image Μέριμνα για τη μεγάλη κοινωνική πληγή: τους μακροχρόνια άνεργους- στην Ολομέλεια image Οι απόψεις του Κ. Μητσοτάκη εφαρμόστηκαν στην Αγγλία του Θατσερισμού- στον ΑΝΤ1

Οι συμφωνίες με Βόρεια Μακεδονία για σημεία διέλευσης είναι προς συμφέρον όλων -στην Ολομέλεια

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, στη διάρκεια συζήτησης για κύρωση συμφωνιών που αφορούν σημεία διέλευσης μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ευχαριστώ τους συναδέλφους που προσφέρουν τη θετική ψήφο τους σε μια πολιτική ανοικτών συνόρων, φιλίας, συνεργασίας και ανάπτυξης στη Βαλκανική.

Οι Έλληνες της Μακεδονίας, όλης της Βορείου Ελλάδος, εδώ και πάρα πολλά χρόνια γνωρίζουν ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά, τα διασχίζουν. Όπως το ίδιο κάνουν και ένα-ενάμισι εκατομμύριο πολίτες της Βορείου Μακεδονίας τακτικότατα, κάθε καλοκαίρι και εκτός της καλοκαιρινής σεζόν. Περνούν τα σύνορα και αφήνουν και αυτοί τον οβολό τους στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει γειτονία. Αυτό σημαίνει φιλικές, ειρηνικές σχέσεις ανάπτυξης και κατανόησης μεταξύ των γειτονικών κρατών.

Βλέπουμε και αντιρρητικές, απορριπτικές ψήφους σε μια σύμβαση όπως η σημερινή, μια συμφωνία η οποία αναβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις, διανοίγει τη δυνατότητα διελεύσεων και ικανοποιεί χρόνια αιτήματα του ελληνικού παραγωγικού πληθυσμού. Από ετών υπάρχουν αιτήματα ελληνικών βιομηχανιών και ελληνικών εταιρειών που έχουν εγκατεστημένα συμφέροντα και στις δύο πλευρές των συνόρων, για διευκόλυνση των διελεύσεων, για διευκόλυνση μιας άλλης συνοριακής πολιτικής ανοιχτής.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα θέματα που έθεσε με κάποιους τρόπους, εύσχημα, ο συνάδελφος κ. Κουμουτσάκος για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, είναι σαφές ότι η στήριξη της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρης, διαρκής και απροϋπόθετη. Είναι γνωστό -και αν καμιά φορά το επαναλαμβάνουμε είναι γιατί υπάρχουν λόγοι. Πρέπει να ακούγεται.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι σ’ αυτά τα τελευταία χρόνια από το 2015 έως σήμερα οι κυβερνήσεις της Αριστεράς επέδειξαν πρωτοφανή διπλωματική δραστηριότητα. Επέκτειναν την εξωτερική πολιτική σε πολλά πεδία και εμβάθυναν σε άλλα, στα οποία υπήρχαν ήδη καλές προϋποθέσεις. Ανεκτήθη διπλωματικό κεφάλαιο μέσα και από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την έξοδο από το μνημόνιο.

Ανακτήθηκε ένα μεγάλο μέρος του τρωθέντος κύρους της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ελληνικού λαού από τις συκοφαντίες των λαϊκίστικων φυλλάδων της Ευρώπης και λαϊκιστών πολιτικών, που συκοφάντησαν τον ελληνικό λαό και ασέλγησαν συχνά-πυκνά και με αφορμή και το προσφυγικό. Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή μπορεί να μην είναι αρεστή σε κάποιους κύκλους ευρωπαϊκών κρατών, στους αντιδραστικούς κύκλους εννοώ, αλλά τη λογαριάζουν και τη σέβονται.

Πρωτοστάτησε στις μεγάλες συμμαχίες και στην προοδευτική Ευρώπη και στη νότια Ευρώπη με ουσιαστικές παρεμβάσεις και εν τέλει, αυτοί που είναι εγκλωβισμένοι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι εγκατέλειψαν τις πολιτικές τους θέσεις, τις πολιτικές επεξεργασίες πολλών ετών από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις και βρέθηκαν -για λόγους που ίδιοι καταλαβαίνουν, αλλά εμείς απ’ έξω μπορούμε να τους εκλάβουμε ως ρηχή δημαγωγία- στα σκαλάκια της Πλατείας Συντάγματος, χωρίς καμία πολιτική, διαψεύδοντας τον εαυτό τους, διαψεύδοντας τις διεθνείς διακηρύξεις, τους διεθνείς οργανισμούς, να δημαγωγούν μαζί με τα στοιχεία που έκαναν «ντου» εναντίον του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Με ακραία στοιχεία, τα οποία ουδείς τα υιοθετεί, πλην εκείνων που πρώτοι που υπέγραψαν για το όνομα Μακεδονία το 1991-1992.

Αυτά είναι τα ιστορικά γεγονότα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter