image Η Ελλάδα έχει πλέον φωνή και τη λογαριάζουν- στον Action 24 image Μετά τις εκλογές- στους Τ/Σ Action 24 και OneTV

Οι άριστοι στην Ελλάδα είναι τα παιδιά της εργατικής τάξης και της αγροτιάς -στον ΑΝΤ1

Στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και τη Μαρία Σαράφογλου μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Σχετικά με το αν η επίθεση του Ρουβίκωνα στη Βουλή αναδεικνύει την αδυναμία της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες:

Ως βουλευτή με προσβάλλει αυτή η ενέργεια όπως προσβάλλει κάθε Έλληνα που πιστεύει στον κοινοβουλευτισμό. Μπορείς να κάνεις κριτική στον κοινοβουλευτισμό με εκατό τρόπους αλλά το κάνεις για να βελτιώσεις και να εξαντλήσεις τις δυνατότητες του. Για να είναι δίκαιη η κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Με αυτές τις ενέργειες παράγονται περισσότερο ‘εικόνες συμβολισμού’ γι’ αυτό και έχουν όλες χαρακτήρα πλημμελήματος ή πταίσματος. Έχουν γίνει πολλές συλλήψεις, δίκες και καταδίκες αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή δεν είναι μια ωραία εικόνα.

Στο ερώτημα αν θα έπρεπε να κάνει κάτι η κυβέρνηση για να αποτρέψει τέτοιου είδους φαινόμενα ή αρκεί μόνο η καταδίκη:

Ας δούμε τι έχει γίνει σε όλη τη μεταπολίτευση που είναι καθαρή και λειτουργική δημοκρατία και όχι σε παλιότερες εποχές που τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα. Πολλές φορές έχουν γίνει πράξεις που είτε προσβάλλουν είτε σκιάζουν τη δημοκρατία με συμβολικό ή μη συμβολικό χαρακτήρα. Αυτά τα πράγματα δεν αντιμετωπίζονται με ένα κράτος καταστολής και με αυταρχισμό. Χρειάζεται κουλτούρα, παιδεία, εμπέδωση κάποιων μέτρων, οπωσδήποτε και διοικητικών αλλά όχι μόνο τέτοιων. Η πίστη στη δημοκρατία και ο σεβασμός της δημοκρατίας ξεκινάει από το σπίτι, από το νηπιαγωγείο, από το σχολείο και απλώνεται στην κοινωνία. Είναι βιαστικό να λέμε ότι με διοικητικά και αυταρχικά μέτρα θα εμπεδώσουμε την πίστη και τον σεβασμό στην δημοκρατία.

Σχετικά με την αισιοδοξία που εκφράζουν για τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη:

Αυτό που διαπιστώνω κυκλοφορώντας αρκετούς μήνες και πάρα πολύ στις γειτονιές της Αθήνας είναι ότι ο κόσμος δεν φοβάται να μιλήσει πολιτικά. Βλέπω τον αριστερό, τον δημοκρατικό, τον προοδευτικό κόσμο να συσπειρώνεται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, να συζητάει για μέτρα και πολιτικές που αφορούν τη ζωή του και αυτά τα γεγονότα μου δίνουν μια αισιοδοξία. Δηλαδή ο κόσμος που κινήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 μέχρι σήμερα και έδωσε τις μεγάλες πλειοψηφίες των δύο αναμετρήσεων του 2015 και ως ένα βαθμό την τεράστια πλειοψηφία του δημοψηφίσματος νομίζω ότι ξανάρχεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τον Αλέξη Τσίπρα. Το δίλημμα όπως διαμορφώνεται είναι πάλι Δεξιά – Αριστερά. Μια Αριστερά η οποία νοιάζεται τον κόσμο της εργασίας, τον κόσμο της παραγωγής.

Για το αν τα πρόσφατα μέτρα είναι προεκλογικές παροχές:

Είναι μέτρα ανακούφισης και ανάπτυξης. Όλη η πολιτική της Αριστεράς από τον 19ο και τον 20ο αιώνα, από τους σοσιαλιστές – σοσιαλδημοκράτες έως τους ριζοσπάστες αριστερούς, τα πολλά τελευταία χρόνια, τις πολλές τελευταίες δεκαετίες είναι ισοπολιτεία, αναδιανομή, κοινωνική σύγκλιση και κοινωνική κινητικότητα. Αυτά έκαναν οι σοσιαλιστές του Μιτεράν, αυτά έκαναν στην Ιταλία, αυτά κάνει τώρα ο Σάντσες στην Ισπανία, αυτά έκανε η κυβέρνηση Κόστα στην Πορτογαλία. Αυτά έκανε το SPD στη Γερμανία επί σειρά ετών. Έτσι διαμορφώθηκαν οι μεταπολεμικές κοινωνίες της δικαιοσύνης. Δεν είναι επομένως παροχές αυτά τα μέτρα. Εννιά χρόνια είχαμε βαθύτατη, τεράστια ύφεση. Η Ελλάδα στο διάστημα αυτό έχασε περισσότερο ΑΕΠ απ’ ότι έχασε στη διάρκεια πολέμου. Τώρα μπορούσε η Ελλάδα να τα δώσει και τώρα τα δίνει. Μέχρι τον Αύγουστο ήμασταν σε μνημόνιο. Τον Σεπτέμβριο έγινε προγραμματισμός, έκλεισε και η τρίτη εποπτεία αθορύβως, ούτε στα μονόστηλα των εφημερίδων δεν πέρασε, και τώρα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και οι εγγυήσεις χωρίς να βάλουν σε καμία απειλή τη δημοσιονομική τροχιά της χώρας.

Για όσους χαρακτηρίζουν «εκβιαστικό» το δίλημμα του πρωθυπουργού:

Τα πολιτικά διλήμματα είναι σκληρά. Ο Τσίπρας είναι με την κοινωνική πλειοψηφία, το έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια που κυβερνά και τώρα που βγαίνει από το μνημόνιο. Ο κ. Μητσοτάκης όποτε μιλά δείχνει να μην αντιλαμβάνεται, δείχνει να μην καταλαβαίνει τι σημαίνει Περιστέρι, τι σημαίνει Σεπόλια. Υπόσχεται αστυνομικούς αντί να υπόσχεται εργασία, αντί να υπόσχεται τη διαρκή κοινωνική κινητικότητα που χαρακτήριζε όλη την Ελλάδα του μεταπολέμου. Οι καλύτεροι μηχανικοί, οι καλύτεροι δικηγόροι, οι καλύτεροι πολιτικοί και καλλιτέχνες βγήκαν από τις λαϊκές τάξεις στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Δεν βγήκαν ούτε από τη Φιλοθέη, ούτε από την Εκάλη. Το θέμα είναι απολύτως ταξικό. Αυτά διακυβεύθηκαν σε όλη τη μεταπολίτευση, αυτά διακυβεύονται τώρα. Η κοινωνική κινητικότητα στην Ελλάδα είναι αυτό που της δίνει την κοινωνική της υγεία και όλο αυτό το εθνικό σφρίγος. Όλοι οι πρώτοι στα ελληνικά πανεπιστήμια τα τελευταία πολλά χρόνια είναι από επαρχιακά γυμνάσια. Αν υπόσχεσαι στο παιδί από το Περιστέρι ή από τη Νέα Μενεμένη να γίνει βοηθός κομμωτή αυτό είναι ταξική ωμότητα και αποκλεισμός. Οι άριστοι στην Ελλάδα είναι τα παιδιά της εργατικής τάξης και της αγροτιάς. Είναι οι άριστοι σε όλα τα πεδία. Πείτε μου ονόματα να σας λέω. Δεν ζούμε στον αταξικό παράδεισο. Το θέμα είναι σαφέστατα ταξικό. Και ο Αντετοκούμπο στα Σεπόλια έμενε.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.