image Οι ανισότητες απειλούν την Ευρώπη -«Ένα βλέμμα» στο Έθνος της Κυριακής image Η διπλωματία γίνεται με θάρρος, βλέποντας μακριά -στην ΕΡΤ1

Από τα ταμπελάκια στην ουσία- Στην ΕΡΑ1

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στους δημοσιογράφους Κ. Δημητρούλα και Γ. Πίκουλα μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης για τις θετικές επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συμμετείχα προχθές σε διακοινοβουλευτική συνάντηση στο Βουκουρέστι με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ρουμανία. Στο παρελθόν σε ανάλογες συναντήσεις -το έζησα ως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών- η έγνοια μας ήταν να μην έρθουμε αντιμέτωποι με «ταμπελάκια» Republic of Mecedonia, γιατί μπαίναμε στη δύσκολη θέση να διεκδικούμε την αντικατάστασή τους κλπ. Αν μάλιστα οι συναντήσεις δεν ήταν διεθνών οργανισμών και στο κατάλληλο πλαίσιο, δεν μπορούσαμε καν να το απαιτήσουμε. Ήταν ποτέ αυτή η ουσία στα σύγχρονα Βαλκάνια;

Προχθές στη συνάντηση, οι κοινοποιήσεις όλες έγραφαν Republic of North Macedonia. Συνομίλησα με τους βουλευτές της Β. Μακεδονίας σε πολύ θερμό κλίμα. Όταν δέχεσαι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα και το προσαρμόζεις στα δικά σου μέτρα… Αλλά όταν προσαρμόζεσαι και εσύ και δεν κάνεις ότι δεν βλέπεις, όταν δεν ετελοτυφλείς… Τότε τα πράγματα γίνονται ευκολότερα, πιο λειτουργικά.

Κάποιοι από τους συμπολίτες μας ίσως να μην έχουν καταλάβει το εύρος των θετικών επιπτώσεων για την Ελλάδα και πρέπει αυτό να εξηγείται συνεχώς. Θα μπορούσα να πω μια μεγάλη κουβέντα και είναι προς συζήτηση. Η είσοδος της Ελλάδας στη ΕΕ ήταν γεγονός άλλης κλίμακας που άλλαξε τα πάντα στη χώρα -αποδεκτό αυτό.

Ωστόσο: σε διμερές ή τριμερές διεθνές επίπεδο, σε όλη τη μεταπολίτευση δεν είχε η Ελλάδα μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είχαμε εγκλωβιστεί μόνοι μας σε αυτή την κατάσταση – επιτέλους βγήκαμε και είναι για καλό.

Στην ίδια συνάντηση στο Βουκουρέστι, στη σύνοψη για τις καλές ειδήσεις της ΕΕ, που τελευταία είναι λίγες, η Συμφωνία των Πρεσπών κατείχε κεντρική θέση. Θεωρείται ότι είναι υπόδειγμα για το πώς πρέπει να ασκεί πολιτική η ΕΕ στις σχέσεις γειτονίας, στην συμπερίληψη και τη συνύπαρξη με άλλους, και στο πώς συνολικά η ήπειρος με το πνεύμα του κράτους δικαίου της ΕΕ, τη δημοκρατία, τη συνοχή και τη σύγκλιση προχωρά. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί  επικαλούνται συνέχεια τη Συμφωνία για να δώσουν μια προοπτική και ένα υπόδειγμα επιτυχούς πολιτικής μέσα στην Ευρώπη.

Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις, η αίσθησή μου είναι ότι πηγάζουν από την έλλειψη γνώσης και πληροφόρησης. Το πολιτικό σύστημα αλλά και τα κόμματα πρέπει να ενημερώνουν τους πολίτες. Τα Βαλκάνια είναι πεδίο μοχλεύσεων και ανταγωνισμών για τη μεγαλύτερη επιρροή πολλών δυνάμεων. Αυτό σημαίνει αποσταθεροποίηση. Η Ελλάδα είναι μακράν το ισχυρότερο κράτος. Δεν πρέπει να παίζει τον ιστορικό της ρόλο; Αυτά πρέπει να τα ξέρουν οι πολίτες, Να ξέρουν ποια είναι τα συμφέροντά μας και ποιοι τα απειλούν.

Από την άλλη δεν ανατρέπεται εύκολα μέσα σε λίγο χρόνο το απόθεμα προκαταλήψεων που έχει χτιστεί από το 1992. Δεν έχει καν εμπεδωθει ή λεγόμενη εθνική γραμμή η οποία είναι διατυπωμένη εδώ και δέκα χρόνια. Αυτό, όμως, ας μας γίνει μάθημα. Να καταλάβουμε ότι ακόμα και στα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, που δεν είναι εύκολο να επικοινωνηθούν, θα πρέπει να είμαστε διαφανείς, ήρεμοι και με πλούσια επιχειρηματολογία.  Διότι υπάρχει ο κίνδυνος στη συνείδηση του κόσμου να αποκτούν άλλη διάσταση από την πραγματική, όπως έγινε με το «Μακεδονικό» το οποίο εξελίχθηκε σε στενά ταυτοτικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.