image Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται πάντοτε για την ουσία των έργων ενός πολιτικού κι όχι για το ύφος- στο Θέμα 104,6 image Επίκαιρη ερώτηση για το Μουσείο Ακρόπολης

Μια νέα Αριστερά, μετά τον Τρίτο Δρόμο -«Ένα βλέμμα» στο Έθνος της Κ.

Η εκλογική νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ισπανία, υπό την ηγεσία του τολμηρού μεταρρυθμιστή Πέδρο Σάντσεθ, και η ενδεχόμενη συγκρότηση κυβέρνησης αριστεράς, σχολιάσθηκε ζωηρά και στη χώρα μας. Κατά τα συνήθη: με ασυνάρτητες αντιπαραθέσεις, παρερμηνείες, και προσαρμογή του ποικίλου εκεί στα μέτρα του αλλιώς ποικίλου εδώ. Εγκαλείται ο Τσίπρας γιατί πλέει ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και τους Ποδέμος, το ΚΙΝΑΛ ή υπόλοιπον ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τους Σοσιαλιστές, οι Ποδέμος κατηγορούνται για την άνοδο της ακροδεξιάς (!), ολίγοι σημειώνουν την καταφανή κατάρρευση του Λαϊκού Κόμματος υπό το βάρος σκανδάλων (80 στελέχη του καταδικάστηκαν για διαφθορά). Ολίγοι επίσης παρατηρούν ότι  σε τρεις χώρες του Νότου, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, που επλήγησαν βαριά από την κρίση, οι πολίτες αναζητούν βιώσιμες λύσεις διακυβέρνησης στην αριστερά, η οποία τυχαίνει να έχει δυναμικούς ηγέτες.

Κατά την εκτίμησή μας, και με όσα διαδραματίζονται στην Ευρώπη μετά τη μεγάλη κρίση του 2008, αυτή η μετρημένη στροφή ορισμένων  λαών, σε συνδυασμό με την ανάδειξη νέων αριστερών ηγετών, συνιστά ελπίδα και προοπτική για την Ευρώπη, κυρίως αν το δούμε σαν απάντηση στην ταχεία άνοδο της ακροδεξιάς.

Δεν ισχυρίζομαι ότι οι Σάντσεθ, Ιγκλέσιας, Τσίπρας, Κόστα, Κόρμπιν, έχουν στο τσεπάκι τους τη λύση για τα μεγάλα προβλήματα των χωρών τους, για την κρίση απονομιμοποίησης στην ΕΕ και το σκοτεινό μίγμα ευρωσκεπτικισμού και εθνικισμών. Αυτά παραμένουν ανοιχτά και δυσεπίλυτα, μπροστά μας. Τολμώ να υποστηρίξω όμως ότι, από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικούς τρόπους, τα αριστερά κόμματα, είτε κυβερνούν είτε διεκδικούν την εξουσία, επαναδιατυπώνουν τα προγράμματά τους και προσαρμόζουν τις φυσιογνωμίες τους: αφενός, προσπαθούν να απαντήσουν στις προκλήσεις της δημοσιονομικής ευρω-λιτότητας και της παγκοσμιοποίησης, που βαθαίνουν τις ανισότητες και απειλούν την κοινωνική συνοχή, αφετέρου, προσπαθούν να προβάλουν ένα πιο ξεκάθαρο αριστερό πρόσωπο, με λόγο και πράξεις, ταυτοχρόνως πραγματιστικό αλλά και εμπνευστικό.

Είναι πολύ νωπή η εμπειρία παρακμής και ήττας της σοσιαλδημοκρατίας που ακολούθησε τον Τρίτο Δρόμο, με τη μετατόπισή της από τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα προς τα life politics και τη μεταϋλική διαχείριση ταυτοτήτων, με την εγκατάλειψη  του κόσμου της εργασίας, με την αδυναμία της να κατανοήσει τον αναδυόμενο κόσμο της επισφάλειας και των νέων ταξικοτήτων, με τον συμβιβασμό της ως προς βασικές δοξασίες του νεοφιλελευθερισμού. Αυτά εκφράστηκαν από τον Μπλερ στη Βρετανία και τον Σρέντερ στη Γερμανία, με καταστροφική κληρονομιά για τα κόμματά τους, αλλά και από το αμήχανο και ανέμπνευστο Δημοκρατικό Κόμμα στην Ιταλία και το κουρασμένο PSOE των βαρώνων στην Ισπανία. Αμηχανία, αδυναμία για νέες συνθέσεις, απροθυμία για τις αναγκαίες  συγκρούσεις. Υπό μία έννοια, αδικήθηκε και σπαταλήθηκε η τεράστια κληρονομιά ιστορικών κομμάτων, όπως το SPD, οι Labours, το PCI, το PS.

Εκτιμώ ότι η ανάκαμψη των σοσιαλιστών και η ορμητική εμφάνιση των ριζοσπαστών αριστερών, στον Μεσογειακό Νότο, οφείλεται ακριβώς σε αντίστροφη κίνηση του εκκρεμούς, είναι μια αντίδραση στον Τρίτο Δρόμο του ‘90 και ‘00, όταν  παραμελήθηκαν ή και εγκαταλείφθηκαν τα κοινωνικά δικαιώματα, το κράτος πρόνοιας, οι στρατηγικές αναδιανομής, η διασφάλιση της εργασίας, και κυρίως η καταπολέμηση των ανισοτήτων εν τη γενέσει τους.

Η επανεύρεση και ανανέωση μιας μοντέρνας αριστερής πολιτικής, αποτελεσματικής αλλά και ελπιδοφόρας, κατ΄ουσίαν μια επανεπινόηση του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολεμικής Ευρώπης στα νέα συμφραζόμενα του 21ου αιώνα, είναι η σοβαρότερη απάντηση στην ακροδεξιά του μίσους και της απομόνωσης, αλλά και στα αδιέξοδα της μεταδημοκρατίας, στην απονομιμοποίηση της πολιτικής και την κρίση αντιπροσώπευσης.

Αυτά είναι τα καυτά ζητήματα των ευρωεκλογών: Τι κοινωνίες θέλουμε; Ποια Ευρώπη; Δυστυχώς δεν τα συζητάμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter