image Η ΝΔ έχει βρεθεί μαζί με αυτούς που «σύρουν ξιφολόγχη στα πεζοδρόμια»- στην Επιτροπή Εξωτερικών για τις Πρέσπες Στην ιστορική Ολομέλεια της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Συμφωνία ήταν αυτή που ονειρευόταν κάθε ελληνική κυβέρνηση τα περασμένα 20 χρόνια- στην Εφ. Συν

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης απαντά στα ερωτήματα του Δημήτρη Κουκλουμπέρη στο πλαίσιο του debate της «Εφ.Συν.». Μαζί και ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

Παρατηρούμε μία γενικότερη κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό λόγω του Μακεδονικού. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο τοπίο;

Βρισκόμαστε σε ένα τοπίο το οποίο δεν άρχισε να αλλάζει τώρα και ούτε θα ολοκληρωθεί με τις Πρέσπες. Κατά τη δική μου εκτίμηση αρχίζει να γίνεται φανερό με τον πολυκερματισμό των εκλογών του Μαΐου του 2012 και θα συνεχιστεί ολοταχώς και σταθερά και στις μεθεπόμενες εκλογές που θυμίζω θα γίνουν με απλή αναλογική. Εκεί θα απελευθερωθούν άλλες εκλογικές συμπεριφορές. Επίσης και πριν από την κρίση, σε όλη τη διάρκεια του 2000, είχαμε μεγάλες υπόγειες διαφοροποιήσεις στην ελληνική κοινωνία. Αυτό φάνηκε από ένα σημάδι το καλοκαίρι του 2007 με τις πυρκαγιές, όπου είδαμε τις πρώτες εκφράσεις της γενιάς του G700. Και μην ξεχνάμε την τρομερή έκρηξη του Δεκεμβρίου 2008 η οποία παραμένει εντελώς ανερμήνευτη.  Αυτά είναι κοινωνικά φαινόμενα για τα οποία χρειαζόταν συζήτηση και εξαγωγή συμπερασμάτων. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε γιατί μας πρόλαβαν η χρεοκοπία και η σχεδόν δεκαετής πλέον μεγάλη ύφεση η οποία άλλαξε με ραγδαίους ρυθμούς και βία και τον κοινωνικό σχηματισμό.

Το μακεδονικό δημιουργεί νομίζω ως μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτά που καλούμε «συντήρηση» και «πρόοδος».

Είναι ο νέος επιταχυντής διότι λειτούργησε ως μία διαιρετική τομή πάνω στο εθνικό φαντασιακό ήδη από τη δεκαετία του ‘90. Για τη συγκρότηση του φαντασιακού αυτού πολλοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο: Το πώς έχουμε φτιάξει το εθνογενετικό αφήγημα, το τι συνέβη στη Μακεδονία μετά τον πόλεμο και μετά τον εμφύλιο και βέβαια στο πώς αντιληφθήκαμε -δυστυχώς δεν αντιληφθήκαμε εγκαίρως- την αλλαγή της Ευρώπης το 89-91 όταν έπεφταν τα τείχη και άλλαζαν τα σύνορα με τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Θυμίζω ότι την εποχή που άλλαζαν τα σύνορα στα Βαλκάνια η Ελλάδα είχε ειδικό δικαστήριο και κυνηγούσε πάμπερς. Ηταν δηλαδή σε μία δίνη εσωστρέφειας και προσπάθειας ανακατάταξης του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού το οποίο δεν της επέτρεψε να εκτιμήσει τα δυναμικά που εκλύονταν από τις αλλαγές συνόρων στη γειτονιά μας. Και ενώ ήμασταν και είμαστε η χώρα με μακράν τη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ, απίστευτα μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ, πολιτική ακτινοβολία και διπλωματικό κεφάλαιο βρεθήκαμε ουραγοί και εγκλωβισμένοι σε ένα ονοματολογικό. Το οποίο έχει μεν τις συναισθηματικές και εθνοψυχαναλυτικές του βάσεις, δεν μπορεί όμως να ορίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας επί 27 χρόνια και να την καθιστά όμηρο πολλαπλών μοχλεύσεων από την πλευρά της Τουρκίας, της Ρωσίας ή των ταραχοποιών της Αλβανίας. Η Ελλάδα έπρεπε να δίνει έναν άλλο ρυθμό. Με τη δική της δυναμική.

