image Και ισότητα και ελευθερία- στην εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» image Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ποιος είναι με τους πολλούς -στο OneTV

Η ΝΔ δεν αντιπαραθέτει κάποιο πρόγραμμα- στο Κόκκινο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μίλησε στο «Κόκκινο 105,5» με τον Νίκο Σβέρκο.

Για το κλίμα των τοποθετήσεων στη συζήτηση στη Βουλή

Σε γενικές γραμμές υπάρχει η εξής εικόνα: ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από το καλοκαίρι  της λήξης των μνημονίων μιλά συνεχώς για τις ενέργειες που κάνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση εξόδου από τη μνημονιακή εποχή και για τις προσπάθειες ανάταξης και ανασυγκρότησης της χώρας. Ήταν βέβαιο ότι και με την τελευταία αυτή δέσμη μέτρων θα επιχειρούσε μία συνολική ανάταξη της οικονομίας σε αυτή τη φάση τουλάχιστον.

Από την άλλη μεριά βλέπουμε, και πριν φτάσουμε στη χθεσινή μέρα της Βουλής, να συμποσούται η προσπάθεια της ΝΔ  σε μία προσωπική αποδόμηση του κ. Τσίπρα. Δεν αντιπαρατίθεται κάποιο πρόγραμμα. Διατυπώνεται μέσες άκρες, σχεδόν κρυμένη, μία νεοφιλελεύθερη προσέγγιση της ΝΔ για το πώς αντιλαμβάνεται λ.χ. την κοινωνική και την επικουρική ασφάλιση, πώς αντιλαμβάνεται την εργασία και την αναδιανομή.

Βασική προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι αν πάνε καλά οι επιχειρηματίες θα βοηθηθούν και οι εργαζόμενοι. Η βασική προσέγγιση της Αριστεράς είναι ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες έτσι ώστε από την ανάπτυξη να ωφεληθούν οπωσδήποτε και κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι. Όχι μόνο να ανοίξουν θέσεις εργασίας αλλά να είναι διασφαλισμένη η καθαρή εργασία και όχι η μαύρη, πράγματα που λίγο-πολύ εφαρμόζονται με τέτοιους τρόπους και χωρίς νόθευση και από τους Αγγλοσάξονες οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν ωφεληθεί ο κόσμος της εργασίας αμέσως δημιουργείται ζήτηση και αναπτύσσεται ολόκληρη η οικονομία.

Έχουμε μία ΝΔ η οποία λέει ότι η κυβέρνηση υιοθετεί ένα τμήμα της δικής της ατζέντας και από την άλλη έχουμε τον κ. Βέμπερ να λέει ότι όλα αυτά είναι ανεύθυνες προτάσεις από την πλευρά του κ. Τσίπρα.

Ο κ. Βέμπερ δεν θέλει και το Πανευρωπαϊκό Ταμείο για την ανεργία που έχει προταθεί. Είναι συνεπής ως προς τον ιδιότυπο κρατικό νεοφιλελευθερισμό της Γερμανίας που υποστηρίζει την γερμανική βιομηχανία και περικόπτει δικαιώματα της εργασίας και του κοινωνικού κράτους. Βεβαίως τώρα και υπό την πίεση των εκλογικών αποτελεσμάτων δόθηκαν αυξήσεις στις συντάξεις στη Γερμανία. Αυτό δεν το λέει ο κ. Βέμπερ ούτε ο κ. Μητσοτάκης.

