image Αναθεώρηση με αίσθηση ευθύνης- στην Ολομέλεια image Μετριοπαθής έως διστακτική η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις Πολιτείας & Εκκλησίας -στο news 247

Χρειάζεται ένα νέο είδος εθνικής αυτοπεποίθησης -στην ΕΡΤ

Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Άλλη διάσταση» με το δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Για το ΝΑΤΟ – με αφορμή το Μακεδονικό

Όταν κυβερνάς μια χώρα, το πράττεις πάνω σε μια πλατφόρμα διπλωματικού ρεαλισμού και αναλαμβάνεις κινδύνους. Ξέρεις ποια είναι τα δύσκολα, ξέρεις ότι μερικά πράγματα μπορεί ακόμη και να μη συμβαδίζουν με ιδεολογικές τοποθετήσεις του παρελθόντος, αλλά γνωρίζεις επίσης ότι πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον της χώρας και του λαού σου.

Αυτό το οποίο οικοδόμησε την Ευρώπη μετά τον πόλεμο και το οποίο πρέπει να συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε, είναι η ειρήνη και η σταθερότητα. Σταθερά σύνορα και ειρηνικές σχέσεις. Από την αποφυγή του αμοιβαίου φόβου και της αμοιβαίας απώθησης Γάλλων και Γερμανών γεννήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη.

Άρα όταν η Ελλάδα καλείται να παίξει ρόλο σταθεροποιητικό στην περιοχή της, θα το πράξει για το καλό των γειτόνων, πρωτίστως όμως για το δικό της καλό. Όταν η συμπαράταξη και όλη η διάταξη δυνάμεων τη μεταπολεμική περίοδο τοποθετούνται στο πλαίσιο της βορειοατλαντικής συμμαχίας, θα κοιτάξεις ποιο είναι το συμφέρον της χώρας στο μέλλον. Χωρίς κανείς να παραγνωρίζει ότι το ΝΑΤΟ έχει αμαρτίες ή να ξεχνά ότι η Σερβία από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβαρδίστηκε.

Σχετικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Θα βρεθούν λύσεις καθώς  έχουμε άλλη μια ολομέλεια και ψηφοφορία σε ένα μήνα από τώρα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής. Υπάρχουν συγκλίσεις και συνεννοήσεις σε κάποια πεδία.

Για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Η  επιχειρούμενη συμφωνία Πολιτείας και Εκκλησίας –η οποία προχωράει– είναι πολύ ουσιαστική και δίνει τη δυνατότητα στην Εκκλησία να αναπτυχθεί αυτοτελώς και στην Πολιτεία να διαχωρίσει το ρόλο της, ώστε να ξεκαθαρίσουν πράγματα από το παρελθόν.

Για διατήρηση της αριστερής ταυτότητας της κυβέρνησης

Το διαρκές ερώτημα σε μια Αριστερά που κυβερνά είναι ότι σε αρκετά θέματα κρατήσαμε την ψυχή και την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων όσο μπορούμε.

Θα ξανάρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και θα τολμήσει. Έχει ανοιχτή ατζέντα σε πάρα πολλά θέματα, όπως στην αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος και στην εκπαίδευση. Αλλά το σημαντικότερο κατ’ εμέ είναι να δοθεί καινούργια αυτοπεποίθηση και καινούργιο όραμα στον κόσμο της εργασίας, στον κόσμο της παραγωγής, στον κόσμο της επισφαλούς εργασίας.

Να οικοδομηθεί ένα νέο είδος εθνικής αυτοπεποίθησης που δεν θα στηρίζεται σε μεγαλομανία, σε μεγαληγορία, σε αναδελφοσύνη, αλλά με ουσία, σ’ ένα νέο είδος πατριωτισμού που θα είναι και ρεαλιστικός, ουσιώδης και γόνιμος.

Για τις συγκλίσεις και τις συμμαχίες

Αν σε όλα τα πολιτικά ζητήματα που γεννάει η ζωή και τα οποία είναι εξόχως ανταγωνιστικά -συχνά δε μόνο συγκρουσιακά- θεωρήσουμε ότι αυτός που βρίσκεται απέναντι «είναι ένας εχθρός που πρέπει να τον εξοντώσω ολοσχερώς», τότε δεν κάνουμε πολιτική.

Στα ζητήματα ανταγωνισμού στα οποία έχεις αντιπάλους πρέπει με επιχειρήματα, με πράξεις και λόγους να τους αντικρούσεις, στο πλαίσιο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού.  Δεν έχουμε επαναστατικές συνθήκες για να αλλάξουμε τον κόσμο μόνο με τις ιδέες μας επειδή έχουμε δίκιο. Πρέπει να είναι κανείς πολύ πειστικός, πολύ ενεργός και πολύ παραδειγματικός. Να δουλεύει και η στάση και η δημόσια παρουσία του να αποτελούν παράδειγμα άλλης πολιτικής.

Νομίζω ότι από αυτή την κουλτούρα πάσχουμε. Ενώ έδειξε σημάδια υγείας και αντοχής η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία σε όλη τη μεταπολίτευση, ακόμα και στην κρίση, στον τομέα αυτό έχουμε ακόμα αρκετά βήματα να κάνουμε.

Εδώ μπορεί να είναι μεγάλη η συμβολή αυτής της νέας Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ένα ενωτικό προφίλ,  έχει τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης δημοκρατικής συμπαράταξης και μιας ανανέωσης θεσμικής και ιδεολογικής.

Μετά τις εκλογές θα βρεθούν άλλες δυνάμεις που θα συγκροτήσουν συμμαχίες. Είναι στην άποψη μας ως Αριστερά που πάντα σεβόταν την αυτονομία των μαζικών χώρων, της αυτοδιοίκησης, του συνδικάτου.  Είναι αντιληψεις βαθιά γραμμένες στη δική μας πολιτική κουλτούρα.

Εξάλλου η ίδια η δυναμική των πραγμάτων από το 2012 μας δείχνει ότι έχουμε διαρκώς κυβέρνηση συνεργασίας. Τέλειωσαν οι τερατώδεις πλειοψηφίες και τα πριμ που έδινε ο εκλογικός νόμος. Η μισή Ευρώπη κυβερνάται από κυβερνήσεις συνεργασίας, που εκφράζουν εξάλλου καλύτερα τους πολίτες.

Για τις προσδοκίες στο επόμενο διάστημα.

Αυτά που περιμένει ο κόσμος είναι τα κρίσιμα νομοσχέδια για τις 120 δόσεις, τη φορολογία, τις ρυθμίσεις των δανείων. Αυτά βοηθάνε τη ζωή, ανακουφίζουν, δίνουν ανάσα, είναι οι κορυφαίες πολιτικές πράξεις που τις περιμένουμε τον Μάρτιο.

Έχουμε επίσης και άλλα θεσμικά, μεγάλους εκσυγχρονισμούς, βελτιώσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ακόμα και στο οικογενειακό δίκαιο όπως η συνεπιμέλεια. Η τελευταία αλλαγή στο οικογενειακό δίκαιο έγινε το 1980, η κοινωνία και η οικογένεια από τότε έχουν αλλάξει. Αυτά πρέπει να αφουγκραστούμε και να προχωρήσουμε. Αυτή είναι η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό πρέπει οι εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο ώστε να υπάρξει ο χρόνος να νομοθετήσεις και να ξεδιπλώσεις το πρόγραμμα ανάταξης και ανακούφισης της κοινωνίας μετά το τέλος των μνημονίων. Για λόγους ουσίας, δηλαδή.  

~~~~

Η εκπομπή εδώ. Ο Ν. Ξυδάκης εμφανίζεται στο 1:07 περίπου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.