image Η διπλωματία γίνεται με θάρρος, βλέποντας μακριά -στην ΕΡΤ1 image Ιδού οι Πρέσπες, ιδού και το πήδημα -«Ένα βλέμμα» στο ΈΘνος της Κ.

Στη διεθνή πολιτική «χάνεις τα δίκια σου» αν δεν εκμεταλλευτείς τις περιστάσεις -στο ρ. Alpha

Στο ραδιόφωνο ALPHA 989 o βουλευτής Β’ Αθηνών Νίκος Ξυδάκης συζήτησε με τη Γιάννα Παπαδάκου τα θέματα της επικαιρότητας.

Για τα σχόλια του Κ. Μητσοτάκη για την επίσκεψη Τσίπρα στη Β. Μακεδονία:

Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να μάθει για την επιτυχία της συμφωνίας και το πώς βλέπουν το θέμα τα μεγάλα think tank και οι διεθνείς παρατηρητές αλλά κυρίως -αυτό που μας ενδιαφέρει- τα κράτη της Ευρώπης και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, ας ακούσει στο ευρωκοινοβούλιο το ΕΛΚ. Είναι πρόσφατη η έμμεση αποδοκιμασία της στάσης της ΝΔ μέσω της αρνητικής ψήφου Γαλλίας και Γερμανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης στην υποψηφιότητα της κας Ντόρας Μπακογιάννη για ΓΓ. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση.

Ο ισχυρισμός ότι ο κ. Τσίπρας αντάλλαξε τη συμφωνία με την μη μείωση της κατώτερης σύνταξης φτάνει στο όριο της μνησικακίας . Είναι δυνατόν να εύχεται η αντιπολίτευση να συμβεί εθνικό ατύχημα στη χώρα για να έρθει στα πράγματα; Το επανέλαβε σε όλες τις αξιολογήσεις του τρίτου μνημονίου.

Η απάντηση είναι πολύ απλή και την είχε πει ο καθηγητής Ν. Αλεβιζάτος στην εκδήλωση για το Μακεδονικό που είχε διοργανώσει το Ποτάμι: Η συμφωνία είναι μεταξύ δύο κρατών και χαιρετίζεται από όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ως διπλωματική επιτυχία.

Αφού λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι είναι κακή, αν και εφόσον γίνει πρωθυπουργός, ας τη ρίξει μέσα στη Βουλή και ας μας δείξει ποιο είναι το καλό της Ελλάδας. Χρειάζεται 151 ψήφους. Όλα τα υπόλοιπα είναι υποκρισία και λαϊκισμός. Δεν έχει καμία διάθεση, καμία δυνατότητα, καμία πρόθεση να κάνει κάτι τέτοιο για τη συμφωνία. Γι’ αυτό του φώναζαν οι ακροδεξιοί φασίστες στη Βέροια και απάντησε «μα εμείς καταψηφίσαμε». Με τους ίδιους ήταν στις διαδηλώσεις.

Αν λοιπόν έχει διαφορετική διπλωματική προσέγγιση από την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη, διαφορετική από τον Κώστα Καραμανλή όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, ας προχωρήσει σε μονομερή καταγγελία της σύμβασης εφόσον αυτή κάνει κακό στην Ελλάδα. Όλα τα υπόλοιπα είναι φτηνή υποκρισία. Ο κ. Μητσοτάκης θα το βρει μπροστά του, θα το πληρώσει πολιτικά.

Για το αν επικοινωνήθηκε σωστά η Συμφωνία των Πρεσπών από την κυβέρνηση και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ:

Πράγματι δεν έγινε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Το ζήτημα χρειάζεται βαθιά ενημέρωση, ψυχραιμία και να εξηγήσουμε τις γεωπολιτικές και στρατηγικές πτυχές του όπως και τα βραχυπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα οφέλη της Ελλάδας.

