image Από το 3% στη λύση του Μακεδονικού – Ένα Βλέμμα, στο Έθνος της Κυριακής image «Κάνω έκκληση και στην αντιπολίτευση να δείξουμε σοβαρότητα στα ελληνοτουρκικά»- Στo Κόντρα TV

Η Ελλάδα δύναμη ειρήνης και σταθερότητας -αυτή είναι η εξωτερική πολιτική της Αριστεράς

Αγαπητοί συνάδελφοι, επικυρώνουμε σήμερα μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία πρόσφερε χρόνο και ανακούφιση σε τμήματα του πληθυσμού τα οποία υποφέρουν από τις επιπτώσεις της μακρόχρονης κρίσης.

Οι πολιτικές αποφάσεις και πρακτικές όμως οι οποίες ξεδιπλώνονται μετά το τέλος των μνημονίων, δεν αποσκοπούν μόνο στην ανακούφιση, τη δίκαιη και την απολύτως αναγκαία ανακούφιση του πληθυσμού, αλλά στην ανάκτηση και τη συγκρότηση μιας καινούριας ζωτικότητας για την ελληνική οικονομία.

Σκελετός, ραχοκοκαλιά σε αυτό το κοινωνικό σχέδιο είναι ο κόσμος της παραγωγής, ο κόσμος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, η «μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» η οποία προσφέρει περίπου το 86% των θέσεων εργασίας.

Αν ξαναπάρουν μπροστά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες κινούνται στη γκρίζα ζώνη, θα ξαναπάρει μπροστά η απασχόληση, θα ξαναδοθεί ευκαιρία για ανάκτηση της κοινωνικής συνοχής όχι στα προ κρίσεως επίπεδα και μορφές, αλλά σε νέες υγιέστερες βάσεις.

Ο αντιπρόεδρος υπενθύμισε κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία που φιλοδοξούν να καλύψουν το κενό που παρατηρείται τώρα από τον τραπεζικό δανεισμό. Αισιοδοξούμε ότι θα επανέλθει αυτός, μετά τη στέρεη επανασύνδεση της χώρας με τις κεφαλαιαγορές. Ήδη κινούνται οι τράπεζες για έκδοση δικών τους ομολόγων και δικών τους πηγών χρηματοδότησης από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Αλλά ως τότε, την ώθηση στους μικρομεσαίους θα δώσουν οι μικρές -έστω- προσαρμογές στους φορολογικούς συντελεστές, και οι εκατόν είκοσι δόσεις για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων σε ταμεία και δημόσιο. Θα πρόσθετα και την αναγκαιότητα για προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες επηρεάστηκαν από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Έτσι ώστε να βγουν από την «γκρίζα» ζώνη οι περίπου εξακόσιες με εξακόσιες πενήντα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αυτή τη στιγμή αναζητούν βηματισμό.

Ο Αντιπρόεδρος ανέφερε ορισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν δυνατότητα για μεγάλο τραπεζικό δανεισμό ή προσφυγή στις διεθνείς χρηματαγορές. Η ζήτηση για αυτά τα εργαλεία αποδεικνύεται εξαιρετικά μεγάλη.

Επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Ακούστηκαν όμως από συναδέλφους από την ελάσσονα και την μείζονα αντιπολίτευση κάποιες πρώτες παρατηρήσεις, σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να επισημάνουμε ότι η αυστηρή κριτική από την Αντιπολίτευση είναι όχι μόνο θεμιτή, αλλά επίσης ευπρόσδεκτη και γόνιμη. Η υστερική κριτική, η άνευ επιχειρημάτων, με κραυγές και ύβρεις είναι που δεν προσφέρει τίποτε σε κανέναν.

Για παράδειγμα, η κριτική που άσκησε ο κ. Κουτσούκος είχε έναν χαρακτήρα αυστηρότητος, αλλά και έναν χαρακτήρα δικαιοσύνης. Αναγνώριζε τα βήματα, διεκδικούσε την πολιτική κληρονομιά της δικής του παράταξης για την αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, της πρώτης κατοικίας. Ωστόσο, ακόμη και η χειρονομία να προσφέρει μια τροπολογία -την οποία έκανε κατ’ αρχήν δεκτή ο Αντιπρόεδρος- δείχνει μια λειτουργία η οποία αναζητεί συγκλίσεις.

Άλλες κριτικές βολές από την Αντιπολίτευση χαρακτηρίζονται μόνο από μια τρομακτική υστερία, ψέμα, λύσσα, εχθροπάθεια, μηδενισμό για οτιδήποτε γίνεται και επίσης, από μια παραχάραξη μνήμης, ιστορίας, πολιτικών πρακτικών παρελθουσών κυβερνήσεων, πράγματα που έχουν συμβεί και ουδείς αμφιβάλει.

Έτσι ακριβώς, η εξωτερική πολιτική τον τελευταίο καιρό, με αφορμή το Μακεδονικό, κατέληξε σε πεδίο αντιπαραθέσεων και πεδίο έριδος, λοιδορίας και ψεύδους.

Η Κυβέρνηση έχει δείξει κινητικότητα στην εξωτερική πολιτική, έχει δείξει σύνεση μαζί με τόλμη, έχει δείξει ότι προχωρεί όπου πρέπει να προχωρήσει, ότι αναλαμβάνει ιστορικά βάρη και ιστορικές ευθύνες για μεγάλες εκκρεμότητες, βασισμένη σε γραμμές και θέσεις που έχουν παγιωθεί στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Επίσης, έχουμε παρατηρήσει -το παρατηρούν τουλάχιστον οι ξένοι αναλυτές, που φαίνεται να είναι πολύ πιο ψύχραιμοι και αντικειμενικοί, χωρίς να χαρίζονται σε κανέναν ή να χαρακτηρίζονται «φιλοσυριζαίοι»- ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει συμβάλει στην ανάκτηση διπλωματικού κεφαλαίου για τη χώρα. Κεφάλαιο, το οποίο είχε απολεσθεί με ραγδαίους ρυθμούς και ταπεινωτικούς για τον ελληνικό λαό τρόπους στα χρόνια της κρίσης, της χρεοκοπίας, των μνημονίων. Ακόμα και στα χρόνια του προσφυγικού επιχειρήθηκε συκοφάντηση του ελληνικού λαού.

Σήμερα ανακτούμε χαμένο έδαφος. Κερδίζουμε. Διαπιστώνουμε ότι από το δόγμα της διπλωματικής ακινησίας, της αταραξίας και της συρρίκνωσης, το «δεν μας καταλαβαίνει κανένας», «είμαστε ανάδελφοι, έχουμε παντού εχθρούς», προχωρούμε σε μια πολιτική ρεαλισμού, ζυγισμένης και σοβαρής ενεργητικότητας, σε μια ενίσχυση των εθνικών θέσεων και συμφερόντων και επιτέλους, σε μια συνειδητοποίηση και εκμετάλλευση των μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών συσχετισμών.

Δεν μπορείς να μένεις ακίνητος, εσωστρεφής, βαλτωμένος, όταν γύρω σου όλα αλλάζουν. Συνέβη αυτό την περίοδο 1989-1991, όταν άλλαζε η Ευρώπη και η Ελλάδα είχε βυθιστεί στην εσωστρέφεια και τον εσωτερικό διχασμό, όταν δικάζονταν πρωθυπουργοί και άλλαζε ο κόσμος γύρω μας. Συμβαίνει και τώρα που αλλάζει η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, αλλάζουν τα Βαλκάνια, αλλάζει η Ευρώπη -δυστυχώς όχι προς το καλύτερο- και πρέπει να τοποθετούμαστε, να είμαστε δύναμη σταθεροποιητική και ειρηνοποιός στην περιοχή μας, αλλά και στην ευρύτατη περιοχή και όχι μια χώρα η οποία παράγει προβλήματα ή γίνεται μέρος ενός προβλήματος που δεν της αξίζει.

Κράτος δικαίου, δύναμη ειρήνης, δύναμη σταθεροποίησης, Ελλάδα που δεν απειλεί, αλλά ούτε δέχεται να απειλείται από κανέναν. Αυτή είναι η εξωτερική πολιτική της Αριστεράς και αυτή είναι η εξωτερική πολιτική που αξίζει στην Ελλάδα και επιτέλους την έχει.

Leave a Reply

Your email address will not be published.