image Μεταρρυθμιστική τόλμη, τίποτε λιγότερο -στην Εφημερίδα Συντακτών image Δεν χρειάζεται μαθήματα ελευθερίας η Ανενεωτική Αριστερά -στην Ολομέλεια

Ό,τι συνθλίβει τη δημοκρατική ζωή, το εργατικό κίνημα, το Κοινοβούλιο είναι «μια χαρά» για τον καζινοκαπιταλισμό -στην ΕΡΤ

Στην εκπομπή «Άλλη διάσταση» με τον Κώστα Αρβανίτη μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

 • Ποιο είναι το σχόλιο σας για τη ΔΕΘ και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού;

Μίλησε πολύ ζυγισμένα, πολύ ισορροπημένα, προσεκτικά, με μία δόση πραγματισμού. Aπό την άλλη έδειξε να ανοίγει μια πόρτα, μια διέξοδο και ένα δρόμο για το μέλλον.

 • Από δω και πέρα μπορούμε να κρίνουμε την πολιτική του…

Από δω και πέρα θα κριθούν και τα θέματα μιας σχετικά ανεξάρτητης ελληνικής κυβέρνησης. Φεύγουμε από τον στιβαρό κορσέ των μνημονίων. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής σχετικά ελεύθερα. Νομίζω ότι τώρα είναι που χρειάζεται τόλμη για μεταρρυθμίσεις σε τομείς που δεν έχουν να κάνουν άμεσα με δημοσιονομικά αποτελέσματα αλλά επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών, το πώς δουλεύει το κράτος και πώς βλέπουν οι πολίτες το κράτος. Το βλέπουν να δουλεύει για να τους ανακουφίζει; Δουλεύει για να τους βοηθάει: Δουλεύει για να κάνει τη ζωή τους  καλύτερη κάθε μέρα; Ή είναι ένα κράτος βαρύθυμο, μουτρωμένο, ξινό, που τους αποτρέπει να απευθυνθούν σε αυτό; Αυτό είναι μία βασική ερώτηση και νομίζω ότι είναι και από τα βασικά στοιχήματα μιας προοδευτικής κυβέρνησης, να πείσει τον Έλληνα πολίτη ότι η Δημοκρατία είναι λειτουργική, αποτελεσματική, βρίσκεται στο πλάι του, είναι μέρος της καθημερινής ζωής.

 • Προλαβαίνει;

Δεν μπορείς να τα αλλάξεις όλα, αλλά  προλαβαίνεις να δείξεις τη ρότα, να δείξεις την πορεία σου, να δείξεις τη βούλησή σου και να δείξεις ότι σπας αυγά, ότι κάνεις ρήξεις. Ο ελληνικός λαός θέλει να δει την πολιτική τάξη που εξέλεξε να  είναι τολμηρή, να τον αφουγκράζεται και να προχωράει.

 • Στην προκειμένη περίπτωση με ποιους πρέπει να τα βάλει και ταυτόχρονα να έχει και ένα εκλογικό αποτέλεσμα;

Δεν μπορείς να συναρτήσεις τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές  ή την πορεία προς μια μεταρρύθμιση του κράτους η οποία αλλάζει την κοινωνία ουσιαστικά, μόνο με τον εκλογικό ορίζοντα.  Πιστεύω ότι η εκλογική μάχη είναι ένα θέμα αλλά η μεταρρυθμιστική πορεία της Αριστεράς, της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, είναι άλλο. Το ένα έχει ημερομηνία λήξεως τον Οκτώβριο 2019 το άλλο δεν έχει ημερομηνία λήξεως. Είναι μία διαρκής δυναμική  πορεία.

 • Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ή όχι ως προς τον χρόνο των εκλογών; Διίστανται οι απόψεις.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θεσμικό μέρος. Όταν και εφόσον κρίνει ο ίδιος, θα μιλήσει και πολιτικά. Νομίζω ότι εάν βγουν μερικά πράγματα από αυτά που προγραμματίζει και τα οποία λέει δημοσίως, τότε θα φτιάξει ένα πολιτικό μεταμνημονιακό κλίμα που μπορεί να ξεδιπλωθεί και να έχει την αφομοίωση μέσα στον πληθυσμό.

 • Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες τέτοιες ορμής όπως είχαμε και ζήσαμε από ‘12 μέχρι το ‘15;

Είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα τώρα. Δεν έχουμε το φούντωμα του μνημονίου, δεν έχουμε πλατείες, δεν έχουμε ένα κόμμα του 4,7% το οποίο έγινε 36%. Το 2012 με τη μεγάλη έκρηξη άλλαξε λίγο-πολύ ο πολιτικός χάρτης· και θα συνεχίζει να αλλάζει. Τώρα πρωταγωνιστής και πόλος σε όλη τη μεγάλη κεντροαριστερή προοδευτική παράταξη της μεταπολίτευσης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν  το σκεφτόμασταν αυτό το 2009, το 2010 αρχίσαμε να το βάζουμε στο μυαλό μας. Νομίζω ότι έχει αλλάξει η πολιτική γεωγραφία και αυτό το οποίο μπορεί να δείξει τώρα ο Τσίπρας είναι ότι έχει μία κυβέρνηση με την τεχνογνωσία, τον πραγματισμό και τον ρεαλισμό να αλλάξει.

 • Το παραδοσιακό κέντρο της σοσιαλδημοκρατίας, αυτό που δημιούργησε και το μεγάλο ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές. Στην παραδοσιακή Δεξιά ωστόσο δεν έχουμε μεγάλες μετατοπίσεις πληθυσμού, ενδεχομένως μόνο μικρές κινήσεις πιο δεξιά.

Έχει αλλάξει και η Δεξιά. Από  το 2012 έως τώρα το δεξιό εκλογικό σώμα μοιράζεται σε τρία κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία η οποία  έφτασε σε ιστορικά χαμηλά το 2012, τη Χρυσή Αυγή η οποία αντλεί από την ακροδεξιά και τους ΑΝΕΛ που είναι και αυτό δεξιό κόμμα. Ακόμα και η Ένωση Κεντρώων έχει ένα δεξιό κοινό. Η δεξιά πολυκατοικία όπως είχε οριστεί πριν από 15 χρόνια έχει κατακερματιστεί αρκετά.

 • Έχει κατακερματιστεί αρκετά αλλά στην περίπτωση που βασικός εχθρός είναι ο Τσίπρας, οι άνθρωποι συσπειρώνονται.

Αν η πολιτική της μεγάλης συντηρητικής παράταξης η οποία είναι μία παράταξη εξουσίας είναι να φύγει ο Τσίπρας, τότε θα ηττηθεί. Το έκανε με τον Παπανδρέου και ηττήθηκε.  Από το ‘89 που με χίλια ζόρια έκανε μία βραχύβια κυβέρνηση ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απέναντι στο ιστορικό του αντίπαλο, ξαναπήρε η ΝΔ την εξουσία το 2004 μετά πολλών βασάνων και με άλλη πολιτική φυσιογνωμία και με άλλη προσέγγιση γιατί ο Κώστας Καραμανλής δεν ήταν Κώστας Μητσοτάκης ούτε Ευάγγελος Αβέρωφ. Α η πολιτική λοιπόν της Δεξιάς αυτή τη στιγμή στιγματιστεί από αυτή την ακροδεξιά, τη ωμή νεοφιλελεύθερη πρακτική, την πινοσετική νεοφιλελεύθερη πρακτική και τις ακροδεξιές κορώνες, θα εγκλωβιστεί.

