και θα ζούμε κι άλλους αιώνες μπροστά.

  • Για την απόφαση του  Eurogroup για το ΦΠΑ νησιών

Είναι θλιβερό για κάθε Έλληνα που προσβλέπει στην Ευρώπη, με την κριτική του έστω, με τον σκεπτικισμό του, να βλέπει ότι στο μεγάλο θέμα -το προσφυγικό- η Ελλάδα έχει λειτουργήσει ως λιμενοβραχίονας, ως μαξιλάρι για την ΕΕ και να έχουμε μια τέτοια συμπεριφορά και απόφαση για 28 εκατομμύρια ευρώ στα πέντε ακριτικά νησιά, στα νησιά υποδοχής. Είναι μία ιταμή στάση.

Είχε ζητηθεί στο παρελθόν μαζί με τον Ρέντζι να μην προσμετρηθούν οι προσφυγικές δαπάνες στον υπολογισμό του ελλείμματος. Έγινε άπαξ. Αυτό θα έπρεπε να είναι διαρκής απαίτηση της Ελλάδος. Όχι απαίτηση. Ανάγκη. Όπως θα έπρεπε να εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας που είναι υπέρογκες, ειδικού σκοπού και διαρκούς ανάγκης.

Η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να εξοπλίζεται. Έγινε δεκτό στο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ να μην έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων και συστημάτων ασφαλείας. Αυτή η στάση του Eurogroup για μόλις 28 εκατομμύρια που αντιστοιχούν στον ΦΠΑ των ακριτικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν καταϋποφέρει από το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι στάση βαθιά αντιευρωπαϊκή.

Είναι χαστούκι στο πρόσωπο της Ευρώπης.

  • Για την κατάτμηση της Β΄Αθηνών

Στον Κλεισθένη και στην κατάτμηση της Β’ Αθήνας φάνηκε ότι υπάρχει σύγκλιση. Άρα υπάρχουν σημεία και τομείς στα οποία μπορεί να γίνει συνεννόηση, να γίνουν μερικές μεταρρυθμίσεις.  Φυσικά υπάρχουν. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις θέλουν τόλμη και δεσμεύσεις. Η Β’ Αθηνων δεν είναι μία μείζων μεταρρύθμιση είναι μία αναγκαία μεταρρύθμιση.

Η απλή αναλογική έρχεται σε μία ιστορική στιγμή και θα εκπληρώσει ιστορικές ανάγκες. Είναι πάγια πολιτική και ιδεολογική θέση της αριστεράς από τη δεκαετία του ‘60. Από κει και πέρα όλοι οι μεγάλοι μεταρρυθμιστικοί νόμοι της αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης εν γένει υφίσταται τη βάσανο της πραγματικότητας και διορθώνονται.

Και ο Καποδίστριας ο οποίος έφερε μεγάλη αναστάτωση όταν κατήργησε τις κοινότητες και ο Καλλικράτης αργότερα. Και στον Κλεισθένη θα ακολουθήσουν διορθωτικές κινήσεις και προσαρμογές.  Ιστορικά μετά το 2010- 2012 βλέπουμε ότι πάμε διαρκώς σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Πολύ δύσκολα θα προκύψουν ξανά οι κυβερνήσεις του 45 και του 48% .

Να μάθουμε λοιπόν να συνεργαζόμαστε, να συμβιβαζόμαστε με τη φωνή του αντιπάλου, να υπερασπιζόμαστε τις δικές μας αξίες και να κάνουμε δεσμεύσεις και συγκλίσεις πάνω σε αρχές. Αυτό θα είναι η νέα μεταπολίτευση.

  • Για τη θέση των ΑΝΕΛ στο Μακεδονικό

Συμφωνεί η Μέρκελ με τον Ζεεχόφερ; Σφάζονται. Έτσι συμβαίνει στις δημοκρατίες. Ακόμη και σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό υπάρχει ένας εταίρος ο οποίος διαφωνεί με τον άλλον. Στο τέλος θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει για τη χώρα και αυτό το οποίο ορίζει ο πρωθυπουργός. Αν χρειαστεί, αν θελήσει ο εταίρος να μην υπερψηφίσει ή να αμφισβητήσει  αυτή την κεντρική κυβερνητική και εθνική επιλογή ας το κάνει και η χώρα θα τραβήξει το δρόμο της. Ούτως ή άλλως μπαίνουμε σε ένα προεκλογικό χρόνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.