Όλες οι προσπάθειες συνάρθρωσης μιας κεντροδεξιάς φυσιογνωμίας σε ιδεολογικό αλλά και σε δημοσιονομικό επίπεδο που έγιναν κυρίως από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή – ας θυμηθούμε ότι είχε κατηγορηθεί για σοσιαλμανία από τον Παπαληγούρα στη δεκαετία του 70- αλλά και από τον Κώστα Καραμανλή τη δεκαετία του 2000, έχουν εξανεμιστεί. Σε ιδεολογικό επίπεδο άφησε βαριά τη σφραγίδα του ο Αντώνης Σαμαράς με την ακροδεξιά συσπείρωση και κατεύθυνση που επεχείρησε απορροφώντας όλο το ΛΑΟΣ.  Σε ότι αφορά το οικονομικό πρόγραμμα αυτό χαρακτηρίζεται από ξέφρενο νεοφιλελευθερισμό και από την προσπάθεια κάποιων, διεκδικώντας την εξουσία, να κλείσουν και κάποιες δουλειές, πράγμα σύμφυτο, τουλάχιστον σε κάποιες περιόδους, με το σύστημα που διεύθυνε την ελληνική κρατική μηχανή.

Η πρόσκληση που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον κ. Μητσοτάκη ήταν να ανακοινώσει το πρόγραμμά του και να πάνε σε ένα debate να το συζητήσουν. Από κείνες τις μέρες βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μία επικοινωνιακή καταιγίδα εναντίον του Αλέξη Τσίπρα η οποία τις τελευταίες στιγμές πήρε σκληρά  ad hominem χαρακτηριστικά κανιβαλισμού προσωπικής ζωής. Δυστυχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πάτησε εκεί και εξετράπη το όλο πράγμα σε αντίθεση με τον Αλεξη Τσίπρα ο οποίος σε όλη την πρωτολογία του μίλησε για τη δημοσιονομική και την κοινωνική πολιτική.  

Άρα πιστεύετε ότι η επιμονή σε αυτά που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη είναι ο πολιτικός τρόπος για να αποδομούνται και όλα τα fake news;

Το παράδειγμα των fake news, των ψεμάτων και των βαρύτατων υπαινιγμών μέχρι τα τελευταία χρόνια ήταν ο Καρατζαφέρης του ΛΑΟΣ. Έκανε καριέρα με ένα περιθωριακό κανάλι στο οποίο όλη μέρα πετούσε λελογισμένες δόσεις λάσπης οι οποίες συσσωρευμένες έφτιαχναν ένα τεράστιο βουνό από λάσπη. Με αυτόν τον τρόπο βάζεις ένα σπόρο  αμφιβολίας, κλονίζεις για τα πάντα.

Αυτό έχει μολύνει το λόγο της ΝΔ. Άλλη δεξαμενή από την οποία έχει αντλήσει το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ, είναι το πώς πέτυχε ο Τραμπ. Επί τρία χρόνια το Fox news έλεγε για τον Ομπάμα ότι είναι γεννημένος στην Αφρική, κρυφοισλαμιστής και μέρος κρυφού σχεδίου κατάληψης των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρά το γεγονός ότι ο Ομπάμα έφτασε στο τέλος να δείξει το πιστοποιητικό γεννήσεως του και ο Τραμπ ταπεινώθηκε, το διαρκές ψέμα έμεινε ως αλήθεια σε αυτούς που ήθελαν να πιστέψουν αυτή την παράλογη κατηγορία και ο Τραμπ έγινε πρόεδρος με αυτά τα ψέματα.
Σε επίπεδο επικοινωνίας έχουμε ίσως μπει σε αυτό το κανάλι στη ΝΔ. Δεν ακούμε τίποτα για πρόγραμμα, ακούμε απλώς ότι θα έρθουν επενδύσεις 100 δισεκατομμυρίων. Όλο αυτό ακούγεται σαν μαγική γλώσσα που απευθύνεται σε ημίτρελους ιθαγενείς. Ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει πράγματα που μπορούν να γίνουν, που είναι συμβατά με τους σκληρούς κανόνες της ευρωζώνης. Αντίθετα προχθές είδαμε ότι αυτό που εξήγγειλε η κυβέρνηση ήταν ένας ευφυής τρόπος να υπερκεράσει τους περιορισμούς του μεγάλου πλεονάσματος, να μικρύνει δηλαδή το πλεόνασμα με ένα τρόπο τεχνικό ο οποίος κάνει αναδιανομή, χωρίς όμως να παραβιάζει τους κανόνες συμφωνίας με τους δανειστές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter