image Η αγάπη θάλλει στα ερείπια -«Ένα βλέμμα» στο Έθνος της Κ. Ελευθερώνουμε επιτέλους τον αιγιαλό για τους πολίτες -στην Ολομέλεια

Όλα θα κριθούν στην κάλπη- Στην ΕΡΤ3


Στην εκπομπή ΕπιΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΕΡΤ3 μίλησε στη Δώρα Αυγέρη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Σχετικά με τα σχόλια περί γενοκτολαγνείας του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Καιρίδη, τις σφοδρές αντιδράσεις των ποντιακών οργανώσεων και αν θα πρέπει να παραιτηθεί.

Οι πολιτικές απόψεις και επιχειρήματα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, με πολιτικές απόψεις και επιχειρήματα. Όποιος πολιτικός διατυπώνει μια άποψη, μια ιδέα η οποία «προκαλεί» μέρος της κοινής γνώμης και ζητά την ψήφο της, δηλ. ζητά πολιτική νομιμοποίηση, τότε η ίδια η κοινή γνώμη και κάθε πολίτης μπορούν να τον καταδικάσουν. Αυτό που λέμε «να τον μαυρίσουν». Δεν μπορεί για τις ιδέες και τις πολιτικές απόψεις που εκφράζονται να απαντάμε με ιδεολογικό λυντσάρισμα, φωνές και μπούλινγκ. Εκτός αν είναι απόψεις που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ίδια τη Δημοκρατία. Διότι έχουμε και φαινόμενα τέτοιων πολιτικών απόψεων που είναι αρνητές και εχθροί της δημοκρατίας και έχουν επιβραβευτεί και είναι στο κοινοβούλιο. 

Δεν μπορούμε για κάθε ιδέα που δεν μας αρέσει ή δεν ταιριάζει με τις δικές μας πεποιθήσεις να ρίχνουμε το πρόσωπο, τον κομιστή, τον αγγελιαφόρο της στον Καιάδα. Να τον εξαφανίζουμε από τον δημόσιο βίο, ή να τον καταδικάζουμε προσωπικά και ηθικά.Αν προσάπτουν κάτι στον κ. Καιρίδη για την πολιτική του συμπεριφορά και ο ίδιος αισθάνεται ότι η άποψη του είναι πολιτική, όλο αυτό θα κριθεί στην κάλπη. Ο,τιδήποτε άλλο αφορά την προσωπική του ζωή.
Τον κ. Καιρίδη που είναι φιλελεύθερος όπως υποστηρίζει ας τον κρίνουν οι φιλελεύθεροι. Πρώτα αυτοί και μετά εμείς που υπερασπιζόμαστε την ουσία του φιλελευθερισμού αλλά δεν μας λένε φιλελεύθερους και μας λένε νέο-κομμουνιστές. Εγώ λοιπόν ως μαδουριστής, νέο-κομμουνιστής υπερασπίζομαι το δικαίωμα του κ. Καιρίδη, να λέει την άποψη του και να του απαντώ με επιχειρήματα και απόψεις. Αν στην παράταξη του, τη φιλελεύθερη δεξιά, την ακροδεξιά, την γιαλαντζί χουντοδεξιά, διότι δεν ξέρω πως μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει αυτό το μείγμα, δεν ανέχονται διαφορετικές απόψεις ας τον αποκεφαλίσουν. 


*Αμβρόσιος και Κουρουμπλής
Ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος είναι ο πρώτος ιεράρχης από καταβολής της ελληνικής εκκλησίας και ελληνικού κράτους ο οποίος έχει υποστεί καταδίκη για λόγο μίσους. Είναι ιστορικής σημασίας συμβάν αυτό. Ένας μητροπολίτης, ένας ιεράρχης, ένας ποιμένας του οποίου όλη η διδασκαλία οφείλει να στηρίζεται στην αγάπη, καταδικάστηκε από το ποινικό δικαστήριο για μίσος.
Ο κ. Κουρουμπλής πέρασε την κόκκινη γραμμή, συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε μαζί του. Πρέπει να δώσει εξηγήσεις γιατί και πώς το έκανε. Δεν μπορούν να συμβαίνουν όλα στο κυνήγι του σταυρού. Ο σταυρός δεν είναι μόνο στο ψηφοδέλτιο, είναι το σύμβολο της θυσίας και της ενανθρώπισης. Να ζητήσει ειλικρινά συγνώμη, να δώσει εξηγήσεις και ας τεθεί στην κρίση του λαού.

Προσωπικά δεν το εγκρίνω αυτό που έκανε, ούτε θα πήγαινα να φωτογραφηθώ. Άλλωστε ο κ. Αμβρόσιος μου έχει στείλει εξώδικο επειδή σχολίασα το πως βλέπει η εκκλησία τις σχέσεις εκκλησίας – πολιτείας. Δεν με κάλεσε σε διάλογο. Με άλλους ιεράρχες τους οποίους σέβομαι και υπολήπτομαι έχω μιλήσει κατ’ επανάληψη. 

Για την υπόθεση Novartis και την άρση ασυλίας του κ. Λοβέρδου

Δεν έχω να πω τίποτα, σέβομαι το τεκμήριο της αθωότητας, σέβομαι την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Σέβομαι επίσης το κοινό περί δημοκρατίας και δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού προς τον οποίο εντέλει λογοδοτούμε και αντλούμε νομιμοποίηση. Από την πλευρά κάποιων προσώπων που ερευνήθηκαν ή ακούστηκε απλώς το όνομα τους, έχουν ακουστεί πολύ βαριά πράγματα κατά των θεσμών και της κυβέρνησης – που είναι πολιτικός αντίπαλος . Πολύ βαριά πράγματα για τη δικαιοσύνη και το δικαιακό πλαίσιο. Αν από όλη αυτή την ιστορία η οποία έχει και δύσκολες πλευρές για τη δημοκρατία και τις διαδικασίες, αυτό που έχουν να απαντήσουν κάποιοι πολιτικοί ερευνώμενοι είναι ότι διαπράττεται εσχάτη προδοσία και ότι εμείς θα καταργήσουμε τη συνταγματική μεταβολή, τη συνταγματική βελτίωση η οποία επιχειρείται στη βουλή, σ΄αυτή και στην επόμενη, και θα κρατήσουμε την παραγραφή ως έχει, αυτό είναι μια χυδαία συμπεριφορά και ένα χαστούκι στο πρόσωπο του ελληνικού λαού που παρακολουθεί. Δεν πρέπει να υπάρχουν ειδικές μεταχειρίσεις για τους πολιτικούς, πρέπει να διασφαλίζεται η ευθύνη τους για να μπορούν να αποφασίζουν και να δρουν όταν έχουν θέση ευθύνης στην εκτελεστική εξουσία αλλά δεν μπορούν εκ των προτέρων να έχουν το ακαταδίωκτο για όλες τους δραστηριότητες. Αυτή είναι η πολιτική συζήτηση, αυτή θα κουβεντιάσουμε.
Κατά την αίτηση άρσης ασυλίας εμείς ακούμε προσεκτικά πρώτον τι έχει να πει ο ίδιος ο βουλευτής όταν απευθύνεται στους συναδέλφους του. Πολλοί βουλευτές επιθυμούν οι ίδιοι την άρση της ασυλίας τους για να τελειώνουν με δικαστικές διαδικασίες και να μην υπάρχουν εκκρεμοδικείες. Άλλοι εξηγούν ότι το θέμα έχει κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά και ζητούν την προστασία, διότι καταδιώκονται π.χ. από κάποιον δικομανή. Όλες οι περιπτώσεις είναι εξατομικευμένες. Στην περίπτωση του κ. Λοβέρδου εγώ σεβαστώ και θα ακούσω με μεγάλη προσοχή το δικό του αίτημα διότι έχει μεγαλύτερο βάρος. Αν ο ίδιος ζητά να αρθεί η ασυλία του θα το σεβαστώ. Θα ακολουθήσω αυτό που λέει. Να περάσει η διαδικασία και να αποδοθεί στην κοινωνία όπως θα τον αποδώσει η δικαιοσύνη.
Η βουλή δεν είναι δικαστήριο, συζητά πολιτικά. Δεν είμαστε εισαγγελείς, δεν είμαστε δικαστές. Δεν δικάζουμε τους συναδέλφους μας και δεν τους καταδικάζουμε. Ακούμε με προσοχή αυτά που έχουν να πουν σε σχέση με τις υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη. Πολιτικά πρέπει να τα εξετάζουμε, να προστατεύουμε την τιμή και την υπόληψη του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατίας.

Για τους ισχυρισμούς Κοτζιά ότι ευθύνεται ένα ιδιότυπο εμπάργκο από την πλευρά Καμμένου που η κυβέρνηση δεν επικοινώνησε τις θετικές πλευρές της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη δικαστική τους διαμάχη.

Μερικές πολιτικές διαμάχες αναπόφευκτα μπορεί να πάρουν και προσωπικά χαρακτηριστικά. Θα ήθελα να ακούσω πολιτικά επιχειρήματα και από το δικό μας κόμμα. Αν υπάρχουν προσωπικές αντιδικίες , πληγωμένοι εγωισμοί και κόντρες θα ακούσουμε πολύ προσεκτικά τα πολιτικά επιχειρήματα όταν έρθουν στη βουλή. Η βουλή δεν είναι δικαστήριο, συζητά πολιτικά. Δεν είμαστε εισαγγελείς, δεν είμαστε δικαστές. Δεν δικάζουμε τους συναδέλφους μας και δεν τους καταδικάζουμε. Ακούμε με προσοχή αυτά που έχουν να πουν σε σχέση με τις υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη. Πολιτικά πρέπει να τα εξετάζουμε, να προστατεύουμε την τιμή και την υπόληψη του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατίας.
Δεν σχολιάζω τον κ. Κοτζιά που ήταν υπουργός και τώρα σχολιάζει την κυβέρνηση. Και εγώ ήμουν σε δύο υπουργικούς θώκους με πολιτικό προϊστάμενο τον Πρωθυπουργό που προΐσταται κάθε μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου. Τους υπουργούς τους ορίζει ο πρωθυπουργός. Τους εκλεγμένους βουλευτές τους ορίζει ο ελληνικός λαός. Οι υπουργοί δεν είναι υπάλληλοι κανενός. Είναι συνεργάτες του πρωθυπουργού στην εκτελεστική εξουσία. Εγώ είμαι και ήμουν εκλεγμένος βουλευτής και λογοδοτώ διαρκώς στους εκλογείς μου. Με τον κ. Κοτζιά είχα καλή συνεργασία στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου πήγα για να εκτελέσω εντολή του πρωθυπουργού.

Μπήκα με ειδική αποστολή να βοηθήσω τη χώρα στην κρίσιμη φάση του προσφυγικού και την ανάταξη της εικόνας της Ελλάδας που επιχειρείτο με κάθε μέσο τότε, την περίοδο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Την ανάταξη της εικόνας της Ελλάδας προς τους εταίρους και την προβολή μιας νέας εικόνας αλληλεγγύης και ανθρωπισμού με ευκαιρία το προσφυγικό, με το οποίο έγινε ανάκτηση διπλωματικού κεφαλαίου από την Ελλάδα. Δουλεύαμε για τη χώρα μας εντατικά σε δύο πολύ δύσκολα τεράστια μέτωπα. Έξοδος από το μνημόνιο και προσφυγικό που ήταν ένα διεθνές, παγκόσμιο και συνεχιζόμενο πρόβλημα.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter