image Όταν δεν έχουμε σύγκλιση κι εκρήγνυνται οι ανισότητες, έχουμε θέμα- Στον Τ/Σ της Βουλής image Το σκήπτρο της Διχόνοιας- ΤΑ ΝΕΑ

Το πραγματικό δίδαγμα της 25ης αφορά τη διχόνοια και την καταστροφή εκείνων που πετύχαμε ενωμένοι

Στο κανάλι Open Beyond και την εκπομπή των δημοσιογράφων Ιορδάνη Χασαπόπουλου και Γιάννη Σαραντάκου «Ώρα Ελλάδος 7» μίλησε ο Νίκος Ξυδάκης.

Για τους έρωτες της Επανάστασης

Ο έρωτας της Μαντώς Μαυρογένους για τον Δημήτριο Υψηλάντη ήταν μεγάλος,  βαθύς και είχε ένα θλιβερό τέλος. Όλοι οι μεγάλοι ιστορικοί της Επανάστασης και οι χρονικογράφοι, από τον Κασομούλη μέχρι το Φωτιάδη και τον Βλαχογιάννη γράφουν ζωντανές λεπτομέρειες για την καθημερινή ζωή των αγωνιστών. Ήταν άνθρωποι με πάθη, με χιούμορ, με πολύ μεγάλη διορατικότητα και πολύ σκληροί στον εμφύλιο.

Το ίδρυμα της Βουλής κάνει εξαιρετική δουλειά για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, φέρνοντας στο φως σοβαρές αλλά άγνωστες λεπτομέρειες από τον αγώνα. Θα εκδώσει χρονικά και απομνημονεύματα που ελάνθαναν ή έχουν να δημοσιευθούν πάρα πολλά χρόνια, σε πολύ σοβαρές εκδόσεις με πρώτο τα απομνημονεύματα του Αρτέμη Μίχα, ενός αγωνιστή του Μεσολογγίου ο οποίος περιγράφει από τα «μέσα» τι έγινε στις τελευταίες φάσεις της πολιορκίας.

Για το αν αυτά που είπε ο κ. Τσιρώνης για το Καστελόριζο πρέπει να λέγονται

Πρέπει να λέγονται σε ένα σωστό context. Το ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τους Ωκεανούς το σύμπλεγμα του Καστελόριζου τοποθετείται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι ένα πράγμα. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με στρατηγική ερμηνεία και μία διπλωματική προσέγγιση των θεμάτων και κυρίως με τα συμφέροντα της Ελλάδας στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου.

Αν η συστάδα των νησιών Καστελόριζο, Ρω, Μεγίστη και Στρογγύλη, στο νοτιοανατολικό άκρο της θαλάσσιας περιοχής μας, ασκήσει επήρεια κατά τη χάραξη της ΑΟΖ, μας δίνεται τότε μεγάλη προβολή με την ένωση της ελληνικής με την αιγυπτιακή ΑΟΖ. Αυτό βέβαια στο βαθμό που θα κηρύξουμε την ΑΟΖ στις ανατολικές μας θάλασσες.

Από το 1982 που θεμελιώθηκε η Διεθνής Συνθήκη για το Δίκαιο των Θαλασσών των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουμε προχωρήσει στην κήρυξη. Θα πρέπει να το κάνουμε κάποια στιγμή. Από τότε προκαλούν οι Τούρκοι, διότι η καθιέρωση του Διεθνούς Δικαίου έδωσε δυνατότητες για τεράστια ΑΟΖ στην Ελλάδα. Είχαμε θερμά επεισόδια και το 1987 και το 1996 από την Τουρκία.

Οι Έλληνες βουλευτές πρέπει να είναι προσεκτικοί αλλά να είναι και ακριβεις, να μη λένε πράγματα που δεν ισχύουν. Ο κ. Τσιρώνης δεν είπε κάτι που δεν ισχύει, όμως ο τρόπος που το είπε ξενίζει και προκαλούνται αντιδράσεις. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε υπόψη μας το στρατηγικό και πολιτικό βάθος. Το στρατηγικό και πολιτικό βάθος είναι ότι η Ελλάδα διεκδικεί όλα της τα δικαιώματα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τα συμβάντα στην Αυστραλία κατά την ομιλία του κ. Βαρεμένου

Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι κάποιοι άνθρωποι που έχουν αντίθετη άποψη και θεωρούν συλλήβδην το πολιτικό σύστημα άξιο κρεμάλας ή τις κυβερνήσεις προδοτικές επειδή κάνουν μία διπλωματική συμφωνία ή εφαρμόζουν μία διπλωματική πρακτική, πηγαίνουν την ώρα της εθνικής επετείου και αρχίζουν να ασχημονούν και να βρίζουν.

Μα είναι όλοι αυτοί οι φασίστες;

Ανάμεσά τους υπάρχουν και αυτοί. Έχει καταγραφεί χιλιάδες ψήφοι που έστειλαν φασίστες και νεοναζί βουλευτές στη Βουλή. Υπάρχει νεοναζί εγκληματική οργάνωση η οποία δικάζεται. Θα κλείσουμε τα μάτια μας ότι ένα ποσοστό συμπολιτών μας που για τον α ή β λόγο είναι φασίστες και ναζί; Πάντα υπήρχαν, εμφανίζονται τώρα και πλειοδοτούν σε πατριδοκαπηλία και κραυγές και σε ένα κλίμα διχασμού πάνω σε ένα ζήτημα μεγάλης εξωτερικής πολιτικής.

Και οι άλλοι ακολουθούν. Το επεισόδιο έχει σημασία: γίνεται μία εθνική επέτειος και ένας εκπρόσωπος του κορυφαίου δημοκρατικού θεσμού της χώρας, του Κοινοβουλίου, πάει να χαιρετήσει και να εκπροσωπήσει την πατρίδα – Ελλάδα στην ομογένεια. Κάποιοι έξαλλοι και ανάμεσά τους σίγουρα και εκείνοι των ακροδεξιών απόψεων, που έχουν μία δική τους Ελλάδα στο κεφάλι, πάνε και ασχημονούν.

Για την επίθεση που δέχτηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Π. Πολάκης

Είναι μία από αυτές τις αθλιότητες τις οποίες έχουν υποστεί και βουλευτές της συμπολίτευσης στη Βόρεια Ελλάδα. Τέτοιες επιθέσεις δέχεται η οικία του Αλέκου Φλαμπουράρη μια-δυο φορές το μήνα. Γίνεται ρουτίνα, μία επικίνδυνη, κακή ρουτίνα με πολλούς πολιτικούς συμβολισμούς.

Για το αν είναι «κανονικό» να κινητοποιούνται ολόκληρες διμοιρίες για να γίνουν οι παρελάσεις

Όχι. Κανονικά δεν θα έπρεπε, δεν θα χρειαζόταν. Όπως και δεν θα έπρεπε να υπάρχει κλίμα έντασης με αφορμή μία μεγάλη κίνηση εξωτερικής πολιτικής η οποία κατά τη γνώμη μου σε σύντομο χρόνο θα έχει εμπεδωθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και θα έχουν καταλάβει όλοι τα μεγάλα γεωστρατηγικά και πολιτικά οφέλη για τη χώρα.  Αν κάποιοι για ψηφοθηρικούς λόγους θέλουν να συνδυάσουν το αίσθημα του κόσμου και το θυμικό και να κάνουν τον κόσμο να ουρλιάζει είναι δικό τους θέμα.

Δεν είναι όλοι φασίστες όμως…

Το έχω πει από την πρώτη στιγμή, από τα Χριστούγεννα του 2017 ότι δεν είναι όλοι οι φασίστες. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που υποκινούν, υπάρχουν ακροδεξιοί και νεοναζί στων οποίων η ατζέντα είναι διαρκώς αυτό το θέμα. Δεν είναι αθώοι ακτιβιστές και αυθεντικά κινήματα, όπως λένε διάφοροι. Είναι φασίστες, αρνητές της Δημοκρατίας και εχθροί της χώρας. Είναι επίγονοι και απόγονοι αυτών που παρέδωσαν την Κύπρο στους πραξικοπηματίες και στην τουρκική εισβολή. Αυτό είναι το δίδαγμα των ημερών και αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα της 25ης Μαρτίου: Η διχόνοια μπορεί να καταστρέψει ό,τι κερδίζουμε ενωμένοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.