image Ιεραρχία: Αντιδράσεις θα υπάρξουν. Άλλες με σοβαρά και άλλες με έωλα επιχειρήματα -στην ΕΡΤ 3 image Αν η κρίση αποθηριώνει την κοινωνία δεν μας σώζουν ούτε συντάξεις ούτε «πακέτα» -στον ΑΝΤ1

Το πολυτεχνείο υπάρχει πέρα από οποιαδήποτε ασχήμια -στο Κόντρα Τσάνελ

Στην εκπομπή «Κοντράστ» (Κόντρα Τσάνελ) με τον Τάκη Σπηλιόπουλο μίλησε ο Νίκος Ξυδάκης. Ρωτήθηκε και απάντησε:

  • Για την εικόνα στην κοινωνία των ελληνικών πανεπιστημίων μετά τους βανδαλισμούς κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου

Το Πολυτεχνείο είναι γιορτή της Δημοκρατίας, από τις πιο ζωντανές στιγμές και με το μεγαλύτερο συμβολισμό στη μεταπολιτευτική ιστορία. Υπάρχει πέρα από οποιαδήποτε ασχήμια, πέρα από οποιονδήποτε βανδαλισμό. Είναι ζωντανό μνημείο, πράξη αντίστασης και πίστης στη δημοκρατία και στην ελευθερία.

Από κει και πέρα σε όλα αυτά τα πολλά τα χρόνια -διανύουμε την πέμπτη δεκαετία- πολλές φορές έχουν συμβεί δυσάρεστες καταστάσεις. Το 1980, σε πλήρη δημοκρατία, θρηνήσαμε δύο ανθρώπους από χτυπήματα γκλομπ, τον Ιάκωβο Κουμή και την Σταματίνα Κανελλοπούλου.

Δυστυχώς η ιστορία δεν είναι μόνο διδακτική. Έχει και ένα στοιχείο επανάληψης.

Ζήσαμε και ζούμε πολλές φορές το τελετουργικό του μπάχαλου. Έχουμε έκτροπα και πράγματα για τα οποία θλιβόμαστε, έχουμε βανδαλισμούς… Τα έχουμε 45 χρόνια τώρα δυστυχώς. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Από την άλλη έχουμε τελευταία αυτόν τον αναθεωρητισμό. Βγαίνουν πολλοί πια και αμφισβητούν το ίδιο το Πολυτεχνείο, αμφισβητούν το αν υπήρξαν θύματα, τη σημασία του. Αυτό το οποίο συνέβη το 1973 σε μία κορυφαία στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας δεν πρέπει να ξεχαστεί. Εδώ βγήκανε κάποια ιδιωτικά σχολεία και είπαν ότι δεν θα γιορτάσουν το Πολυτεχνείο. Είναι κάτι που έχει σαφή πολιτικό συμβολισμό. Το Πολυτεχνείο είναι κατ’ εξοχήν, η γιορτή της νιότης, η μνήμη της νιότης που σηκώνεται με την αποκοτιά της.

  • Για τη συμμετοχή των στελεχών του Σύριζα στην πορεία. Μπορεί να είσαι και με τις ΗΠΑ και να διαδηλώνεις προς την αμερικανική πρεσβεία;

Οι ΗΠΑ ήταν σύμμαχος της Ελλάδας το 1967 όταν απεργάστηκαν το πραξικόπημα. Υπάρχουν ντοκουμέντα ακόμα και στα αμερικανικά αρχεία που το καταδεικνύουν αυτό. Υπάρχει ο περίφημος Τομ Καραμεσίνης ο οποίος οργάνωσε την ελληνική ΕΥΠ και το πραξικόπημα, όπως αργότερα, το ‘73, οργάνωσε το πραξικόπημα Αλιέντε.

Αυτό είναι η μία πλευρά της ιστορικής σχέσης. Το ότι υπάρχει μέσα στο πνεύμα και την ψυχή του Έλληνα πικρία για τον σύμμαχό της, τις ΗΠΑ, ο οποίος παρακίνησε τον προδότη αξιωματικό που κατέλυσε τη δημοκρατία είναι δεδομένο. Είναι απαράγραπτο.

Το ότι τώρα είμαστε σύμμαχοι, ότι τιμούμε την αμερικανική δημοκρατία, ότι τιμούμε την παράδοση του αμερικανικού  φιλελευθερισμού, ότι μπορεί να παίρνουμε κάποια διδάγματα είναι άλλο πράγμα. Τιμούμε τον αμερικανικό λαό για τις επιλογές του, τιμούμε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον Ρόμπερτ Κένεντι. Είναι διαφορετικά αυτά, από το να τιμήσεις το συνωμότη.

