image Μεταρρυθμιστική τόλμη και πραγματισμός την επόμενη μέρα των μνημονίων -στην Αυγή image Δεν πολώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτοί που έχουν ευθύνες για την ιστορική περιπέτεια και περιμένουν στη γωνία -στο Real FM

Σαν κυβέρνηση πρέπει να πράττεις και σαν κόμμα να εμπνέεις -στην ΕΡΑ

Στην εκπομπή «Ισορροπίες και ανισορροπίες» της ΕΡΑ1 με την Μαρία Γεωργίου και τον Βαγγέλη Παπαδημητρίου μίλησε ο κοινοβολευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

  • Επιδίωξη του πρωθυπουργού με το νέο γραμματέα, αν είναι τελικά ο κύριος Σκουρλέτης, είναι η αναβάθμιση του κόμματος ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο;

Σαφώς και είναι. Ένα πρόσωπο με αυξημένο κύρος στην κοινωνία και στο κόμμα, εάν και εφόσον επιλεγεί ο Πάνος Σκουρλέτης, αυξάνει το ρόλο και την επιρροή του κόμματος, φέρνει πιο κοντά τα μέλη και τους ψηφοφόρους, προσδίδει πολιτικό βάρος.

  • Κάποιοι ήδη κατηγορούν την κυβέρνηση ότι η επιλογή Πάνου Σκουρλέτη σημαίνει και επιλογή μεγάλης ρήξης, πόλωσης και έντασης.

Δεν είναι απαραίτητο αυτό. Νομίζω ότι η στρατηγική  του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ξετυλίγεται, διεκδικεί την ψήφο του προοδευτικού κόσμου, του ευρύτερα κεντροαριστερού όπως διαμορφώθηκε σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης αλλά και τα τελευταία χρόνια, με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στον ηγεμονικό πόλο της Αριστεράς. Αυτόν που τελικά κυβέρνησε. Ο Πάνος Σκουρλέτης κατάγεται από το ΚΚΕ εσωτερικού και την ανανεωτική αριστερά.

  • Το διάγγελμα βέβαια του πρωθυπουργού από την Ιθάκη δεν σηματοδότησε τόσο το άνοιγμα προς την κεντροαριστερό χώρο.

Όταν μιλάει για τον κόσμο της εργασίας και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία σε αυτόν το χώρο αναφέρεται. Είναι αυτός ο κόσμος που εκπροσωπήθηκε από την Αριστερά και το Κέντρο πριν τη δικτατορία και από την Αριστερά και την κεντροαριστερά μετά τη δικτατορία.

  • Κάποιοι σας κατηγορούν ότι επανέρχεστε στην πολιτική επιχειρηματολογία του ‘12, κυρίως όμως του ‘15.

Δεν υπάρχει καμιά «ίδια επιχειρηματολογία». Υπάρχουν κάποιες βασικές ορίζουσες και η ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία της Αριστεράς. Ωστόσο οι συγκυρίες και η πραγματικότητα έχουν αλλάξει πολλές φορές τα χρόνια της κρίσης και είναι φυσικό ένας πολιτικός σχηματισμός ο οποίος αναλαμβάνει κυβερνητική ευθύνη να προσαρμόζεται σε αυτή και να προσπαθεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα και τις ανάγκες του κόσμου που τον ψήφισε και με τον οποίον έχει υπογράψει ένα κοινωνικό συμβόλαιο. Αυτό το συμβόλαιο πρέπει να προσπαθεί διαρκώς να το υλοποιεί και να το αναβαθμίζει.

Μετά την τυπική λήξη των μνημονίων πρέπει και η Αριστερά να ανανεώσει τη φωνή της. Ξεπλήρωσε ένα χρέος, η χώρα βγήκε από τα μνημόνια. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει μπροστά της  μία δύσκολη περίοδο. Να κάνει την ανασυγκρότηση του κράτους, την ανασυγκρότηση της παραγωγής και εμπνεύσει την κοινωνία για ένα καλύτερο μέλλον. Σε αυτή την πορεία πρέπει και ο λόγος της να είναι στιβαρός, προγραμματικός και οι πράξεις της διαρκείς, καθημερινά. Σαν κυβέρνηση πρέπει να πράττεις και σαν κόμμα πρέπει να εμπνέεις.

  • Άρα θα κριθείτε πια από την πράξη;

Οφείλουμε με πρωτοβουλίες, φαντασία και αντανακλαστικά να δούμε τις πραγματικές ανάγκες και να αντιδράσουμε με πράξεις στοχευμένες και γρήγορες. Εποπτεία φυσικά θα υπάρχει αλλά πλέον και ένα άλλο περιθώριο κινήσεων. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι μαζί με την ανακούφιση του κόσμου και την τόνωση της οικονομίας και της ψυχολογίας μέσα στην κοινωνία, να επιτευχθεί ένας πολιτικός λόγος που να εμπνέει τον κόσμο για τις επόμενες μέρες και χρόνια. Αυτή τη στιγμή θα παιχτεί και η πολιτική που θα ακολουθηθεί στη χώρα, αν θα είναι μία πολιτική προκοπής υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη.

  • Με βάση τις πληροφορίες που ακούμε για το τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κάποιοι έχουν αρχίσει να θυμούνται το σύνθημα «Τσοβόλα δώστα όλα».

Δεν μπορώ να δεχτώ ότι είναι προεκλογική παροχή με οποιαδήποτε έννοια η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι είναι τάξιμο και παροχή η αύξηση του κατώτατου μισθού, ένα αίτημα πάγιο των εργαζομένων και ένα μέτρο το οποίο επιβλήθηκε μονομερώς, σκληρά και οριζόντια από τα μνημόνια τα περασμένα χρόνια. Δεν είναι παροχές αυτά,  είναι επαναφορά σε μία τάξη δικαιοσύνης και σεβασμός στα δικαιώματα των εργαζομένων.

  • Μέσα στην εβδομάδα περιμένουμε ανασχηματισμό.  Πιστεύετε ότι θα είναι δομικός;

Δεν το γνωρίζω. Νομίζω ότι σε αυτή την περίοδο το μήνυμα το οποίο πρέπει να δοθεί είναι ότι πρόκειται για μία κυβέρνηση δραστήρια, γρήγορη, αποφασισμένη, η οποία εκτός από έργα παράγει πολιτικό λόγο, έμπνευση και δίνει ένα σήμα. Θα πάμε σε μία πολιτική αντιπαράθεση που είναι αναγκαία και είναι και «θρεπτική» της Δημοκρατίας. Οι συγκρούσεις θα πρέπει να είναι γόνιμες με επιχειρήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.