image Η «διεύρυνση» έχει ήδη συντελεστεί σε όρους κοινωνικής βάσης -στον 984 image Σκοτεινή, ρευστή Ευρώπη -«Ένα βλέμμα» στο Έθνος

Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με διεθνή θέση- στον ΑΝΤ1

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και στο Γιώργο Παπαδάκη μίλησε ο βουλευτής της Β’  Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Για το θέμα των 120 δόσεων

Η ρύθμιση είναι σε προχωρημένο στάδιο. Ουδέποτε είπε ο υπουργός Οικονομικών κάτι διαφορετικό. Επεσήμανε ότι θα προχωρήσει η διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες και των υποχρεώσεων των ιδιωτών προς το δημόσιο. Η ρύθμιση για τις εισφορές γίνεται και η ρύθμιση για τις οφειλές, με εισοδηματικά βέβαια κριτήρια προωθείται. Δημιουργείται για όλα αυτά συχνά θόρυβος και στο τέλος όλα προχωρούν.

Για το ότι δεν απαντά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις συνεχείς κρούσεις της ΝΔ να τοποθετηθεί για τις 120 δόσεις

Οι υπουργοί Οικονομικών δεν ανταποκρίνονται σε κάθε πρόσκληση, να πηγαίνουν στα κανάλια και να τοποθετηθούνται. Ο υπουργός βρίσκεται εν όψει σημαντικών κινήσεων, την αναβάθμιση από έναν ξένο οίκο και την έκδοση ομολόγου. Επομένως κάθε δήλωση μετράει. Εδώ είμαστε, μερικές εβδομάδες έχουμε ακόμη. Όλα τα άλλα είναι θόρυβος. Να θυμίσω ότι μας κατηγορούν και για το αντίθετο, ότι λέμε κάτι και μετά το αποσύρουμε.

Σε αυτή τη φάση υπό την πίεση της αξιολόγησης ψηφίσαμε μείωση συντάξεων και την από – νομοθετήσαμε μετά όπως είχαμε πει, με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Να σταθούμε λίγο στο πλαίσιο: Υπάρχει μια διελκυστίνδα μέσα στην ΕΕ και την Κομισιόν. Πάμε για ευρωεκλογές. Η ανησυχία όλου του δημοκρατικού συστήματος είναι η άνοδος της ακροδεξιάς. Η Ελλάδα είναι το success story για την Επιτροπή, κι από την άλλη το πεδίο όπου επέδειξε τη μέγιστη αυστηρότητα όλα αυτά τα χρόνια. Το ίδιο πάει να γίνει και στην Ιταλία, αλλά εκεί είναι άλλα τα μεγέθη. Αυτό το ζεστό – ψυχρό επαναλαμβάνεται συχνά με αίσιο τέλος. Θα δούμε κι άλλες εξελίξεις θετικές για την Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές.

Για τη μείωση των πλεονασμάτων

Πρώτα από όλα, στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο Γιώργος Χουλιαράκης αποδόμησε την πρόταση οικονομικής πολιτικής της ΝΔ.

Είναι συγκεκριμένα τα ζητήματα. Όλοι οι έμμεσοι φόροι είναι άδικοι. Τα υπόλοιπα όπως η μείωση το φόρου εισοδήματος αφορούν τον πλούσιο. Συνολικά δύο προσεγγίσεις καταγράφονται. Είναι η προσέγγιση της Αριστεράς και της Δεξιάς. Για μας είναι σημαντικό να υπάρχει μια υγιής αναδιανομή και στήριξη των αδυνάμων και του κόσμου της εργασίας.

Η κυβέρνηση προχώρησε όλα αυτά τα χρόνια με το πρόγραμμα του μνημονίου. Τώρα ξεκινά τη δική της καταγραφή, στηρίζοντας με όσα κάνει τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής.

Μετά τη Μεταπολίτευση, η δεξιά παράταξη κυβέρνησε μοιραζόμενη με το ΠΑΣΟΚ την εξουσία. Σήμερα δεν έχει στρατηγική, δεν έχει πολιτικό και κυρίως κοινωνικό πρόγραμμα. Δεν ξέρει τι να πει για το κοινωνικοασφαλιστικό, τη δημόσια υγεία, την εργασία,  την παραγωγή. Ειδικά στις δυνάμεις της παραγωγής και της εργασίας, δεν έχει να πει τίποτα θετικό και συγκεκριμένο.  Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με διεθνή θέση. Ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής αυτή τη στιγμή, με διεθνή ακτινοβολία, είναι ο Αλέξης Τσίπρας, Αυτός μπορεί να προωθήσει τα διεθνή θέματα. Έκλεισε το Μακεδονικό, με κόστος. Στη μεγάλη γεωπολιτική ανακατάταξη χρειάζεται κυβέρνηση προοπτικής, προόδου και στήριξης της εθνικής αυτοπεποίθησης. Αυτό υποσχέθηκε η Αριστερά, την ανάταξη από την ιστορική τραγωδία και την κρίση, αυτό επιδιώκει να ολοκληρώσει.

Δείτε τι γράφει ο διεθνής τύπος, οι FT, Economist. Γυρνά η ιστορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα είναι το μέλλον. Ο Τσίπρας δεν συγκρίνεται με τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων. Πήρε στην Ελλάδα στην πλάτη μαζί με το λαό. Η λύσσα για ρεσάλτο μιας φθαρμένης ολιγαρχίας θα κριθεί. Όποιος ηθικολογεί πέφτει στο λάκκο της ηθικολογίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.