image Όλα θα κριθούν στην κάλπη- Στην ΕΡΤ3 image Δεν ψηφίζουμε για την Ευρώπη αλλά για εθνικές προτεραιότητες και αυτό δεν είναι καλό- στο Πρακτορείο fm

Ελευθερώνουμε επιτέλους τον αιγιαλό για τους πολίτες -στην Ολομέλεια

Ο βουλευτής Β’ Αθηνών Ν. Ξυδάκης μίλησε στην Ολομέλεια για την τροποποίηση του νόμου που αφορά θέματα παραχώρησης στον αιγιαλό.

Η υπουργός κάλυψε αρκετές από τις παρατηρήσεις τις οποίες έχουμε αναπτύξει εμείς και η αντιπολίτευση. Προσωπικά εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο με δύο ερωτήσεις μου προς την υπουργό, τον Ιανουάριο του ’18 και πάλι τον Ιούνιο του ‘18, συζητούμε διαρκώς για την θωράκιση του Έλληνα πολίτη και του συνταγματικού του δικαιώματος να έχει πρόσβαση σε όλες τις παραλίες της ελληνικής επικράτειας.

Συζητούμε πώς θα εκσυγχρονίσουμε τη νομοθεσία της δεκαετίας του ‘80, τον λεγόμενο νόμο Τρίτση με τον οποίο δόθηκε απρόσκοπτη πρόσβαση στους πολίτες. Αυτό ήταν το πολιτικό σχέδιο και η διαρκής και εκφρασμένη βούληση της Αριστεράς όταν το 2005 με την «Ανοιχτή πόλη» και τον Αλέξη Τσίπρα κατεβήκαμε στις παραλίες του Ελληνικού και ρίξαμε τα παράνομα συρματοπλέγματα.

Μέσα από πολλές δυσκολίες και με την εναρμόνιση ενός σύνθετου νομοθετικού πλαισίου καινούργιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που άλλες είναι χρήσιμες και ωφέλιμες για την οικονομία και άλλες είναι οχλούσες και παρακωλύουν την ελεύθερη πρόσβαση, βρέθηκε η τομή. Πήρε πολύ χρόνο και κόπο αλλά έχουμε τώρα μία σώφρονα και δημοκρατική χρήση των παραλιών και του αιγιαλού. Νομίζω ότι με τους κανόνες που θέτουμε μπαίνει πλέον ένας φραγμός και κάποια λελογισμένα όρια απέναντι στην υπερεκμετάλλευση και τα φαινόμενα του υπερτουρισμού τα οποία μόνο ζημιά θα κάνουν μεσοπρόθεσμα -ήδη κάνουν- στη συνολική δυναμικότητα  της οικονομίας του τουρισμού.

Διασφαλίζουμε τον πολίτη και όλα τα συνταγματικά του δικαιώματα και ταυτόχρονα δείχνουμε κατανόηση και γνώση θεσπίζοντας κανόνες που βοηθούν την υγιή επιχειρηματικότητα. Από τις  παρατηρήσεις που είχαμε κάνει, η υπουργός έχει δεχθεί υπό τη μορφή βελτιώσεων και το όριο του 60% κάθε παραλίας να παραμένει ελεύθερο και να προφυλάσσονται οι μικρές παραλίες για τις οποίες υπήρχε μία ασάφεια στη διατύπωση- ούτως ώστε οι μικρές αυτές των 150 και 200 τετραγωνικών μέτρων να μην παραδίδονται για εκμετάλλευση. Σε μικρές παραλίες θα υπάρχει μόνο μία ελάχιστη διευκόλυνση σε μία επιχείρηση που έχει πλωτά μέσα και χρειάζεται να μεταφέρει τους λουόμενους ή τους τουρίστες στη θάλασσα.

Υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση, αυστηρή και ισόνομη για όλους τους παραβάτες και για αυτούς που κάνουν αυθαίρετη καταπάτηση της παραλίας. Το αδίκημα  είναι αυτόφωρο και επιλαμβάνεται το λιμενικό.
Ελπίζω το λιμενικό να κάνει τη δουλειά του να δίνει το «παρών». Δεν είναι πάντα εκεί, αν μιλάμε με όρους πραγματικότητας και όχι με όρους καθήκοντος.

Με τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας τώρα ορίζεται ακριβώς η προς εκμετάλλευση έκταση με πινακίδα. Επίσης η ιστοσελίδα του οικείου δήμου έχει ακριβές σκαρίφημα και το τοπογραφικό της παραλίας με τα τμήματα που έχουν παραχωρηθεί και τα άλλα που μένουν ελεύθερα.  Επιπλέον θα υπάρχει και ένας αριθμός τηλεφώνου στην οποία ο πολίτης αν διαπιστώσει παράβαση θα μπορεί να σπεύσει και να ζητήσει την τιμωρία.

Είναι αστείο και τραγικό στην Ελληνική Δημοκρατία το 2019 όταν δούμε ένα όχημα να καταλαμβάνει πεζοδρόμιο ή να φράζει, μ’ αυτή την κτηνωδία που χαρακτηρίζει δυστυχώς μερικούς τους συμπολίτες μας, τη διάβαση για έναν τυφλό ή για έναν ανάπηρο, να μπορούμε και να είμαστε υποχρεωμένοι ηθικά να πάρουμε τηλέφωνο την τροχαία για το «σηκώσει». Το ίδιο δικαίωμα όμως θα πρέπει να έχει ο Έλληνας πολίτης που πάει με την οικογένειά του να κάνει δέκα μπάνια ετησίως, και διαπιστώνει ότι κάποιοι έχουν καταλάβει την παραλία, υποχρεώνοντάς τον να πληρώσει ξαπλώστρες και ομπρέλες σε τμήμα που κανονικά πρέπει να είναι ελεύθερο. Θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να ζητήσει την άμεση απομάκρυνση και την άμεση τιμωρία.

Με μεγάλη χαρά  λοιπόν βλέπω ότι έχουν περιληφθεί αυτές οι προβλέψεις σε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο.

Ελπίζω όμως, εύχομαι, κάνω έκκληση ή και απαιτώ ο νόμος αυτός να αρχίσει να εφαρμόζεται αμέσως. Όλη η διαδικασία των εφαρμοστικών διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων να μην αργήσει ούτως ώστε να προλάβουμε αυτό το καλοκαίρι να έχουμε μία καλύτερη εικόνα και μία καλύτερη ουσία, μια πιο δημοκρατική λειτουργία μέσα στη χώρα μας. Θέλουμε το έσοδο από τον τουρισμό, θέλουμε να στηρίξουμε την τουριστική οικονομία. Αλλά μία οικονομία που στηρίζεται σε μια άδικη κοινωνική λειτουργία, που αποκλείει τον φτωχό, τον αδύνατο, τον πολίτη από την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες της πατρίδας του δεν είναι υγιής οικονομία. Άρρωστη είναι, χαρακτηρίζει τους δουλοπάροικους και τους είλωτες.

Χαίρομαι που βάζουμε τάξη σε μερικά θέματα τα οποία έχουν πολύ μεγάλο συμβολικό βάρος και ηθικό και ψυχολογικό όφελος για τους πολίτες που θα ζητήσουν να «ξεκουραστούν» από τα βάσανα της χρονιάς. Το νομοσχέδιο δίνει και ένα μεγάλο μήνυμα για το τι σημαίνει ισοπολιτεία, ισονομία και σεβασμός στα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα.

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.