image Η συμφωνία πολιτείας – εκκλησίας μπορεί να αποτελέσει ιστορική τομή -στην Axianews image Το σχολείο πρέπει να είναι ανοικτό, δεν μπορεί να κάνεις ντου και να παραβιάζεις αίθουσες- Στον 24/7

Ευρώπη: η πολιτική αμηχανία μεγάλων δυνάμεων μπορεί να την οδηγήσει στο μεταφασισμό -στο Κοινοβούλιο

Στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2019 μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης:

Αγαπητοί συνάδελφοι, για πολλοστή φορά το Ελληνικό Κοινοβούλιο ασχολείται με τα θέματα της Ε.Ε. όχι ως τεχνικότητες, αλλά ως ένα αναπόσπαστο μέρος της δικής μας εσωτερικής πολιτικής και ως ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας και του μέλλοντός μας.

Οι δικές μου παρατηρήσεις θα επικεντρωθούν σε τρία, τέσσερα σημεία, τα πιο πολιτικά.

Νομίζω ότι αυτά μας απασχολούν περισσότερο: Oι ευρωεκλογές που βρίσκονται μπροστά μας, η πολιτική προοπτική και οι μεγάλες και ορατές συνέπειες των σημαντικών πολιτικών κινήσεων που συντελούνται αυτή τη στιγμή. Ο συμβιβασμός με την Ιταλία στο θέμα του προϋπολογισμού, που δείχνει ένα γενικότερο δομικό πρόβλημα στον πυρήνα της ευρωζώνης και της Ένωσης. Δεύτερον, η διαδικασία του Brexit η οποία έχει ιστορικές συνέπειες και τρίτον, η ραγδαία άνοδος του μεταφασισμού της ακροδεξιάς. Πρόκειται για δυνάμεις οι οποίες αρνούνται όχι μόνο την Δημοκρατία αλλά και την ίδια την ύπαρξη της Ευρώπης ως δημοκρατικού ομοσπονδιακού σχηματισμού.

Περαιτέρω θα θυμίσω μία κουβέντα του φιλελεύθερου ευρωπαίου πολιτικού και αστέρα του Ευρωκοινοβουλίου, Γκι Φερχόφστατ: «αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είτε επαναδημιουργείται είτε διαλύεται». Η πολιτική των μικρών βημάτων και των μικρών συμβιβασμών δεν μπορεί πια να δώσει τίποτα. Οι δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρώπη είτε θα ενωθούν για να φτιάξουν μία Ευρώπη που κανένας δεν θα θέλει να εγκαταλείψει είτε η Ευρώπη θα αρχίσει να διαλύεται. Νομίζω ότι ενόψει ευρωεκλογών μπορούμε να αντιληφθούμε και το πολιτικό διακύβευμα και τη ρητορική που θα επικρατήσει.

Η ρητορική, κατά τη δική μας εμπειρία είναι ότι στις πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης κατασκευάζεται ένας εξωτερικός εχθρός, που έχει το όνομα διεφθαρμένη ελίτ, η οποία κυρίως κατοικεί στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο ή στα γραφεία του Σόρος ενώ από την άλλη βρίσκεται ένα ξανθό χριστιανικό γένος, ένας ξανθός χριστιανικός λαός καθαρός και αμόλυντος.

Αυτά είναι τα αδρά δίπολα που ξανά στήνονται στην Ευρώπη μετά το σκοτεινό 20ο αιώνα και η πολιτική αποτύπωση με αφορμή το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Το οποίο είναι ένα πλανητικό πρόβλημα που θα εξακολουθήσει να διατρέχει όλο τον 21ο αιώνα. Η λίστα των αρχηγών κρατών, οι οποίοι αρνούνται οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία για το μεταναστευτικό μεγαλώνει, Ουγγαρία, Αυστρία, Πολωνία, Τσεχία, Κροατία, Βουλγαρία και Σλοβακία.

Όλη η μεγάλη διεύρυνση της Ε.Ε. προς ανατολάς έχει φέρει αυτή την πολιτική, την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, την άρνηση της αλληλεγγύης και της αναλογικότητας, την άρνηση οποιασδήποτε κοινής πολιτικής για το μέλλον.

Η δειλή και εν τέλει η ανεπαρκής αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη τα τελευταία αρκετά χρόνια, με τις ροές από τις εστίες πολέμου και από την διαλυόμενη υποσαχάρια Αφρική, δεν θα σταματήσει. Η δειλή πολιτική, όμως, της Ε.Ε. θα υποσκάπτει την ίδια την Ευρώπη. Αυτό που βλέπουμε είναι μια άρνηση της ίδιας της ευρωπαϊκής κοινής πολιτικής σε αυτό το μέτωπο και η απάντηση είναι περισσότερη ασφάλεια, περισσότεροι φράχτες και περισσότερη βιομηχανία παραγωγής ασφαλείας, η οποία εξυπηρετείται με τεράστια μετατόπιση κεφαλαίων για τα επόμενα 5, 10, 15 χρόνια. Είναι προς συμφέρον των μεγάλων βιομηχανικών αμυντικών συστημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν και τη βιομηχανία επεξεργασίας πληροφορίας και ασφάλειας και περισσότερη αδιαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.

Οι επόμενες ευρωεκλογές θα είναι κρίσιμες, γιατί θα κληθούμε να απαντήσουμε σε τέτοια ζητήματα, όπως απάντησε με μεγάλη ευκολία ο υποψήφιος για την Καγκελαρία Φριντριχ Μερτς στη Γερμανία, ο οποίος πρότεινε να αφαιρεθεί η διάταξη για την προστασία του ασύλου από γερμανικό σύνταγμα. Έστω και αν μάζεψε την επόμενη μέρα τη δήλωσή του πίσω.

Νομίζω ότι αυτή η τεράστια αμηχανία και από τις σοσιαλδημοκρατικές και τις φιλελεύθερες δυνάμεις και από τη συρρικνωμένη, τουλάχιστον ψυχολογικά, χριστιανοδημοκρατία θα μας οδηγεί στο μεταφασισμό και την άρνηση της δημοκρατίας. Θα μας οδηγεί σε μια συρρίκνωση του ζωτικού χώρου της Ε.Ε. και των δυνατοτήτων που μπορεί αυτή να ξετυλίξει σε διεθνές επίπεδο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.