 • Δεν είναι άλλο πράγμα ο νεοφιλελευθερισμός και άλλο πράγμα η ακροδεξιά;

Καθόλου. Μια χαρά η Ευρώπη μας δίνει αυτή τη θλιβερή εμπειρία των τελευταίων ετών ότι  η νεοφιλελεύθερη οικονομική πρακτική συμβαδίζει με κηρύγματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Μας το διδάσκει ο Όρμπαν, πρώην φιλελεύθερος, που τώρα μιλάει για το λευκό χριστιανικό έθνος. Ο Κουρτς ανήκε στη φιλελεύθερη δεξιά και συνεργάζεται με τους νεοφασίστες στην κυβέρνηση. Μία χαρά συμβιβάζεται ο νεοφιλελευθερισμός και με το ολοκληρωτικό καθεστώς της Κίνας. Η δημοκρατία γενικά είναι δυσάρεστη στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό. Θέλουν μία διακυβέρνηση, δεν θέλουν ούτε εκλογές ούτε δημοκρατίες. Οτιδήποτε εγκλωβίζει και συνθλίβει τη δημοκρατική ζωή, το εργατικό κίνημα, το κοινοβούλιο είναι μία χαρά για αυτό το καζινοκαπιταλισμό.

 • Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και οι δεσμεύσεις του θεωρείτε ότι απευθύνονται σε ένα κοινό το οποίο για να τιμωρήσει ενδεχομένως το ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να πάει πραγματικά σε λαθεμένες επιλογές του μαύρου μετώπου;

Υπάρχει μια «τιμωρητική» ψήφος η οποία συχνά μπορεί να ανατρέπει τις τυπικές πολιτικές συσπειρώσεις γύρω από μια πολιτική ιδεολογική φυσιογνωμία. Νομίζω ότι αυτά τα οποία είπε με πολύ ήρεμο τρόπο και κυρίως δεσμευόμενος ο πρωθυπουργός  αφαιρούν αρκετή από τη διάθεση για τιμωρητική ψήφο.

 • Στη ΝΔ λένε για τον Πρωθυπουργό ότι είναι ψεύτης.

Είναι σαχλαμάρα να ηθικοποιείς την πολιτική με ad hominem επιθέσεις. Ο Έλληνας πολίτης είναι αρκετά πραγματιστής. Αν αυτό το οποίο υπόσχεται ο πρωθυπουργός το βλέπει να υλοποιείται, ανατρέπεται αυτή η εικόνα. Το να προσωποποιείς με τέτοιους χαρακτηρισμούς την κόντρα σου με τον πρωθυπουργό δεν είναι πολιτική κριτική είναι φθηνή δημαγωγία. Η οποία πάντως μπορεί πράγματι να γαργαλήσει το τιμωρητικό ένστικτο και τη βαναυσότητα του καφενείου· του «αντε παράτα με, όλοι είναι ίδιοι» .

 • Τώρα θα ψηφίσει και μία νέα ομάδα ανθρώπων 17 και 18 χρονών. Θεωρείτε ότι τα λεγόμενα του κυρίου Τσίπρα και η πολιτική ατζέντα που ανοίγεται θα μπορέσει να εκφράσει αυτόν τον κόσμο;

Αυτά που είπε ο πρωθυπουργός απευθύνονται στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, σε αυτούς που έχουν άλλον ορίζοντα πολιτικής μνήμης, άλλες ανάγκες στην καθημερινή ζωή. Απευθύνονται στον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής, στους μικροεπιχειρηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό το οποίο απευθύνεται στους νέους είναι η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η ισοδυναμία του με τον πραγματικό κατώτατο μισθό – η ανατροπή ενός ηλικιακού ρατσισμού ανεκδιήγητου.

Νομίζω ότι όλη η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβουμε πως σκέφτονται οι νέοι 20, 30 και 35 χρόνων. Δεν το έχουμε καταλάβει ακόμη. Πρέπει να ακούσουμε και να διδαχθούμε από τις λαχτάρες και τις αγωνίες του νέου κόσμου. Η Αριστερά πρέπει να στραφεί σε αυτόν. Φοβάμαι ότι ακόμα δεν έχουμε την κατάλληλη γλώσσα και τα μηνύματα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά ήταν πάντα μία παράταξη που δονούνταν από νιότη. Το έχουμε χάσει λίγο αυτό και το χρειαζόμαστε. Γερνάει ο ελληνικός πληθυσμός. Γινόμαστε μια  κοινωνία γερόντων. Είμαστε μία κοινωνία που η πρώτη μας ανησυχία είναι η σύνταξη και όχι αν θα βρει δουλειά και θα κάνει σπίτι και θα υλοποιήσει τα όνειρά του ο 25άρης. Αυτή θα πρέπει να είναι η λαχτάρα όλης της πολιτικής και μάλιστα της πολιτικής της Αριστεράς.

 • Ποιο είναι αυτό το οποίο σηματοδότησε την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη; Ποια είναι αυτή η φράση;

Το κλίμα στη Θεσσαλονίκη όπως το έζησα εγώ καθώς έρχονταν οι εικόνες και ο λόγος, σηματοδοτήθηκε από τον πραγματισμό και την γείωση σε μία πραγματικότητα του Αλέξη Τσίπρα, από την ισχυρή παρουσία του διεθνούς παράγοντα με προεξάρχοντα τον αμερικανικό και από την αυτήν την γκροτέσκα, την φελλινική φωτογραφία του Άρη Μεσσήνη η οποία δείχνει μία άλλη Ελλάδα της αλλοπροσαλλοσύνης, του τρελού μείγματος και ενός σκοτεινού σουρεαλισμού. Τα έχουμε όλα αυτά και όλα αυτά πρέπει να τα νικήσουμε και να βάλουμε μπροστά το όραμα, τον πραγματισμό τη σοβαρότητα την επίγνωση, ότι μία κοινωνία δεν πρέπει να ονειρεύεται μόνο τη σύνταξη αλλά πρέπει να ονειρεύεται αυτά που θα κάνουν τα δικά της τα παιδιά.

 • Καθησύχασε ο πρωθυπουργός για τις συντάξεις;

Αρκετά.

 • Ένας Πρωθυπουργός είναι για να καθησυχάζει ή για να λύνει;

Ο Πρωθυπουργός είναι για να λέει αυτά που μπορούν να γίνουν. Δεν μπορεί να λέει πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Ο πρωθυπουργός είπε ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε πλήρη εικόνα του προϋπολογισμού και  των περιθωρίων και θα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Το τι πρέπει να κάνουμε, το ξέρουμε. Αυτό είναι που λέμε και εμείς οι βουλευτές εδώ και πολλούς μήνες.

 • Οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλάτε στον κόσμο;

Πρώτον οι δυνατότητες που έχεις να έρθεις σε επαφή με τους συμπολίτες σου και τους εν δυνάμει εκλογείς σου, είναι οι βόλτες στον κόσμο, να κυκλοφορείς χωρίς φόβο και πάθος.  Δεύτερον τα μίντια. Τα μίντια είναι ένας διαθλαστικός καθρέφτης -δεν θα έλεγα παραμορφωτικός- αλλά σίγουρα διαθλαστικός. Πρέπει να είσαι σοβαρός, να απαντάς σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Οι δημοσιογράφοι έχουν συγκεκριμένο μενού κάθε μέρα, ο κόσμος όμως δεν έχει το μενού των δημοσιογράφων, έχει δικά του ερωτήματα, δικές του ανάγκες και πολλές φορές αν μιλήσεις στους ανθρώπους ανακαλύπτεις μία εντελώς διαφορετική ατζέντα. Και την πραγματική, με τους λογαριασμούς, με τα έξοδα με τους φόρους αλλά και ερωτήματα για άλλα πολύ ουσιαστικά πράγματα που έχουν να κάνουν με ταυτότητα το ποιοι είμαστε, τι γίνεται στο Μακεδονικό. Και βλέπεις ότι ο κόσμος διψάει να ακούσει και να μιλήσει για αυτά.

====

Ολόκληρη η εκπομπή, εδώ. Ο Νίκος Ξυδάκης εμφανίζεται στο 00:49:50.

Leave a Reply

Your email address will not be published.