Εκτός από τον αταβισμό μιας μερίδας της αριστεράς, είναι γεγονός ότι υπήρξε αμερικανική ανάμειξη στο πραξικόπημα του ‘67 και μία απαθής στάση στην εθνική τραγωδία του ‘74. Από κει και πέρα είναι άλλο πράγμα να καλείται η Exxon Mobil στην Ανατολική Μεσόγειο, άλλο πράγμα να είσαι μέλος του μεγάλου σχηματισμού του ΝΑΤΟ, αν αυτό εξυπηρετεί τα δικά σου εθνικά γεωπολιτικά συμφέροντα.

  • Για τη γενικότερη κατάσταση στα πανεπιστήμια και το άσυλο

Έχει γενικώς καλλιεργηθεί ένα κλίμα -με αυτά που ακούγονται- που αναρωτιέται κανείς αν είμαστε στην Ελλάδα ή στην Κολομβία ή σε εμπόλεμη ζώνη του Μεξικού. Γίνεται υπερτονισμός διαφόρων επεισοδίων, υπαρκτών και αρνητικών, αλλά τα πανεπιστήμια δεν είναι κάστρα ανομίας και βίας. Προφανώς υπάρχουν άσχημα φαινόμενα, υπάρχει σε κάποιους κύκλους ασυδοσία. Αλλά μην αναγάγουμε το θέμα σε «μείζον» της ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχουν νόμοι. Ας  καλέσουν οι πρυτανικές αρχές την αστυνομία να παρέμβει. Κάποιες φορές διστάζουν και οι ακαδημαϊκές αρχές.

Με όλη αυτή τη φασαρία και την τρομολαγνεία εντέλει, συκοφαντήθηκε το δημόσιο πανεπιστήμιο και το δημόσιο σχολείο. Το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν είναι το χειρότερο του κόσμου, κάθε άλλο, πάρα την κρίση και την υποχρηματοδότηση. Όταν φεύγουν οι φοιτητές μας έξω πρωτεύουν.

Μην φτάσουμε στο σημείο να ισοπεδώνουμε τις λειτουργίες και τις δυνατότητες που προσφέρει η Ελληνική Δημοκρατία στα παιδιά της και τους πολίτες της. Κανείς δεν υποστηρίζει ένα πανεπιστήμιο μπάχαλο. Ωστόσο πρέπει να το δούμε συνολικά. Είναι και ένα θέμα εύρυθμης λειτουργίας. Θα πρέπει να πάρουν οι πρυτανικές αρχές και οι κοσμητείες τις ευθύνες που τους αναλογούν και να προστατεύσουν το πανεπιστήμιο. Το ίδιο να κάνουν και οι φοιτητικοί σύλλογοι. Θυμίζω όμως ότι η κουβέντα για το άσυλο είναι πολλές φορές παραπλανητική. Τα κακουργήματα αυτεπαγγέλτως διώκονται.

  • Για Σημίτη: Κάποιοι λένε ότι είναι ένα πολιτικό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ για να ρίξει σκόνη

Μα δεν ξεκίνησε κάποια κυβερνητική υπηρεσία την υπόθεση αλλά κάποια Ανεξάρτητη Αρχή. Ως ενέργεια, πολιτικά αν το εξετάσει κανείς, θα έλεγα ότι είναι άκομψο πράγματι. Δεν πιστεύω ότι ελέγχοντας δύο λογαριασμούς θα βρεθεί κάτι. Σαχλαμάρες μου φαίνονται αυτά, δημιουργία εντυπώσεων.

Πολιτικά όμως ο Σημίτης είναι υπόλογος. Υπήρξε επί 8 χρόνια πρωθυπουργός παντοδύναμος, και οι κορυφαίοι υπουργοί του είναι σήμερα κατάδικοι ή υπόδικοι. Ο συνεργάτης του, κ. Τσουκάτος, παραδέχτηκε ότι πήρε ένα εκατομμύριο από τη Siemens και το έδωσε στο κόμμα!

Ο κ. Σημίτης είναι ένα θεσμικό πρόσωπο και έχει γράψει ιστορία. Όφειλε να βγει στον ελληνικό λαό που τον τίμησε και τον ψήφισε και να πει συγνώμη, να πει ντρέπομαι για λογαριασμό τους, συνέβησαν αυτά τα απαράδεκτα πράγματα κατά τη διάρκεια της θητείας μου, δεν τα γνώριζα και ζητώ συγνώμη. Ένα τόσο απλό πράγμα. Πολιτικά πρέπει να το χειριστεί.

Ως θιγμένος είχε πει κάποτε «όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα». Μέσα στη Βουλή πολιτικός αρχηγός τον αποκάλεσε «αρχιερέα της διαπλοκής» και τώρα μιλάει για περιστασιακούς ενοίκους της εξουσίας. Πολιτικά δείχνουν μία ανωριμότητα. Δεν πρέπει να είναι αυτή η εικόνα του πρώην πρωθυπουργού, ενός ανθρώπου που έχει ηλικία, πείρα και εμβέλεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter