image Σημασία έχει τι εθνική αυτοπεποίθηση διαθέτουμε… -στο Real FM Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων είναι η ατμομηχανή του ελληνικού πολιτισμού

Δαγκώθηκαν αυτοί που ηθικολογούσαν -στην ΕΡΤ3

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μίλησε στην Δώρα Αυγέρη, στην εκπομπή «ΕπιΚΟΙΝΩΝΙΑ» της ΕΡΤ

Πως σχολιάζετε την έρευνα της Alco που δείχνει τη ΝΔ να προηγείται 5,7 μονάδες -6,5 με την αναγωγή- στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μείωση της διαφοράς ενώ η ΝΔ για εδραίωση της νίκης.
Η αξία των δημοσκοπήσεων είναι σχετική, ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες αποτυχίες των δημοσκοπικών προβλέψεων σε όλες τις μεγάλες αναμετρήσεις τουλάχιστον από το 2012. Είχαμε παταγώδεις αποτυχίες και όχι μόνο στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα εκλογικά υποκείμενα και ίσως έχουν ξεπεραστεί και οι μέθοδοι προσέγγισης των ερευνομένων. Το σταθερό τηλέφωνο λ.χ. δεν χρησιμοποιείται πια τόσο πολύ ή οι άνθρωποι δεν το εμπιστεύονται.

Ωστόσο αν δούμε συνδυαστικά κάποια στοιχεία στις δημοσκοπήσεις από το καλοκαίρι ως σήμερα παρατηρούμε να καταγράφεται ακόμη και τώρα πολύ χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, γύρω στο 50%. Έχουμε επίσης πολύ υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα και αν -συγκρίνουμε ομοειδείς έρευνες- παρατηρούμε κλείσιμο της λεγόμενης «ψαλίδας» πράγμα που δεν μπορεί να αποκρυβεί.

Η ΝΔ από τη μεριά της επιστρατεύοντας και μία πλειάδα μέσων μαζικής επικοινωνίας τα οποία την υποστηρίζουν, άλλοτε με σοβαρό αλλά πολύ συχνά με οπαδικό τρόπο, έχει συμφέρον να δημιουργήσει εικόνα εδραιωμένης διαφοράς. Δεν αποδεικνύεται επιστημονικά ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί πλύση εγκεφάλου, ώστε όλα τα ΜΜΕ, όλες οι φωνές να διατρανώνουν μία «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Όπως όμως  έχουμε δει και σε περασμένες εκλογικές αναμετρήσεις, όλα μπορούν να ανατραπούν. Ο κόσμος κρίνει όχι βάσει κραυγών και γκρίζας προπαγάνδας αλλά βάσει μιας πολιτικής συμπεριφοράς και βάσει της δικής του ζωής αν αυτή βελτιώνεται ή όχι

Φαίνεται ότι όπως δεν απέδωσε τελικά στη ΝΔ το όπλο του να επικαλείται συνέχεια τη συμφωνία των Πρεσπών έτσι φαίνεται τουλάχιστον τώρα ότι δεν αποδίδει και για τον ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το κοινωνικό πακέτο της Κυβέρνησης.

Νομίζω ότι τα μέτρα ανακούφισης και ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας δεν έχουν αρχίσει να αποδίδουν διότι υπάρχει ένας χρόνος υστέρησης. Ο κόσμος  δικαιολογημένα είναι δύσπιστος, θέλει το χρόνο του να δει πώς εξελίσσεται. Επίσης δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα όλα τα μέτρα.

Δέκα χρόνια ταλαιπωρείται ο ελληνικός λαός, θα πιστέψει ότι σε δύο τρεις μήνες έχουν τελειώσει όλα; Τον Αύγουστο που βγήκαμε από τα μνημόνια άρχισαν οι ανα-νομοθετήσεις, ο κατώτατος μισθός, οι συλλογικές συμβάσεις, ο υποκατώτατος για τους νέους, οι 120 δόσεις τώρα, η επιδότηση θέσεων εργασίας για τους νέους, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών με μείωση 50%, η σταδιακή αλλά ουσιαστική μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλά εισοδήματα. Υπάρχουν πολλά που αφορούν άμεσα τον κόσμο της μικρής επιχειρηματικότητας, τους νέους εργαζόμενους, τους αγρότες που και εκεί έχουμε ουσιώδεις παρεμβάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου και θα δημιουργήσει αυτό που εσείς αποκαλείτε «σχέδιο Πινοσέτ», το μικτό σύστημα ασφάλισης δημοσίου με ιδιώτες. Αν έρθει μια επόμενη μέτρηση και δείχνει ότι τελικά αποδίδει αυτό δημοσκοπικά για τη ΝΔ, ότι ο κόσμος το αποδέχεται, εσείς θα συνεχίσετε να λέτε δημόσια ασφάλιση με κοινωνικό και αριστερό πρόσημο;

Δεν είναι μόνο αριστερό, είναι και ανθρώπινο και δημοκρατικό και το μόνο λογικό και εφαρμόσιμο. Όλο το άλλο είναι ένα πρόγραμμα μισανθρωπίας και καταστροφής της κοινωνίας. Νομίζω ότι καθώς ξεδιπλώνεται η καλούμενη μεταμνημονιακή περίοδος πολλοί συμπολίτες μας καταλαβαίνουν σε βάθος τις πολιτικές φυσιογνωμίες και τα προγράμματα των δύο παρατάξεων: αφενός της συντηρητικής που έχει πια ακροδεξιά χαρακτηριστικά τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά -μισανθρωπικά- χαρακτηριστικά, αφετέρου της αριστεράς της μεγάλης προοδευτικής παράταξης η οποία πια αποδεικνύει ότι είναι δύναμη σταθερότητας, προκοπής και ότι είναι δύναμη που παλεύει για την κοινωνική δικαιοσύνη και την υπεράσπιση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Οι πολλοί συμπολίτες μας εκτιμούν ότι υπάρχει δημόσιο νοσοκομείο που τους υποστηρίζει, ότι υπάρχει δημόσιο σχολείο καλό, που πρέπει να γίνεται διαρκώς καλύτερο, ότι υπάρχει ένα κράτος το οποίο προχωρά μαζί με τους πολίτες του. Δεν σε αφήνει στα νύχια της ελεύθερης αγοράς που είναι το μεγάλο πρόβλημα όλης της Ευρώπης. Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, η λεηλασία της κοινωνικής  μεταπολεμικής Ευρώπης είναι μία από τις βασικές αιτίες που οδηγεί τον κόσμο στις δυνάμεις του μεταφασισμού

Ποια είναι η θέση σας ως προς το προοδευτικό κάλεσμα, για τον τρόπο και τον χρόνο που έγινε; ότι είχαμε δηλαδή υπουργοποίηση στελεχών που προέρχονται από  το ΠΑΣΟΚχωρίς να προηγηθεί συζήτηση στα κομματικά όργανα και στην Κεντρική Επιτροπή για να λάβει την κεντρική πολιτική απόφαση. Θα γίνει αυτό το άνοιγμα;

Ξεκινάμε πολλές φορές αυτή τη συζήτηση με λάθος όρους. Η διεύρυνση έχει συντελεστεί ήδη από το 2012. Ο προοδευτικός κόσμος πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ από τότε και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Δεν γίνεται τώρα η διεύρυνση, απλώς τώρα παίρνει κάποια  πιο τυπικά χαρακτηριστικά με προσκλήσεις και συνομιλίες στελεχών που ήταν έξω από το ΣΥΡΙΖΑ και με κάποια επώνυμα πολιτικά στελέχη.

Το ότι κάποιες κινήσεις μπορεί να μην έγιναν με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο είναι ένα θέμα. Γίνεται όμως πια συζήτηση, θα συζητηθεί και στην ΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανοιχτός εδώ και χρόνια σε ανθρώπους από τον προοδευτικό χώρο. Η σημασία είναι πια να διαμορφωθεί και ένα πρόγραμμα, μια πλατφόρμα και φυσιογνωμία που θα αγκαλιάζει το μεγαλύτερο δυνατό μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Η διεύρυνση είναι καλή και προς την κεντροαριστερά και θα πρέπει η διεύρυνση να αποτελεί και κάλεσμα στους «στεναχωρημένους» αριστερούς, τους απογοητευμένους, τη νεολαία. Αυτή -η νεολαία- είναι η μεγάλη δύναμη, το μεγάλο όπλο της Αριστεράς και αυτούς πρέπει να τους ξαναφέρουμε κοντά μας.

Υπήρξε μία ποινικά κολάσιμη πράξη ενός προσώπου που τυχαίνει να είναι και πολιτικό πρόσωπο. Καταδικάστηκε. Γιατί θα πρέπει να γίνεται πολιτική συζήτηση αν κάποιος καταδικάστηκε για ασέλγεια;

Υπάρχει μία ασθένεια στο δημόσιο λόγο και στον πολιτικό δημόσιο λόγο, η ασθένεια της ηθικολογίας. Διαρκώς ηθικολογούμε και κουνάμε το δάχτυλο ως κήνσορες και τιμητές των πάντων και συχνά βάζουμε στην πολιτική αρένα στοιχεία ιδιωτικού βίου.

Συνοπτικά: όταν αντικαθιστάς την πολιτική, την σύγκρουση, την αντιπαράθεση, τα προγράμματα, το όραμά σου για τον κόσμο, με ηθικολογία και φτηνά κηρύγματα τάξης, ηθικής, ασφαλείας και υπερσεμνοτυφίας τότε αυτή η ηθικολογία θα έρθει και θα σε εκδικηθεί. Και νομίζω ότι έχουμε ένα τέτοιο φαινόμενο. Αυτό ισχύει πρωτίστως για τους «εισαγγελείς», για τους κήρυκες της ορθοπρέπειας και της ηθικοφροσύνης. Από αυτό θα πρέπει να διδασκόμαστε και εμείς οι αριστεροί, οι προοδευτικοί άνθρωποι. Πρώτα τα επιχειρήματα, η σοβαρότητα οι πράξεις ο ρεαλισμός και η ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες και μετά η ηθικολογία και το σηκωμένο δάχτυλο.

Δαγκώθηκαν αυτοί που ηθικολογούσαν. Δεν είμαι «εισαγγελέας», δεν θέλω να πατήσω στο σβέρκο κάποιον που είναι στο χώμα, αλλά θα πρέπει να διδαχθούν αυτοί οι οποίοι πρώτοι μιλούν για «αξίες» και «ηθικολογούν». Ο πουριτανισμός και η υποκρισία τιμωρείται στην παρούσα ζωή.

Leave a Reply

Your email address will not be published.