image Ενιαία στάση απέναντι στους αρνητές της Δημοκρατίας -στο ραδ. 247 image Η Συμφωνία θα φέρει σοβαρά οικονομικά κέρδη -στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Σαμαράς έκανε αεροπειρατεία στη ΝΔ -στο Real FM

Στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Στεφανία Κασίμη (Real FM) μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Δημοσιογράφος: Δεν είναι σοβαρό όταν ο πρώην συγκυβερνήτης, Π. Καμμένος, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κάνει παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη για την υπόθεση Νovartis;

Νίκος Ξυδάκης: Δεν είναι σοβαρό και θα απαντηθεί δεόντως πολιτικά αλλά και από την κοινή γνώμη. Καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει αρκεί να μην προσβάλει τη δημοκρατία και προσωπικά τους ανθρώπους. Διαμορφώνει την ίδια στιγμή την τακτική του για τις εκλογές με το ύφος του…

Κατήγγειλε και σχέδιο διάλυσης της κοινοβουλευτικής ομάδας και ονομάτισε για αυτό τον πρόεδρο της Βουλής.

Είναι δυνατόν ο πρόεδρος της Βουλής να απεργάζεται σχέδια διάλυσης κοινοβουλευτικών ομάδων; Αυτά είναι παράλογα πράγματα. Ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής, το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, αυτά εφαρμόζονται. Δεν μπορείς να παραβιάσεις τίποτα. Το ίδιο έγινε και με τη διάλυση της ομάδας του Ποταμιού. Δεν είδαμε τον Σταύρο Θεοδωράκη να καταγγέλλει τον Νίκο Βούτση.  Αντίθετα τον είδαμε να μιλάει με πολιτικούς όρους, με γνώση, με την καρδιά του χωρίς να στρέφεται αορίστως εναντίον προσώπων και να καταγγέλλει συνωμοσίες.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με τις απειλές και τους εμπρησμούς για την τρομοκράτηση βουλευτών.  Εσείς τι χρεώνετε στη ΝΔ από όλο αυτό το κλίμα;

Υπάρχει μέσα στη Βουλή -ήμουν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στη συζήτηση- μία αφέλεια και μία ελαφρότητα στην περιγραφή μιας αντιπαράθεσης για ένα μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής, μία κατάχρηση συναισθήματος, μία κακή χρήση ιστορίας και λόγια τα οποία δεν πρέπει να ακούγονται. Βουλευτές της ΝΔ μιλούν συνεχώς για προδότες, Εφιάλτες και τρίτο γύρο της Βάρκιζας. Αυτά είναι απαράδεκτα.

Δεν λέω ότι τα λένε και τα εννοούν όλα. Αλλά δεν βάζεις φωτιά προκειμένου να φτιάξεις ένα βίντεο 7 λεπτών που θα παιχτεί στην εκλογική σου περιφέρεια για να ικανοποιηθεί το κοινό. Γιατί τα ίδια λόγια λένε οι χρυσαυγίτες οι οποίοι βέβαια τα εννοούν. Είναι εναντίον του Κοινοβουλίου, εναντίον της δημοκρατίας, υπέρ μόνο των προνομίων και της ασυλίας που προσφέρει αυτή.

Αυτό είναι το δηλωμένο τους σχέδιο: Να χρησιμοποιήσουν τη δημοκρατία για να την καταστρέψουν. Ο άλλος όμως που είναι στο συνταγματικό τόξο οφείλει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός. Διότι αυτόν τον λαό που ανησυχεί και έχει έναν άδολο πατριωτισμό, τον χρησιμοποιούν όλες αυτές οι παραστρατιωτικές οργανώσεις, το ακροδεξιό αντεργκράουντ, η HRD, η Απέλλα και οι χρυσαυγίτες οι οποίοι από υπόδικοι βγήκαν στο δρόμο.

Και εσείς όμως τέσσερα χρόνια δεν τελειώνετε με τη δίκη.

Δεν είναι έτσι. Ένα χρόνο δεν γινόταν δίκη λόγω της αποχής των δικηγόρων παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της πολιτικής αγωγής. Από το Σεπτέμβριο η διαδικασία έχει επιταχυνθεί και η μητέρα του Παύλου Φύσσα όπως και σύσσωμη η πολιτική αγωγή εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς το δικαστήριο.

Στη Γερμανία κράτησε επτά χρόνια η δίκη των νεοναζί. Φυσικά θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορα, δεν υπάρχει όμως σκόπιμη καθυστέρηση. Η δίκη πρέπει να γίνει lege artis, με όλους τους κανόνες και τον σεβασμό στην δικονομία για να δεθεί το όποιο αποτέλεσμα.

Η δημοκρατία πρέπει να σέβεται τον εαυτό της και τους κανόνες της. Όταν βλέπεις αυτά τα φαινόμενα βάζεις μία γραμμή. Την έβαλε η ΝΔ διά του Νίκου Δένδια. Εγώ τον επαίνεσα από το βήμα διότι έχει σημασία η πράξη του. Είναι άλλο πράγμα η δημοκρατία και άλλο ο αρνητής της.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι η ΝΔ είναι κοσμοπολίτικη, υπέρ της ανοιχτής Ελλάδας, της αρετής, της ανοιχτής Θεσσαλονίκης. Δεν κερδίζεις τίποτα με το να βάλεις φωτιά. Αντιθέτως ο κ. Σαμαράς είπε πράγματα εξωφρενικά, αν μιλάμε με όρους πολιτικού  ρεαλισμού και βλέπουμε τι γίνεται στο διεθνές στερέωμα και πώς στέκεται η Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια.

Είπε λ.χ. ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Δεν είναι καν γραμμή αυτή, ούτε εθνική ούτε της ΝΔ. Δεν το είπε αυτό ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Σαμαράς του έκανε αεροπειρατεία στο κόμμα και είπε στο τέλος ότι θα βάλουμε βέτο στην ενταξιακή πορεία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει από το 1995 ότι δεν βάζεις βέτο. Ούτε στο Βουκουρέστι βάλαμε βέτο. Είναι πράγματα που δεν πρόκειται να συμβούν, είναι γελοία.

Όποιος συναινέσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βορείου Μακεδονίας θα κατηγορηθεί για προδότης; Αν γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός και συναινέσει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη ενταξιακού διαλόγου στην ΕΕ ποιος θα τον κατηγορήσει; Είπα στη Βουλή ότι αν ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί με τη Συμφωνία είναι στη διακριτική του ευχέρεια αν και εφόσον γίνει πρωθυπουργός, να ρίξει τότε τη Συμφωνία. Αυτό είναι μία έντιμη στάση.

Αυτό που δεν μπορεί, αφ’ ής στιγμής είναι ψηφισμένη και ισχύουσα η συμφωνία είναι να μην τηρεί αυτά που προβλέπει, λ.χ. να προσβάλει την ένταξη. Είναι άλλο όμως να  προβάλλει ενστάσεις σε κάθε κεφάλαιο. Αυτά λοιπόν που είπε ο κ. Σαμαράς είναι υπονομευτικά για τη ΝΔ. Αυτά τα οποία λέει η ΝΔ, επειδή είναι τώρα μείζων αντιπολίτευση και ένα κόμμα το οποίο διεκδικεί την εξουσία, αφορούν και τον ελληνικό λαό. Τι λέει στον ελληνικό λαό; Ότι εγώ θα κάνω την Ελλάδα διεθνή παρία, θα την κάνω Αλβανία του Χότζα;

Αυτό λέει ο Μητσοτάκης: το θέμα ήταν να μην ψηφιστεί…

Αυτά λέει ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Σαμαράς λέει άλλα και χειροκροτείται από 50-60 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρουν γιατί μιλάνε;

Χθες πάντως η συζήτηση στη Βουλή είχε και ανταλλαγή επιχειρημάτων, είχε χαμηλούς τόνους…

Πράγματι, συγκριτικά με την πρώτη μέρα, βελτιώθηκε.

To σχετικό ρεπορτάζ του σταθμού και το ηχητικό απόσπασμα, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.