image Νέο παράδειγμα στην Ευρώπη: οι δημοκρατικές δυνάμεις σε κοινό μέτωπο κατά της ακροδεξιάς – στο Altsantiri.gr image Η ακροδεξιά διολίσθηση μάς απειλεί όλους -«Ένα βλέμμα» στο Έθνος της Κυριακής

Στην Ολομέλεια: Ας προσέξει ο κάποτε φιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης πού οδηγείται η σημερινή ΝΔ

Στη σημερινή συνεδρίαση, για την κύρωση του πρωτοκόλλου εισόδου στο ΝΑΤΟ της γείτονος χώρας, εφεξής Βόρειας Μακεδονίας, ακούμε πάλι κάποια επιχειρήματα. Οι εντυπώσεις, κυρίως από την ομιλία του εισηγητή της ΝΔ κ. Κουμουτσάκου αφήνουν μια εντύπωση, μια επίγευση. Μια λέξη μου έρχεται στο νου: Υποκρισία…

Απορώ για την πλήρη εγκατάλειψη της παράδοσης σύνεσης και διπλωματικού ρεαλισμού σε όλη τη Μεταπολίτευση, η οποία χαρακτήριζε τη συντηρητική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ. Υπήρχε μια στρατηγική, μια κατεύθυνση, ξέραμε προς τα πού πάμε σε γενικές γραμμές. Αυτά που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και είχε πράξει και αυτά που είπε και έπραξε ο Ανδρέας Παπανδρέου έδιναν τη μεγάλη εικόνα. Και στη δεκαετία του 2000 ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη στο επίμαχο ζήτημα του Μακεδονικού έβαλαν ένα πλαίσιο και ξέραμε που βαδίζουμε.

Εδώ τώρα, στο βωμό μιας ψηφοθηρικής λύσσας και ενός ιδιότυπου ρεβανσισμού -που όμως δεν είναι όμως μόνο εκλογοθηρικός- διακρίνεται στη συντηρητική παράταξη μια ακροδεξιά διολίσθηση με ιδεολογικό πυρήνα. Δεν ήταν αυτή η πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ούτε καν του Ευάγγελου Αβέρωφ, δεν ήταν η πολιτική του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ούτε η πολιτική του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη

Έχει επισυμβεί μια επιμόλυνση της ΝΔ από το ακροδεξιό αντεργκράουντ της παλαιάς δεξιάς πολυκατοικίας, από το ΛΑΟΣ και από τον αμετανόητο ρεβανσιστή Αντώνη Σαμαρά. Και αυτό επηρεάζει εν γένει την εθνική στρατηγική και τον κεντρώο χώρο όπως εκφράζεται σήμερα από το ΚΙΝΑΛ

Η υποκρισία χτυπάει κόκκινο όταν η μείζων αντιπολίτευση ζητάει διασφαλίσεις σε σχέση με το τι θα πράξει η γείτων χώρα στο ΝΑΤΟ σε κάποια υποθετικά σενάρια, όταν γνωρίζουμε πολύ καλά πώς εισήλθαν -δικαίως- με τη δική μας συναίνεση και χωρίς να περάσουν από τέτοιες διαδικασίες συντριπτικές πολιτικά, όλες οι χώρες των ανατολικών Βαλκανίων και η Αλβανία.