Ακολουθήθηκε η λογική της εθνικής στρατηγικής στο ζήτημα;

Ναι απολύτως. Νομίζω δε, ότι επετεύχθη το μάξιμουμ που μπορούσε να επιτευχθεί στην παρούσα συγκυρία. Ας δούμε τι σημαίνει αυτή η συμφωνία: Με ειρηνικά μέσα δύο γειτονικές χώρες κάθονται στο τραπέζι και η μία εξ αυτών, η Ελλάδα, επιβάλλει στην άλλη όχι μόνο να αλλάξει συνταγματικές παραδοχές αλλά να τροποποιήσει μέσω του Συντάγματος τον εθνογενετικό της μύθο. Κάθε έθνος- κράτος έχει μια ιδρυτική αφήγηση. Στους γείτονές μας η αφήγηση αυτή ξεκίνησε μέσα στον 20ο αιώνα και κυρίως μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την έχουν όμως. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κερδίζαμε οτιδήποτε άλλο από το να παρέμενε το όνομα «Μακεδονία» όπως το έχουν το αναγνωρίσει 140 χώρες στον ΟΗΕ. Τώρα θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία». Θα αλλάξουν οι χάρτες, θα αλλάξουν τα επίσημα έγγραφα. Θα καθόμαστε στα διεθνή φόρα χωρίς να τσακωνόμαστε για το ταμπελάκι. Πρέπει αυτό να το καταλάβουμε. Δεν υπάρχει καμία χώρα που να αλλάζει το Σύνταγμα της και τις εθνικές της παραδοχές χωρίς όπλα, χωρίς να έχει ηττηθεί σε πόλεμο. Εδώ έχουμε ειρηνική διευθέτηση . Όσες μικροαδυναμίες και να εντοπίσουμε, που προφανώς οπουδήποτε γίνεται διπλωματική τριβή θα υπάρχουν, δεν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο στη σύγχρονη διπλωματία.

Είναι μία μεγάλη επιτυχία της χώρας μας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Του Τσίπρα και του Ζάεφ. Αλλά και οι δύο χώρες θα βγουν κερδισμένες όπως και οι δύο λαοί. Και τα Βαλκάνια θα βγουν κερδισμένα διότι δημιουργείται ένας άξονας σταθερότητος.

Ας σκεφτούμε τη σχέση μας με τη Βουλγαρία και πόσο έχει σταθεροποιηθεί όχι μόνο εξαιτίας των σχέσεων του Ζίβκοφ με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά κυρίως διότι τώρα μπήκε στην ΕΕ. Έχουμε πλέον μία κοινή ομπρέλα η οποία επιβάλλει καλούς τρόπους, αλληλεγγύη και αναλογικότητα. Ακόμη και τα προβληματάκια που προκύπτουν στα σύνορα διευθετούνται στο ευρωπαϊκό Πλαίσιο.

Φανταστείτε αυτή την κατάσταση με την Βόρεια Μακεδονία με την οποία θα δημιουργήσουμε ακόμα πιο ισχυρούς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς. Με τη χώρα αυτή εξάλλου μας δένουν και ψυχικοί δεσμοί. Οι πολίτες της είναι Ορθόδοξοι και περιμένουν από την Ελληνική Εκκλησία κοινωνία και σχέση.

Μακάρι να μπούμε σε μία τέτοια προοπτική και με την Αλβανία η οποία είναι ζωηρή,  ατίθαση, κάπως απρόβλεπτη και δημιουργεί προβλήματα με το Κόσοβο, με την Βόρεια Μακεδονία και με τους Σέρβους ακόμα. Με δε την Ελλάδα, η οποία φιλοξενεί και αναθρέφει δεύτερης και τρίτης γενιάς Αλβανών με ελληνική γλώσσα και ελληνική ενσωμάτωση, βρίσκεται σε μία ένταση.

Δεν μπορούσαμε να επιτύχουμε ουσιαστικά τίποτε καλύτερο. Ήταν αυτό που ονειρευόταν κάθε ελληνική κυβέρνηση τα περασμένα 20 χρόνια και δεν μπορούσε να το πετύχει διότι δυστυχώς και η συγκυρία ήταν διαφορετική και οι γείτονές μας ήταν καρφωμένοι σε ένα κωμικοτραγικό και τοξικό εθνικισμό καθώς είχαν κάνει μία άλλη υπεραναπλήρωση όπου οικειοποιόντουσαν ό,τι κυκλοφορούσε στη διεθνή ιστορία για να φτιάξουν ένα σύστημα όπου μπορούσαν να υπάρχουν.

Το δεύτερο μέρος της συζήτησης αφορούσε τις πολιτικές εξελίξεις και τις διεργασίες στην κεντροαριστερά και δημοσιεύεται εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.