Αυτό όμως πρέπει να κάνουν και άλλοι άνθρωποι πλην των πολιτικών δυνάμεων. Η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι δημοσιογράφοι, αυτοί που γνωρίζουν το θέμα και έχουν την αίσθηση των πραγμάτων. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε για πολλούς λόγους. Υπήρχε διστακτικότητα. Χρειάζεται πολιτική γενναιότητα, χρειάζεται ευθυκρισία και μεγάλη πρακτική ικανότητα να μπεις μέσα στον κόσμο, στους συμπολίτες σου και να εξηγήσεις. Να ακούσεις, να πεις.

Προσωπικά έχω προσπαθήσει να εξηγήσω από την πρώτη στιγμή σε όλες τις επικοινωνίες μου στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις, αλλά και με αρθρογραφία το εθνικό συμφέρον και τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα. Τα μεγάλα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής δεν λύνονται δια της αδρανείας. Αν το αφήναμε και άλλο θα «σάπιζε». Δεν λύνονται μόνα τους τα προβλήματα. Εκμεταλλεύεσαι κάθε δυνατή ευκαιρία, κάθε δυνατή συγκυρία για να τα επιλύσεις. Γι’ αυτό πρέπει να εξηγούμε συνεχώς στους συμπολίτες μας. Το θέμα δεν είναι ιδεολογικό. Είναι σε πολύ μικρό βαθμό ιδεολογικό. Σε μείζονα βαθμό είναι το «συμφέρον», όπως το έθετε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στη διεθνή πολιτική υπάρχουν πρωτίστως τα συμφέροντα και μετά είναι τα δίκαια. Τα δίκαια τα ‘χεις αλλά αν δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς περιστάσεις τα χάνεις.

Για το αν θα στοιχίσει εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία των Πρεσπών:

Η συμφωνία θα κοστίσει πολύ λιγότερο από όσο στοιχηματίζει η ΝΔ. Θεωρώ ότι το κλίμα ανατρέπεται διότι οι πολίτες όταν ερωτώνται με ποιο κριτήριο θα ψηφίσουν βάζουν την οικονομία σε ποσοστό 55- 60%. Η τσέπη του κόσμου, το νοικοκυριό του, η ζωή του, η επιβίωση του και ατομικά αλλά και εθνικά, αυτό θα είναι ο αποφασιστικός παράγων. Αυτό επιβεβαιώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Και εκεί ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έχει πράξει και πράττει, έχει ξεκάθαρο πρόγραμμα, η δε ΝΔ δεν έχει πει τίποτα. Μιλάει για πακτωλό επενδύσεων που είναι ευχολόγιο και παραμύθια. Αυτά που έχει πει ο κ. Μητσοτάκης για το ασφαλιστικό συνιστούν εφιάλτη για τον Έλληνα ασφαλισμένο. Επαναφέρει το αποτυχημένο σύστημα, την πρόταση να βάλει την επικουρική ασφάλιση υποχρεωτική στις ασφαλιστικές εταιρείες με ένα κόστος τεράστιο για το ελληνικό δημόσιο και με καμία εξασφάλιση για το μέλλον. Είναι το μοντέλο που απέτυχε στη Χιλή και έσπευσε το κράτος με τεράστια ποσά να καλύψει τα κενά. Όπου έχει εφαρμοστεί έχει αποτύχει και όπου λέγεται ή εφαρμόζεται επιφέρει τεράστια ανασφάλεια στον κόσμο. Διαλύει όλο το ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο.

Για το ότι ο κόσμος, παρά τα θετικά μέτρα και τις επιτυχίες δεν λέει «μπράβο»:

Ένα στοιχείο είναι ότι υπάρχει ένα σύστημα προπαγάνδας και κατασκευής ψευδών ειδήσεων, αποκρύψεων, αποσιωπήσεων και διαστρεβλώσεων. Υπάρχει μια κυριαρχία στο μιντιακό τοπίο το οποίο διαμορφώνει κλίμα. Εκεί είναι υπόθεση και του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης να αντιτάξει το δικό του μιντιακό σύστημα, το οποίο θα εξηγεί και θα ενημερώνει. Θα λέει αλήθειες και θα υπερασπίζεται πράγματα που έχουν γίνει.

Εκεί έχουμε έλλειψη. Δεν ακούγεται καθαρά και δυνατά η φωνή μας. Δεν θα περιμένεις από τον αντίπαλο ή από κάποια συμφέροντα της ολιγαρχίας να σε υποστηρίξουν. Είναι στο δικό μας χέρι, πρέπει να φτιάξεις τα δικά σου κανάλια, τα δικά σου επιχειρήματα και να είσαι σαφής και καθαρός εκεί που εμφανίζεσαι.

Το δεύτερο στοιχείο είναι μεγάλο θέμα και εκεί βρίσκεται το χρέος όλων των δημοκρατικών δυνάμεων . Το πολιτικό σύστημα βρέθηκε στα όρια της κατάρρευσης μετά τη χρεοκοπία του 2010, υπάρχει ακόμα μια οργή που σιγοβράζει. Διότι δεν είναι μόνο τα 9 χρόνια μνημονίων είναι και τι προηγήθηκε σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000. Από το πάρτι του χρηματιστηρίου επί κυβερνήσεως Σημίτη μέχρι την αμεριμνησία του 2004 και των Ολυμπιακών Αγώνων και την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι στο κλαμπ των ισχυρών.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η χώρα ήταν ανυπεράσπιστη και αθωράκιστη, δεν ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα, δεν έγιναν διορθωτικές κινήσεις . Είπαμε στις Βρυξέλλες για ελλείμματα 3,9% το 2009 και μετά βρέθηκε στο 15,4%, τα χρέη συσσωρεύονταν και η χώρα κατέρρευσε. Βάλαμε το ΔΝΤ στη ζωή μας. Η οργή δουλεύει σωρευτικά και βεβαίως τιμωρητικά για τον εκάστοτε κυβερνώντα. Είδαμε όμως ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος γύρω στο 25-27% και στις πιο δυσμενείς δημοσκοπήσεις παραμένει ένας σκληρός πυρήνας το οποίο καταλαβαίνει τι γίνεται. Αυτό θα το δούμε στην κάλπη.

Για την Υπόθεση Novartis:

Η έρευνα αυτή είναι πολύ δύσκολη αλλά νομίζω ότι κάτι θα βγει. Είμαι πολύ προσεκτικός και επιφυλακτικός, ωστόσο ακόμα και το λίγο που μπορεί να βγει στο φως θα είναι χρήσιμο προς την αποκατάσταση της πίστης των πολιτών στη δημοκρατία και τους θεσμούς. Ο κόσμος έχει μια διάχυτη θλίψη και οργή για την πολιτεία και το κράτος που τον άφησε ανυπεράσπιστο στη διάρκεια της κρίσης και συντρίφτηκε η ζωή και οι προσδοκίες του. Τουλάχιστον να πιστέψει ότι υπάρχει κράτος δικαίου, υπάρχει δικαιοσύνη, ότι πατάσσεται η διαφθορά , συλλαμβάνεται, φυλακίζεται. Αυτό θα είναι το μεγάλο κέρδος.

Για τη σύνδεση της υπόθεσης Novartis με το θέμα Πετσίτη:

Αν βρεθεί μια τρίχα στο γιαούρτι την πετάς αμέσως. Και αυτή θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά αν βρεθεί οτιδήποτε σχετικά με αυτό το πρόσωπο. Πώς συνδέεται, ποιος είναι, ούτε μ’ ενδιαφέρει. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να αποδειχθεί αν έχει πράξει κάτι ή όχι και να τιμωρηθεί αν υπάρχει κάτι παράνομο. Από κει κι έπειτα οι συνεχείς αναφορές της ΝΔ είναι καθαρά αντιπερισπασμός. Φωνάζει για κάτι μικρό και ασήμαντο. Το σημαντικό ήταν η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια και η μεγάλη επιτυχία της Ελλάδος συνολικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.