Η Αλβανία έγινε δεκτή στο ΝΑΤΟ  επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή με τη δική μας συναίνεση και ατύπως, ουσιωδώς πολιτικά, ελάβαμε ως αντάλλαγμα τον αμοιβαίο καθορισμό της ΑΟΖ. Ένα χρόνο μετά, το συνταγματικό δικαστήριο των Τιράνων έριξε τη συμφωνία. Θα κατηγορήσω εγώ την κυβέρνηση Καραμανλή επειδή δεν κράτησε το λόγο της η Αλβανία; Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι η τότε κυβέρνηση δεν έλαβε καλές εγγυήσεις και δεν έκανε καλές συμφωνίες. Έτσι όμως ασκείται η διπλωματία και αυτός είναι ο διπλωματικός ρεαλισμός. Προσπαθείς να διασφαλίσεις τα συμφέροντα της χώρας σου με βάση όσα ισχύουν την παρούσα στιγμή στο γεωπολιτικό πεδίο και με όσα μπορείς να προβλέψεις το ορατό μέλλον. Όχι ψηφοθηρώντας στις πλατείες ή «μιλώντας» στο θυμικό αθώων πατριωτών που δεν έχουν ούτε τις γνώσεις ούτε την ενημέρωση -και είναι και δική μας ευθύνη που δεν κατέχουν αυτά τα απαραίτητα για να κρίνουν, δεδομένα

Θέλω να απευθυνθώ και στους συναδέλφους στο Κοινοβούλιο και στους Έλληνες πολίτες που μας ακούνε. Η εξωτερική πολιτική -πρωτίστως αυτή- τελείται με βάση τις αδήριτες ανάγκες των εκάστοτε προσαρμογών, με βάση το εθνικό συμφέρον και ό,τι ορίζει ο συσχετισμός ισχύος στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, στη νοτιανατολική Μεσόγειο, στους ενεργειακούς δρόμους που χαράσσονται, στους νέους γεωπολιτικούς συσχετισμούς.

Στη Μέση Ανατολή -που ξέρουν από σπαραγμό και από πόλεμο -έχουν μια παροιμία: Όταν γίνεται μια γιορτή και δεν είσαι καλεσμένος πρόσεξε γιατί θα βρεθείς στο τραπέζι πάνω να σε τρώνε. Η Ελλάδα πρέπει να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο τραπέζι των μεγάλων διαμοιρασμών, στο τραπέζι των ενεργειακών σχεδιασμών, να συνομιλεί με τη γείτονα, να αναγνωρίζει τη θέση της, να βαδίζει μαζί της, να συνομιλεί διαρκώς με την Τουρκία. Αν δεν συνομιλείς με τον ισχυρό και δύστροπο γείτονα, αλίμονο τι περιμένει την περιοχή και το λαό μας.

Και να καταλάβουμε ότι από τις σχετικές ευκολίες του ψυχρού πολέμου- όταν πχ. κατά το ΚΚΕ το ΝΑΤΟ ήταν κακό και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας καλό- και φυσικά και τις δυσκολίες του, βρεθήκαμε σε έναν ακόμη δυσκολότερο κόσμο: στον μεταψυχροπολεμικό. Στον κόσμο της πολυπολικότητας και των υβριδικών πολέμων.

Αυτοί που θέλουν να κάνουν πόλεμο δεν κατεβάζουν τα στρατεύματα επί του εδάφους όπως είπε ο συνάδελφος Παφίλης. Κάνουν ηλεκτρονικούς πολέμους, βουβαίνουν συστήματα, παραλύουν τον αντίπαλο ή κάνουν Proxy Wars, πολέμους δια αντιπροσώπων. Αυτά συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, αυτά συμβαίνουν σε πολλά σημεία του κόσμου. Πόλεμοι πληροφοριών, πόλεμοι αναπαραστάσεων του κόσμου, πόλεμοι ελέγχου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πόλεμοι του ψεύδους και των fake news. Με το twitter και τις αναλύσεις της Cambridge analytica βγήκε Πρόεδρος ο Τραμπ. Εκμεταλλευόμενος όλα τα μοτίβα του μεταφασισμού με τη χρήση του WhatsApp βγήκε πρόεδρος ο ακροδεξιός Μπολσονάρου.
Υποσχόμενος μάλιστα την εξολόθρευση των κατοίκων στις φαβέλες -και αυτοί τον ψήφιζαν

Ας προσέξουμε. Να μην μπουν στο δημόσιο διάλογο των δημοκρατικών δυνάμεων όλα τα μοτίβα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους δόλιους της μακεδονoμαχίας, από τους αρνητές της Δημοκρατίας και τους εχθρούς της. Η ΝΔ μπορεί να ψηφοθηρεί -και αυτό είναι θεμιτό μέσα στα όρια του δημοκρατικού παιχνιδιού- αλλά δεν μπορεί να φλερτάρει με όλα τα μοτίβα του φασισμού στα οποία γίνεται μαζική χρήση από την ευρωπαϊκή ακροδεξιά: την επίκληση ενός μυθικού κατασκευασμένου παρελθόντος, την επίκληση ενός φυλετικά καθαρού λαού που είναι ξανθός, χριστιανός, ρατσιστής και αντισημίτης από χιλιάδων ετών.

Αυτά τα ψέματα λέει ο Όρμπαν στην Ουγγαρία και τα θεσμίζει, τα συνταγματοποιεί, αυτά τα ψέματα λέει ο Κατσίνσκι στην Πολωνία, αυτά τα ψέματα λένε ο Στιβ Μπάνον και η δικοί του από το επιτελείο του του Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα ψέματα που εκμεταλλεύονται το σεξουαλικό άγχος, τις φοβίες, τον ματσισμό και την πατριαρχία. Αυτά διασπείρονται και στην Ουγγαρία και σε όλη την ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Καθαγιάζουν μία οικογένεια μυθική που δεν υπάρχει, που δεν υπήρξε ποτέ και ευλογούν όπλα δολοφόνων, όπλα παιδοκτόνων και γυναικοκτόνων.

Αυτή είναι η φρασεολογία της συνωμοσιολογίας, της επίκλησης των πρωτοκόλλων της Σιών, της επίκλησης ενός παντοδύναμου σκοτεινού Σόρος που κατευθύνει το Σύμπαν. Αυτή είναι η φρασεολογία, αυτή είναι η πρακτική του φασισμού από όλο το μεσοπόλεμο: η συκοφαντία, η δολοφονία χαρακτήρων. Τα ψεύδη αυτά χρησιμοποιεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, τις μυθικές Μαλδίβες. Αυτό είναι το οποίο χαρακτηρίζει το σημερινό φασιστικό λόγο. Το ψέμα, η λάσπη, η διαβολή, η συκοφαντία. Και αυτά δεν απειλούν το κόμμα της ΝΔ δεν απειλούν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απειλούν την ελληνική κοινωνία, την Ελληνική Δημοκρατία.

Ας προσέξει λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στα νιάτα του ξεκίνησε φιλελεύθερος και προσπαθούσε για την ανανέωση του ελληνικού Κοινοβουλίου και του ελληνικού κοινοβουλευτικού ήθους διότι όπως προχθές ζητιάνευε νομιμοποίηση από τον μισέλληνα δευτεροκλασάτο Βέμπερ -αυτόν που έχει πει τα χειρότερα για τον ελληνικό λαό- έτσι  μεθαύριο μπορεί να πάει να ζητήσει νομιμοποίηση και έλεος για τον συκοφαντημένο και ταπεινωμένο ελληνικό λαό από τον φασίστα Όρμπαν, από τον φονταμενταλιστή Κατσίνσκι και από όλα τα ακροδεξιά αποβράσματα της Ευρώπης που απειλούν το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Να ζητήσει συμπάθεια από τον Ζεεχόφερ που μόλις πριν λίγο καιρό εχλεύαζε μέσα από τις λαϊκές φυλλάδες τον ελληνικό λαό τη στιγμή της κρίσης και της ταπείνωσης όταν ο λαός μας έδινε το πανανθρώπινο πανευρωπαϊκό παράδειγμα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ας προσέξει λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιατί δεν φτάνει να του κάνει αεροπειρατεία η ακροδεξιά μέσα στο ίδιο το κόμμα, θα τον χλευάζει η Ευρώπη σε λίγο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.